• Sikeres előadás pedagógusok részére

          •  Az SZMPSZ által sikeresen megpályázott pályázat alapján 2021. április 6-án  megvalósult Dr. Kása Ildikó online előadása iskolánk pedagógusai számára, melynek témája a tanulási zavarok, az integrálás, a mutizmus és a beszédhibák voltak. Az előadó bemutatta a tanulási zavarok típusait, tüneteit. Foglalkozott a magatartászavarral, a  mutizmussal, az autizmussal, az ADHD-val. Mit is jelentenek mindezek?  Tanulási zavar - a tanuló az intelligenciaszint alapján  az elvárhatónál alacsonyabb tanulási teljesítményt mutat. A gyermek figyelmetlen, munkái rendetlenek, teljesítménye ingadozó,  elutasítóvá válik az iskolával szemben , megromlik a magaviselete,  autizmus – fejlődési rendellenesség, mely megmutatkozik a társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, ADHD – figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, szelektív mutizmus – kommunikációs zavar, amikor a gyermek nem képes megszólalni bizonyos helyzetekben vagy személyek jelenlétében, magatartászavar – agresszív, elutasító, dacos viselkedés.

             Fontos, hogy a szülők tudják, hol keressenek segítséget, ha úgy látják, gyermekük fejlődése nem megfelelően zajlik. Fontos megérteni, hogy ezek a gyerekek reménytelennek érzik magukat, stressz alatt állnak. Szükségük van gondoskodó, megértő szülőkre, pedagógusokra. A gyermekeknek érezniük kell, hogy nincsenek egyedül, segíteni szeretnének nekik. A szülők mellett nagy szerepe van az iskolának. A megfelelő módszerek, stratégiák, segédeszközök és a megfelelő értékelés segítségével lehet pozitívan hatni a gyermek egészséges fejlődésére. Ha a 3 elem nem megfelelően működik, akkor a segítség is nehezen fog megvalósulni:

            Tanuló –gyerek

            Iskola- szakember

            Család – szülő

            Köszönjük szépen Dr. Kása Ildikó tanulságos, segítőkész előadását, mely nagy segítséget nyújt a pedagógusaink számára.

            A gyermek:

            Szívesen tanul – ha türelmesen magyaráznak neki.

            Szívesen másol – ha példát mutatnak neki.

            Képes kihozni magából a benne rejlő legjobbat – ha támogatják, biztatják, dicsérik.

                   (Forrás: facebook)

          • INFORMÁCIÓ

          • Az iskola fenntartójának határozata alapján újraindul a tantermi oktatás 2021. 4. 7-től (szerdától). Mellékletben csatolva a fenntartói határozat. Az iskolalátogatás feltétele:

            • a tanulóval egy háztartásban élő törvényes képviselő és a tanuló 7 napnál nem régebbi Covid-19 negatív teszteredménye, melyet a törvényes képviselő becsületbeli nyilatkozattal igazol, szülők aláírnak és leadnak becsületbeli nyilakozatot, vagy az Edupage weboldalon elektronikusan kitöltik a nyomtatványt.

            Az antigénes tesztelést az iskola nem biztosítja.

            Kérjük a szülőket, hogy a 9. osztályos tanulóknak biztosítsanak naponta FFP2 szájmaszkot (reszpirátort)! További információkat folyamatosan közölni fogunk, bárminemű változás esetén pedig tájékoztatjuk önöket.

            Az iskola vezetősége

            obnovenie_prevadzky_-_rozhodnutie_30.3.2021.pdf

          • Fontos információk – dôležité informácie Beíratás az 1. osztályba – Zápis do 1. ročníka

          • Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda első osztályába való beíratás időpontja:                                                                

            2021. április 12. és 2021. április 14. közötti időszak az iskola fenntartója által meghatározva.

            Két módon lehetséges a gyermekeiket beíratni érdeklődés esetén:

            1. Elektronikus formában 2021. április 12. és 2021. április 14. között. Az iskola weboldalán megtalálhatóak a szükséges dokumentumok.

            2. Személyesen az iskola igazgatóságán 2021. április 12. és 2021. április 14. között 13.00-tól 15.00-ig. Megkérjük a Tisztelt Szülőket, hogy mailben vagy az iskola Facebook oldalán előre egyeztessenek időpontot lehetőség szerint.

            Egyéb fontos információk:

            Azok a gyermekek kerülnek beíratásra, akik 2014. 9. 1. és 2015. 8. 31. között születtek,

            vagy akik az elmúlt iskolaévben halasztást kaptak.

            A beiratkozás a gyermek részvétele nélkül történik. A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

            • a gyermek szletési anyakönyvi kivonatának másolata,
            • a törvényes képviselő személyazonossági igazolványának másolata,
            • a gyermek betegbiztosítási kártyájának másolata


            A sajátos nevelést igénylő gyermekek törvényes képviselői a beíratkozáskor leadja a pedagógiai-pszichológiai tanácsadók nyilatkozatát az iskolának.
            Abban az esetben, ha a törvényes képviselő kérvényezi gyermeke kötelező iskolalátogatásának halasztását, a következő dokumentumok szükségesek:

            • törvényes képviselő írásbeli kérvénye,
            • gyermekorvos ajánlása,
            • pedagogiai-pszichológiai tanácsadó véleményezése.

            Beíratkozás elektronikusan is elvégezhető az iskola EDUPAGE oldalán (erről külön információt közlünk majd), ebben az esetben a szükséges dokumentumokat kérjük csatolják mellékletként.

            A felvételről szóló határozat kiadásának időpontja: legkésőbb 2021. június 15.

            Kérjük a koronavírussal kapcsolatos higiéniai szabályok fokozott betartását a beiratkozás során! Köszönjük.

             

             

            Zápis do 1. ročníka v Základnej škole s materskou školou Petra Pázmánya vyučovacím jazykom maďarským v Šali sa uskutoční na základe dohody so zriaďovateľom v termíne od 12. apríla do 14. apríla 2021 vzhľadom na vzniknutú situáciu v súvislosti s koronavírusom.

            Formy zápisu:

            1. Elektronickú prihlášku môžu zákonní zástupcovia podať v termíne od 12. apríla do 14. apríla 2021. Potrebné dokumenty sú k dispozícii na webovom sídle školy.

            2. Osobne si môžu vyplniť a podať žiadosť o prijatie do prvého ročníka zákonní zástupcovia v termíne  od 12. apríla do 14. apríla 2021 na riaditeľstve školy v čase od 13.00 hod. do 15.00 hod. Žiadame vážených rodičov, aby v prípade možnosti si vopred dohodli termín osobného stretnutia mailom alebo cez Facebook stránku školy.

            Prosíme o dodržanie sprísnených hygienických opatrení počas zápisu do 1. ročníka. Ďakujeme.

            Ostatné dôležité informácie:                                                                              

            • do 1. ročníka bude môcť prijaté dieťa, ktoré dosiahne fyzický vek šesť rokov do 31. 08. 2021,
            • zápisy sa organizujú bez osobnej prítomnosti detí,
            • zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy,
            • ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Kontaktusok/Kontakty

            Az iskola weboldala/Webové sídlo školy: pazmanymta.edupage.org

            Az iskola Facebook oldala/Facebook stránka školy:  

            https://www.facebook.com/PazmanyPeterAlapiskola

            Az iskola e-mail címe/Mailová adresa školy:

            pazmanymta@zoznam.sk, riaditel@zspazmanyasa.sk

                  

            Usmernenie_k_zapisu_a_prijimaniu_deti_na_plnenie_povinnej_skolskej_dochadzky_2021.pdf

            Zapis_do_1.rocnika_ZS__2021.pdf

             

          • Húsvéti ünnepek 2021

          • "Ahol fény van, ott árnyék is van, s amíg fény van, addig az árnyék is megvan. Együtt kell élnünk az árnyékkal és a fénnyel is."

            Ez az év is próbára tesz minket, hiszen minden más lett: a munka, az iskola, a kapcsolattartás, a hétköznapok, s az ünnepek is. Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium főünnepe. A valláson kívül a tavasz eljövetele, a természet megújulása.

            Minden megváltozott, más volt eddig a szokás, s most sem olyan, az ünnep mint régen, hiszen a járvány beárnyékolja, de el nem marad. Nehéz ez számunkra, hiszen az ünnep egyik tartópillére, a tágabb család, nem lehet együtt, hiányoznak a közös családi találkozók, baráti összejövetelek, közösségben eltöltött közös percek, érdekes beszélgetések, ölelések. Sok minden eszünkbe jut az eseménnyel kapcsolatosan: feltámadás, 40 napos böjt vége, barka, aranyeső, terített asztal, piros vagy hímes tojás, locsolók, hosszú hétvége. Bizonyára szűkített körben ünnepelünk, talán csak ketten-hárman, néhányan, sokan egyedül...

            De az ünnep a maga apró csodájával azt üzeni a világnak, hogy mindig van tovább, bármennyire is kilátástalan lehet a helyzet, hiszen a sötétség után jön a világosság, s a halál után pedig a feltámadás.

            Kívánunk mindenkinek boldog és áldott húsvéti ünnepeket, valamint kitartást az elkövetkezendő bizonytalan hetekhez!

          • Húsvéti készülődés az iskolában

          • A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Iskolánkban a mai napon a húsvéti készülődés jegyében zajlottak az órák az alsó tagozaton.

            A 4. osztályos lányok versekkel köszöntötték a tavaszt, a fiúk pedig nagy örömmel locsolták meg osztálytársaikat. A mai nap folyamán már a húsvéti nyuszi is ellátogatott az iskolánkba. Az udvaron nagy vidámság és öröm közepette kerültek elő a csokitojások. Bízunk benne, hogy az ünnepek után a kidíszített osztályba felfrissülve és kipihenve térünk mindnyájan vissza.

          • Húsvéti szünet 2021

          • Értesítjük a Tisztelt Szülőket és a tanulóinkat, hogy a húsvéti szünet 2021. április 1-től 2021. április 6-ig tart. Az oktatás 2021. április 7-én (szerdán) folytatódik. Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk.

          • ALMACSOMAGOK

          • Iskolánk alsó tagozatos tanulói ma az Iskolai gyümölcsprogram keretében több mint 3 kilós finom és
            ízletes almacsomagokat vihetnek haza. Mivel az alma az egyik legegészségesebb és legkedveltebb
            gyümölcsök egyike, így igazi immunerősítőként is szolgál napjainkban. Köszönjük a termelői
            támogatást! Ďakujeme za jabĺčka.

          • Pedagógusnapi köszöntő 2021

          • Vasárnapok, ünnepek, pedagógusnap....

            Március 28-án a pedagógusokat ünnepeljük, életünk meghatározó alakjait. Rájuk gondolunk, a volt tanárainkra, a jelenlegi tanítóinkra, a nyugdíjas kollégákra és  emlékezünk azokra is, akik már nincsenek velünk. A pedagógus szakma hivatás, szép életpálya, nagy szolgálat, komoly felelősség, de kedves gyermekmosoly és sok öröm kíséri.

            A koronavírus járvány megjelenése és annak folyamatos jelenléte immár egy éve  nehéz és szokatlan helyzet elé állított mindenkit. Új kihívások, gyors alkalmazkodás, nyitottság a változásra  jellemzi a pedagógusok jelenlegi munkáját. Az iskolák nagy része most még zárva van, de az oktatás tovább folyik. A kialakult helyzetre reagálni és  alkalmazkodni kellett tanárnak, gyereknek és a szülőnek egyaránt, hiszen az eddigi működő rendszer, az iskolai oktatási forma megváltozott, a mindennapi rutin, a személyes napi kapcsolat pedig átalakult. Meggyőződésem, hogy a digitális oktatási folyamat csak akkor lehet sikeres, ha tanító, gyerek  és szülő közösen együttműködik, habár ez az oktatásforma nem ideális.

            Nem egyszerű feladat a gyermek nevelése, ismereteik bővítése, egyéni tehetségük kibontakoztatása, személyiségük formálása. A pedagógus a személyiségével tanít. Nemcsak a kötelező iskolai tananyagot, a tárgyi tudást adják tovább, hanem maradandó értékeket képviselnek, hagyományokat is követnek. Megtanítanak eligazodni az információk világában, útmutatást adnak a valódi élethelyzetekhez, bátorítanak a bizonytalan szituációk megoldása során. Próbálják újra és újra a tudásuk legjavát nyújtani a fiatalságnak. A nehézségek ellenére fáradhatatlanul és igaz hittel állnak tanítványaink elé, mert pontosan tudják, mi a feladatuk, mi a valódi küldetésük. Hiszen ahogy Böjte Csaba is mondta: "A pedagógusok kezében van a következő évszázadok kulcsa.“

            Részesei a mindennapi csodának, hiszen segítik tanítványaikat jó szóval, kedves mosollyal a tudás rejtelmes útjain, érdeklődő és csillogó szempárok kereszttüzében tevékenykednek, miközben hiszik, hogy képesek a világot szebbé és jobbá tenni.

            Tudatosítva azt, hogy a magas színvonalú iskolarendszer és a jó iskola kulcsfontosságú szereplője elsősorban a pedagógus, aki forrása a jónak és a tudásnak is. Ma amikor a képernyőn keresztül köszöntjük tanítóinkat, még inkább tudatosítanunk kell, hogy a tudás érték és az is, aki adja.

            Köszönet minden kollégának a kitartó munkáért és a mindennapi helytállásért. Kívánok sok lelki erőt, jó egészséget és főleg kitartást.

             

            Isten éltesse a pedagógusokat!

             

            Hamar Mónika, igazgató
             

          • Fizika Olimpia

          • Március 17-én megvalósult a fizika olimpia járási fordulója, melyre iskolánk négy tanulója jutott tovább az iskolai forduló sikeres megoldása után.  A 9. osztályból Klemász Diana és Gregor Vivien Veronika, a 8. osztályból pedig Lelovics Immanuel és Hodul Marcel voltak a továbbjutók.

            A járási forduló online formában zajlott, melyen a tanulóknak négy összetett és igényes feladatot kellett megoldaniuk négy óra alatt. A megoldásokat elektronikus formában kellett továbbítaniuk a járási fizikaszekció vezetőjének.

            Nagyszerű eredmények születtek. Az E kategóriában Klemász Diana és Gregor Vivien Veronika azonos pontszámmal az 1. helyen végeztek, az F kategóriában pedig Lelovics Immanuel a 2. helyet szerezte meg.

            Nagy dicséret illeti a tanulókat, hogy a távoktatás nehezített körülményei között is vállalták a megmérettetést, s méltó módon képviselték iskolánkat. A szép eredményekhez gratulálunk, a két lánynak pedig a kerületi fordulóhoz további jó felkészülést és sok sikert kívánunk!

            Felkészítő pedagógus: Mészáros Ildikó

          • Rólunk írták

          • A vágsellyei regionális újságban megjelent egy cikk, amelyben iskolánkról is írnak az "Olvassunk szívesen" c. projekttel kapcsolatosan.

            https://www.slovosalanov.sk/ministerstvo-podporilo-projekty-skol-z-okresu-sala-zamerane-na-podporu-citania/?fbclid=IwAR2QMaLbkiKgFnYLmVv_NZy-2eVsaaJc2vbwKRaFxSMb6jpHgCMPDYaUO1M

          • A víz világnapja

          • Március 22-én, a víz világnapján a felső tagozatos tanulóink színes munkáikkal, fényképeikkel és a vízzel kapcsolatos gondolataikkal is, szeretetteljesen figyelmeztetik embertársaikat a víz megóvására, megőrzésére. Ez úton is minden tanulónak köszönjük, hogy hozzájárultatok e jeles nap üzenetének kihangsúlyozásához!

          • Kémia Olimpia

          • Március 12-én került sor a kémia olimpia járási fordulójára, melybe  iskolánk két kilencedikes tanulója, Klemász Diana és Szabados Tímea is továbbjutott . Az olimpia online formában zajlott, az elméleti és a gyakorlati feladatokra 100 percük volt. Megoldásaikat továbbítaniuk kellett a járási kémiai bizottságnak és a felkészítő pedagógusnak is. Mindketten eredményesek lettek, Klemász Diana járási 2. helyen végzett. Kitartó, szorgalmas munkájukhoz szívből gratulálunk és köszönjük, hogy járási szinten is méltón képviselték iskolánkat. Felkészítő pedagógus: Putera Anikó

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje