• Matematikai Olimpia

          • Január 27-én zajlott a Matematikai Olimpia járási fordulója az ötödikes és kilencedikes tanulók számára. Az olimpiát online formában rendezték meg. Az ötödikeseknek 2 órájuk volt a három feladat megoldására, míg a kilencedikesek 4 óra alatt négy feladattal birkóztak meg.

            Az ötödikesek kategóriájában nem hirdettek helyezéseket, de eredményes megoldók lettek:

            Kubányi Levente, Németh Andrej, Vími Edina, Vígh Zsófia, Varga Bianka.

            A kilencedikesek kategóriájának eredményei:

            Klemász Diana – 1. hely

            Gregor Vivien Veronika - 3. hely

            Szabados Tímea – 4. hely

            A kilencedikesek meghívás alapján folytatják a megmérettetést a kerületi fordulóban is.

            Felkészítő pedagógusok: Putera Anikó, Szabó Magdaléna

          • "Karan - tél"

          • Január 11-e óta intézményünkben is távoktatás zajlik. A tanulók többnyire a négy fal között töltik napjaikat, ezért nagyon kevés inger éri őket. Ebben a helyzetben nagyon nehéz motiváló erővel hatni rájuk. Hiányzik a fizikai közelség, a meghitt beszélgetések, vidám pillanatok, önfeledt kacaj az osztálytársakkal. Ám minden rosszban van valami jó. Rájöttünk, hogy így is remekül tudunk működni és együttműködni. A kezdeti nehézségek óta sok apró sikert tudtunk elkönyvelni. Szóval mégis dereng egy halvány reménysugár az alagút végén. Az már csak hab a tortán, ha az időjárás is kegyes hozzánk. Örülünk a napsütötte óráknak, hiszen kell a          D-vitamin utánpótlás, de még nagyobb az öröm, ha az égből sűrű pelyhekben hull a hó. A fehérbe öltözött táj cselekvésre csábít. Mit tehet ilyenkor egy jó tanár? Ad egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb házi feladatot. Nem kell hozzá más csak meleg ruha, cipő, egy pár kesztyű és néhány jó ötlet. A jókedv pedig a ráadás. S hogy mi lesz a végeredmény? Arról beszéljenek inkább a 3. osztályos tanulók képei!

          • ÉRTESÍTÉS

          • Az iskola igazgatósága értesíti Tisztelt Szülőket és a tanulókat, hogy a fenntartóval való egyeztetés alapján és a kritikus járványügyi helyzetre való tekintettel 2021. február 15-től folytatódik a távoktatás az eddig megszokott módon.

            Néhány héttel ezelőtt az oktatási minisztérium bevezette az úgynevezett COVID-automatát, amely a járványügyi helyzetről tájékoztat. A jelenlegi kedvezőtlen adatok azonban nem teszik lehetővé, hogy a gyerekek jövő hétfőn visszaülhessenek az iskolapadba. Az aktuális helyzetet hetente újraértékelik.

            Kérjük, hogy továbbra is figyeljék az iskola weboldalát és a facebook oldalát. Az iskola vezetősége folyamatosan informál majd az esetleges változásokkal kapcsolatosan.

            Aktuális információk megtalálhatóak: https://www.minedu.sk/

            Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! Jó egészséget mindenkinek!

            Az iskola vezetősége

          • Igazolás-Potvrdenie

          • Tisztelt Szülők!

            Iskolánk Edupage oldaláról lehetőség van kinyomtatni az igazolást gyermekük iskolalátogatásáról (Potvrdenie o návšteve školy).

            Az alábbi linken megtalálják a lépések pontos leírását: Potrvdenie_o_návšteve_školy

            Amennyiben a  szülő nem tud belépni az EDUPAGE oldalra, vagy csak gyermeke belépőkódjával tud bejelentkezni, sajnos nem tud hozzáférni ehhez a dokumentumhoz, nem látja az iskola által CSAK a szülőknek kiküldött leveleket, üzeneteket, nem tudja a hiányzásokat igazolni, kérjük jelezze az osztályfőnöknek.

            Ma már elengedhetetlen ez a digitális kapcsolattartás, amelynek egyre nagyobb jelentősége lesz a jövőben.

          • Búcsúzunk...

          • Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
            Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
            Ők itt maradnak bennünk csöndesen. (Juhász Gyula)

            Mély fájdalommal tudatjuk, hogy iskolánk volt pedagógusa és igazgatóhelyettese

            TAKÁCS ERIKA
            2021. február 5-én elhunyt.
            Nyugodjék békében!
             

          • Határozat - Rozhodnutie

          • Mellékletben található Mgr. Jozef Belický, polgármester határozata az iskolák működtetését illetően 2021. február 8-tól. A dokumentum a gyermekápolási táppénz kérvényezéséhez is szükséges.

            V prílohe pripájame rozhodnutie Mgr. Jozefa Belického, primátora Mesta Šaľa o neobnovení prevádzky ZŠ a MŠ od 8.2.2021. Uvedený dokument slúži ako príloha k žiadosti na pandemickú OČR.

            Neobnovenie_prevadzky_ZS_a_MS.pdf

          • Ako je to s pandemickým ošetrovným od 8. februára 2021?

          • 04.02.2021

            Od 8. februára 2021 sa rozhodnutím ministra školstva otvoria materské školy a prvý stupeň základných škôl. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že rodič po otvorení škôlky alebo školy stráca nárok na pandemické ošetrovné (ktoré mal z dôvodu starostlivosti o dieťa pre uzavretie zariadenia príslušným orgánom).

            Je možné, že nie každá škola bude schopná otvoriť brány a začať výučbu od 8. februára 2021 a bude tento deň potrebovať na testovanie (rodičov, žiakov, zamestnancov školy). Ak teda riaditeľ školy rozhodne, že škola je uzatvorená, rodičia majú ešte za tento deň nárok na pandemické ošetrovné.

            Rovnako výnimku budú tvoriť prípady, ak konkrétna škôlka alebo škola bude aj naďalej uzatvorená z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie rozhodnutím hygieny, riaditeľa alebo zriaďovateľa. Rodičia, ktorí z tohto dôvodu nebudú môcť svoje dieťa umiestniť do škôlky alebo školy, budú mať nárok na pandemické ošetrovné zo Sociálnej poisťovne.

            Ak však dieťa nebude navštevovať škôlku alebo školu, pretože rodič neabsolvuje test, takéto dieťa škola síce ospravedlní, ale rodič nebude mať nárok na pandemické ošetrovné. V tomto prípade už nebude splnená podmienka uzatvorenia zariadenia rozhodnutím príslušného orgánu, a preto rodičovi nárok na ošetrovné nevznikne. Rovnako naďalej platí, že nárok na ošetrovné nemajú rodičia, ktorí po otvorení škôlky alebo školy nedajú dieťa do školského zariadenia pre obavy z ochorenia.

            Link:https://www.socpoist.sk/aktuality-ako-je-to-s-pandemickym-osetrovnym-
            od-8-februara-2021-/48411s69312c

            Dokument bol revidovaný: 04.02.2021

             

          • Tisztelt Szülők!

          • Vágsellye Város, mint az iskola fenntartója, határozata alapján 2021. 2. 8-tól a Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda nem nyit, azaz folytatódik a távoktatás. A lehetséges visszatérés előzetes dátuma 2021. 2. 15., amennyiben az aktuális járványhelyzet engedi.Bővebb információk a városi weboldalon az alábbi linken:https://sala.sk/clanok/sala-skoly-neotvori

             

            Megértésüket köszönöm. Kérem, hogy továbbra is figyeljék az iskola web- és Facebook oldalát, valamint az Edupage oldalt is. Szükség és probléma esetén konzultáljanak az osztályfőnökkel a gyermekek érdekében.Jó egészséget kívánok mindenkinek.

            Tisztelettel

            Hamar Mónika, igazgató

          • 10 tipp a félévi bizonyítvány jegyeinek kijavítására

          • Minden gyermeknek van erős oldala is,  s arra érdemes figyelni minden szülőnek, nagyszülőnek, pedagógusnak, hiszen mindenkinek szüksége van sikerélményekre. Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, hogy az év végi bizonyítvány jobban sikerüljön?

            Íme, néhány tipp a szülőnek, mellyel segíthet gyermekének kijavítani a félévi bizonyítványt.

            1. Találjon valamit, amit megdicsérhet!

            Hogyan segíthet gyermekének a tanulásban? Mindig találjon valamit, amiért megdicsérheti, így motiválhatja.

            2. Dolgozzanak közösen a problémás tantárgyakon!

            Mondja el gyermekének, hogy segít, együtt tanul vele. Próbáljanak meg kitalálni egy stratégiát, amivel hatékonyabbá tehetik a tanulást. Racionális, elérhető célokat tűzzenek ki a második félévre.

            3. Beszéljen a gyermeke tanítóival!

            Konzultáljon a szakos pedagógussal, kérjen tőle is tanácsot vagy véleményt. A probléma nem oldódik meg, ha homokba dugjuk a fejünket, de azzal sem, ha a tanárokat hibáztatjuk. Beszéljen velük, és kérdezze meg, hogy mi állhat a rossz jegyek hátterében. Lehet, hogy gyermeke nem készít házi feladatot, nem rendszeres, vagy túlizgulja a dolgozatot, esetleg bizonyos témaköröket nem ért, vagy gondja van a memorizálással. Egy tanító másképp látja a tanulót, mint Ön a gyermekét. A különböző perspektívák segítenek, hogy a leghatékonyabb megoldást találják meg a gyermek teljesítményének javítására.

            4. Legyen rendszeres tanulóidő!

            Sokszor az is hasznos lehet, ha minden nap fél órát a gyermekével tanul, kikérdezi és segít. Beszéljenek meg egy időpontot. Így minden este le tud ülni a gyermekével: kérdezze ki, ismételjenek, beszéljék át a problémát okozó témát! Motiválja gyermekét, hiszen minden kezdet nehéz.

            5. Találják ki, mi a gyermeke számára legmegfelelőbb tanulási stílus!

            Minden gyermek máshogy tanul. Van, aki vizuális, és van, aki hallás alapján jegyzi meg a dolgokat. Fedezzék fel, hogy a gyermeke miként tud a leghatékonyabban tanulni. Így már sokkal könnyebb lesz a megfelelő stratégiát kitalálni.

            6. Tanulási nehézségek

            Ha úgy érzi, hogy gyermeke valamilyen tanulási nehézséggel (például diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia vagy hiperaktív figyelemzavar) küzd, ne habozzon, vizsgáltassa meg. A tanulási nehézség semmit nem von le gyermeke intelligenciájából, és megfelelő módszerekkel kezelve a gyermeke ugyanolyan teljesítményt hozhat, mint azok a társai, aki nem küzdenek efféle nehézségekkel.

            7. Motiváció

            Mindig keressen és találjon alkalmat a gyermeke motiválására. A büntetés és a szidás soha nem vezet eredményre. A számítógéptől való eltiltás sem vezet jóra, inkább találjon olyan programot vagy játékot, amely szórakoztató módon segíthet a gyermekének a tanulásban. Találja ki, hogy mivel jutalmazza, ha sikerül javítania, ahelyett, hogy a gyengébb eredmények miatt büntetné.

            8. A testmozgás is fontos

            Ha egész nap a könyv felett görnyed a gyermeke az iskolában, a távoktatás alatt a számítógép előtt ül, az nem biztos, hogy a legjobbat hozza ki belőle. Figyeljen arra, hogy gyermeke testmozgással is töltsön időt. Menjenek el együtt sétálni. A mozgás felpörgeti a szellemi teljesítményt, így a gyermeke nem csak egészségesebb lesz, de a teljesítménye is javulni fog.

            9. Nézzék át a gyermeke időbeosztását!

            Tanulmányozza át a gyermeke időbeosztását. Lehetséges, hogy a rengeteg klub, sportolás, verseny,  zongoraóra, és egyéb elfoglaltság a gyermek tanulási teljesítményének rovására megy? A szabadidő nagy kincs, és mindenkinek szüksége van időnként egy kis kikapcsolódásra.

            10. Mindig dicsérje meg gyermekét!

            Amikor csak lehet, mindig dicsérje meg a gyermekét, s értékelje az igyekezetét. Sokszor egy jó szó többet ér, mint a noszogatás és a könyv felett ülés. Jutalmazza meg őt az igyekezete miatt (például, ha javít a matekjegyén vagy egy jó jegyet kap), vigye el a kedvenc helyére, vagy főzzön neki valami különlegeset!”

            (Forrás: Internet)

          • Felújított számítógépek

          • Daru Zsolt szponzori ajándéka iskolánknak 7 felújított számítógép monitorral, amelyek a felső tagozatos osztályokba és a tanáriba kerülnek, fontos szerepet kapnak majd az iskola digitalizálásának folyamatában. Köszönjük a támogatást.

          • Megújultunk

          • Annak ellenére, hogy nincsenek a tanulók az iskolában, folytatjuk az iskola berendezésének felújítását. A 8. osztályba új bútort vásároltunk, padokat, székeket, tanári asztalt. A földszinti folyosó falára pedig légtisztító berendezés került, amely a levegőben előforduló vírusoktól, baktériumoktól és egyéb apró patogén részecskéktől való megtisztítását és a levegő fertőtlenítését szolgálja.

             

          • Karantén karnevál

          • Az egyhangú téli napok és a bezártság  elfeledteti velünk, hogy  farsangi időszak van. Üresek az iskolai osztályok, elmarad a karnevál, nincs vidámság, móka kacagás. Szerettük volna kicsit színesebbé tenni a hétköznapokat, ezért megkértük a gyerekeket alkossanak valami szépet, mert január a kreativitás hónapja is. És  csak jönnek a fotók szépen, sorban. Tanulóink egyedi, ötletes munkákat alkottak különféle technikákkal. Megidéztük a karneváli hangulatot is, mert a gyerekek otthon is álarcokat, jelmezeket készítettek. Köszönjük, hogy ilyen kreatívak vagytok és bízunk benne, hogy sikerült mindenkinek egy kis vidámságot varázsolni az otthonába. Hiányoztok nekünk nagyon, reméljük, hogy minél hamarabb együtt lehetünk itt az iskola falai között.

          • Véget ért az 1. félév

          • Tisztelt Szülők! Ha gyermekük bizonyítványa  jól sikerült, teljesítményével elégedettek, mindenképpen adják tudtára. Azonban egy közepes bizonyítvány is lehet jó, ha a tanuló minden tőle telhetőt megtett ebben a számára nehéz időszakban. Legyenek büszkék rájuk és dicsérjék meg őket! Hiszen ez a legtöbb, amit szülőként megtehetünk, hogy kiegyensúlyozott és boldog gyereket neveljünk!

            Köszönet illeti a szülőket, a tanulókat és a pedagógusokat, akik gyorsan alkalmazkodtak az adott helyzethez és felelősségteljesen állnak a távoktatáshoz. Tudatosítják az ismeretek elsajátításának fontosságát, értékelik az oktatást és a tudást. Ez mindannyiunk közös érdeke és célja gyermekeink érdekében. A jelenlegi időszak mindannyiunk életében kiszámíthatatlanságot, sok nehézséget okoz, újabb kihívásokat rejt. A szülőkre óriási feladat hárul: az otthoni teendők mellett helytállni a munkahelyen, szeretetteljes, békés családi légkört kialakítani.

            Meggyőződésem, hogy megbirkózunk a helyzettel és bízom benne, hogy nemsokára visszatér mindenki az iskola falai közé. Mindenkinek sok erőt, jó egészséget kívánok.

            Hamar Mónika igazgatónő

             

          • Félévi bizonyítvány...

          • A 2020/21-es tanév első féléve 2021. január 29-ig tart. Ezen a pénteki napon tanulóinkat értesítjük az első félévben elért eredményeikről. A magaviseletről és az egyes tantárgyak eredményéről szóló félévi kivonatot elektronikusan tettük közzé az iskolai Edupage weboldalon. Az oldalra való bejelentkezéskor a szülők megtekinthetik ugyanúgy, mint a többi osztályzatot. A félévi értékelést tartalmazó papírforma kivonatot az iskolába való lépéskor kézbe kapja meg minden tanuló.

            A minisztériumi rendelet értelmében a tervezett félévi szünet 2021. február 1-én elmarad. Hétfőtől tovább folytatódik a távoktatás, kezdődik a  második félév.

          • ADÓ 2%

          • Tisztelt Szülők és Iskolabarátok!

            Az idei 2021-es évben az előzőekhez hasonlóan lehetőségük nyílik arra, hogy adójuk egy részéről saját belátásuk szerint döntsenek. A Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének Alapszervezete mint hivatalosan bejegyzett polgári társulás idén is jogosult a 2% fogadására. A nonprofit szervezetnek két bevételi forrása van: a tagdíjak és az adó 2 százalékából befolyt összeg.  A befolyt összeg az iskola fejlesztésére van felhasználva, valamint az oktató-nevelő munkához szükséges segédeszközök bebiztosítására.

            Az ilyen jellegű támogató tevékenységhez az anyagi forrást a szülők, iskolabarátok nyújtják a szövetség segítségével, melyért nagy köszönet minden támogatónak.

            Kérjük Önöket, ne hagyják kihasználatlanul ezt a lehetőséget, s adójuk 2%-ának felajánlásával segítsék továbbra is munkánkat!

            A nyomtatvány letölthető a weboldalunkról. A nyilatkozathoz (Vyhlásenie) mellékelni kell a befizetett adóról szóló igazolást is, amelyet a munkaadónak kell kiállítani.

            BIZALMÁT ÉS TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

            A nyomtatvány letölthető itt: Vyhlasenie

             

             

          • Fontos időpontváltozások

          • A 2020/21-es tanévben elmarad az ötödik osztályos tanulók országos tesztelése – Tesztelés 5-2021.

            A Tesztelés 9-2021, azaz a kilencedikesek országos tesztelésének időpontja módosítva, mégpedig:

            • 2021. június 9. – matematika, magyar nyelv és irodalom,
            • 2021. június 10. – szlovák nyelv és szlovák irodalom.

            Pótterminusok: 2021. június 24. és 25.

            A felvételi vizsgák időpontjai a következők:

            • első terminus – május 3. (szükség esetén május 4. is),
            • második terminus – május 10. (szükség esetén május 11. is).

            A 2020/2021-es tanév első féléve január 31-én lezárul, a tanulók értékelésére vonatkozó határidő indokolt esetekben azonban március 31-re is kitolódhat.

          • Zárva marad az iskola

          • Az iskolaügyi minisztérium döntése alapján 2021. jan. 25-től továbbra sem folytatódik a tantermi oktatás, marad a távoktatás. A jelenlegi  helyzet tehát nem változik az óvodai és az iskolai részlegen sem.

            A gyermekek óvodába és a tanulók iskolába való visszatérését az ún. COVID automata szabályozza. Az iskolák kinyitása az országos tesztelés eredményétől és az aktuális járványhelyzettől függ majd, a legkorábbi lehetséges dátum 2021. február 1. „Bizonyos körülmények között akkor kinyithatnánk az alsó tagozatot, a következő héten pedig a felső tagozatot” – mondta Branislav Gröhling.

            A felső tagozat és a középiskolák kinyitása mindenképpen újabb teszteléshez lesz kötve (iskolai alkalmazottak, pedagógusok és az egyik szülő), és ezt a járványhelyzettől függően akár hetente, kéthetente ismételni kell a helyzet normalizálódásáig. Antigéntesztelésről lesz szó, a gargalizálós iskolai tesztelést egyelőre csak előkészítik. Tervezetben csak a felső tagozaton fogják használni az iskola kinyitása után.

            Megértésüket köszönjük! Jó egészséget!

          • A magyar kultúra napja

          • Az emléknapot 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc, a kézirat tanúsága szerint, 1823-ban Szatmárcsekén ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A magyarság szerte a világban a mai napon megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Tegyünk így mi is, hiszen az ünnep alkalmat ad arra, hogy figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, múltunknak! Megtekintésre ajánljuk az alábbi a két linket:

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje