• Drogprevenciós előadás a 8. és 9. osztályban

          • Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a kábítószer- és más függőségek megelőzési programjára, melynek keretén belül minden évben különböző beszélgetéseket és előadások szervezünk a felső tagozatos tanulóink számára. Igyekszünk olyan előadókat meghívni, akik hiteles módon tudják a gyerekeknek átadni a témával kapcsolatos információkat, felvilágosítani őket a lehetséges veszélyekről és fenyegetettségről, valamint arról, hová fordulhatnak, ha úgy érzik, bajban vannak.

            Az idén, sajnos, csak a zoom felületen zajlott az előadás, illetve beszélgetés, mégis a VIII. és IX. osztályos tanulók  pozitívan értékelték a Slovensko bez drog nonprofit szervezet előadójának hasznos információit, interaktív előadását.

             

          • Mikulás az óvodában

          • Az óvodások jó gyerekek voltak egész évben, ezért december 6-án két Mikulás is eljött hozzánk. Az egyik a városi Mikulás volt.  A gyerekek verssel és énekkel köszöntötték a vendéget. Köszönjük a gyerekek nevében is a sok finomságot. 

          • Az iskolában járt a Mikulás ..

          • Ebben az évben is eljött közénk a Mikulás kicsik és nagyok  örömére. Kicsit kevesebb kísérővel érkezett, de azért volt vele angyalka és kisördög is. Köszönetet mondunk a Szülői Szövetségnek a Mikulás csomagokért.

          • Az „Iskola és kultúra” elnevezésű projekt

          • A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda mindig nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására, a kulturális értékek ápolására. Az „Iskola és kultúra” elnevezésű projekt keretében pályáztunk irodalmi színházi előadásra, mely megvalósítása az aktuális járványügyi helyzet miatt elmaradt.

             Az elnyert pályázati összegből szépirodalmi és gyermekirodalmi könyveket, fejlesztő társasjátékokat vásároltunk tanulóink részére, melyeket felhasználhatják a magyar nyelv és irodalom órákon, az osztályfőnöki órákon, a szakköri tevékenység folyamán és az iskolai napközi klubban is.

            Az alsó tagozaton működő iskolai klubban tanulóinknak „Olvasó délutánt” szerveztünk. Itt beleolvashattak az új verseskönyvekbe, mesekötetekbe, majd felolvasták belőlük egymásnak kedvenc részeiket. A nevelőnő tolmácsolásában meghallgattak egy ismert mesét, majd az élményeik, hangulatuk alapján illusztrációt is készítettek a meséhez. Az elkészült alkotásokat az alsó tagozatos pedagógusok kiértékelték. A díjazottak ajándéktárgyait az elnyert „Iskola és kultúra” pályázatból biztosítottuk. Ugyancsak az iskolai klubban „Társasjáték-délutánt” is tartottunk. Itt a gyerekek kipróbálhatták az új, interaktív- és hagyományos társasjátékokat. Kézügyességüket, gyorsaságukat egy PattoGO bajnokság keretein belül is összemérhették. A legrátermettebbeket itt is ajándéktárgyakkal jutalmaztuk, melyeket szintén az elnyert pályázati pénzből biztosítottunk számukra.

            Iskolánkban már régi hagyománya van a „Dobj el mindent, és olvass!” aktivitásnak, amelynek célja tanulóink olvasóvá nevelése, valamint a szépirodalom megkedveltetése. A megvásárolt könyveket is e nemes célra tudjuk majd fordítani.

            Az elnyert pályázati pénzből vásároltunk ajándék- és reklámtárgyakat, melyeket tanulóink jutalmazására fordítjuk. Így buzdítva őket rendezvényeinkbe, iskola által szervezett aktivitásokba és a különböző versenyekbe való bekapcsolódásra.

            Projekt s názvom Kultúra a škola

            Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya v Šali tradične organizuje niekoľko aktivít zameraných na kultúrnu oblasť, na podporu vzdelávania detí a žiakov školy.

            V rámci projektu  „Kultúra a škola“ bolo pôvodne plánované divadelné alebo literárne predstavenie pre žiakov, avšak v závislosti od aktuálnej pandemickej situácie a z dôvodu dodržania protiepidemiologických opatrení nebola možná realizácia.

            Zo získaných finančných prostriedkov sa zakúpilo množstvo novších titulov pre deti a mládež, taktiež niekoľko spoločenských hier (napr. zamerané na ľudové rozprávky), ktoré sa využijú v školskom klube detí (ŠKD), vo výchovno-vzdelávacom procese, počas mimoškolských aktivít, krúžkovej činnosti alebo triednických hodín. Slúžia na aktívne a zmysluplné využitie voľného času detí a  formovanie kolektívu.

            V rámci záujmovej a odpočinkovo-relaxačnej činnosti v ŠKD realizovala aktivita s názvom „Čitateľské popoludnie“. Žiaci si prezreli nové a zaujímavé knihy, čítali z nich vybraté alebo obľúbené úryvky. Deti podľa prečítanej rozprávky nakreslili aj rôzne ilustrácie. Učiteľky prvého stupňa spolu s vychovávateľkami vyhodnotili hotové tvorby. Žiaci sa veľmi tešili darčekom, ktoré boli zabezpečené v rámci tohto projektu.

            Deti v ŠKD sa taktiež zúčastnili spoločnej popoludňajšej aktivity s názvom „Spoločenské hry – zahrajme sa spolu“. Mali možnosť vyskúšať nové, interaktívne i tradičné spoločenské hry, na ktoré už čakali a veľmi sa tešili. Žiaci si porovnali svoju šikovnosť, pozornosť a jemnú motoriku na turnaji s názvom „PattoGO“. Víťazi, tí najlepší, získali drobné darčeky, reklamné predmety zabezpečené z projektu.

            V škole sa pravidelne realizuje aj interný projekt s názvom „Zahoď všetko a čítaj!“, ktorý sa zameriava na podporu čítania, vytváranie kladného postoja ku knihám aj k formovaniu pozitívneho vzťahu mladých ku knihám a k čítaniu.

            Z projektu boli zabezpečené aj iné propagačné a reklamné materiály, predmety pre školu, ktoré slúžia ako vecné dary pri usporiadaní rôznych aktivít.

            Získané prostriedky budú využité aj v budúcnosti aktívne v edukácii s cieľom zvýšiť záujem detí a žiakov o kultúru, umenie, čítanie, spoločne strávený čas hrou, zábavu a vzdelávanie.

             

             

            "Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg."

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

          • Sporteszközök

          • A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége jelentős értékű sportszercsomagokkal támogatja a felvidéki iskolákat. A sporteszközök átadására számára 2021. november 25-én került sor Galántán a Pázmány Péter Alapítvány székházában. Az ajándékcsomag tartalmaz stopperórát, focilabdákat, kézilabdákat, gumilabdákat, tányérbója szettet, koordinációs karikákat, rudat és létrát, minikaput, valamint ugrálóköteleket.

            Köszönjük a támogatást.

          • ADVENT 2021

          •  

            „Advent csodás feladata, hogy felélesszük magunkban a jóság emlékeit és kinyissuk a remény kapuit.” XVI. Benedek pápa

            2021. november 28., advent első vasárnapja. Négy héten keresztül minden vasárnap meggyújtunk majd egy gyertyát az adventi koszorún, ma a legelsőt. A másodikat bronzvasárnap, a harmadikat ezüstvasárnap, a negyediket aranyvasárnap. Minden egyes gyertyával így közelebb kerülünk az év legszebb és legmeghittebb ünnepéhez, a karácsonyhoz.

            Adventnek különös helye van az ünnepek között, hiszen vele kezdődik a várakozás időszaka, az elcsendesedés ideje. Hagyományaival és szokásaival lehetőséget ad arra, hogy felkészüljünk a változásra, a csodára, a lelkünket erősítő boldog pillanatokra, s ezek befogadására.

            De ne feledjük, hogy az év legcsodálatosabb időszaka arról is szól, hogy megtaláljuk a magunk békéjét, a saját helyünket a világban, hogy megértsük, hol és merre tartunk, s vajon jó úton járunk-e. Magunkba tekintve, rengeteg kérdést feltéve, vegyük észre az apró csodákat, bármennyire is megváltozott körülöttünk a világ. A világjárvány miatt most különösen nagy hangsúlyt kap az otthon, a család, az adventi koszorú gyertyáinak a fénye. Figyeljünk a lényegre, s ismerjük fel a közelgő ünnep igazi értékét és valódi üzenetét.

            Kívánunk az adventi időszakban békességet, sok türelmet, jó egészséget, kedves mosolyt, nyugalmat, biztonságot, tiszta szívet, valamint szeretteik körében eltöltött felejthetetlen pillanatokat.

            Békés, szép adventet mindenkinek.

          • Ibobor verseny

          • Az Ibobor informatikai online verseny eredményes megoldói: Bán Péter Sámuel, Molnár Gergő Dániel 7.osztályos tanulók, Németh André, Kubányi Levente, Banász Adrián 6. osztályos tanulók, Gyepes Csongor, Németh Noémi, Banász Zsófia, Komlósi Adrián, Blaškovič Marcel, 5. osztályos tanulók, Petro Sebastián Július 2. osztályos tanuló.

            Minden résztevőnek gratulálunk és további sikereket kívánunk.

          • Kézi foci bajnokság

          • Iskolánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kézi foci, amely nemcsak a csapatjátékot és együttműködést, hanem a mozgástechnikát, labdafogást, -dobást, gyorsaságot is fejleszti. A kezdeti nehézségeket leküzdve egyre jobban megy a játék, az osztályok közti meccsek már igazi küzdelemmé, nyerni akarássá változtak, és öröm látni azt, hogy a gyerekek milyen élvezettel játszanak.

            Az első iskolai kézi foci bajnokság győztese a 9. osztály, a 2. helyen a 8. osztály, a 3. helyen pedig a 6. osztály végzett.

            Gratulálunk a győztesnek és minden résztvevővnek!

            Az egyre zordabb idő ellenére is valljuk, hogy a friss levegő és a mozgás mindenkor szükséges, és a legjobb betegségmegelőző módszer.

             

          • SafeCycling - "Kerékpározzunk együtt biztonságosan"

          • A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében  a SafeCycling - "Kerékpározzunk együtt biztonságosan" projekt sikeresen lezárult, tanulóink  több alkalommal is igénybe vették  a mobil közlekedési pályát, részt vettek az oroszlányi partner által szervezett online vetélkedőkön, és elkészült az oktatási segédanyag is, melyben helyet kaptak Szarka Viktor 4.oszt. és Németh Noémi 5.oszt. tanulóink rajzai is. Reméljük, az oktatási segédanyag segít majd a vágsellyei közlekedésben helyesen eligazodni, és hozzájárul tanulóink biztonságosabb közlekedéséhez.

             

          • Zenei díjazott

          • A XX .Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen a II. kategóriában iskolánk 5. osztályos tanulója Németh Noémi elnyerte az ezüst fokozatú minősítést. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

          • Napközisek műsora

          • Dalokkal, versekkel és kedves gondolatokkal köszöntik a nagyszülőket, az 1., 3. és 4. osztály tanulói. Fogadják szeretettel.

          • Ősz az óvodában

          • Itt van az ősz, itt van újra! Az óvodások örömmel takarították az óvoda udvarát, az össze gyűjtött falevelekkel jót szórakoztak. 

          • A Sport összeköt minket elnevezésű projekt

          • A sport és a testmozgás mindannyiunk életének fontos része, valamint a fiatalok alapvető szükségletei közé tartozik. A rendszeres fizikai aktivitás preventív jellegű, fontos szerepet játszik az egészséges életmód kialakításában. A Sport összeköt minket elnevezésű projekt elsősorban arra összpontosított, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a különféle fizikai és sport aktivitásokhoz, amelyeket a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda gyermekei és tanulói használhatnak fizikai fejlődésük során.

            Jelenleg főként a sporttevékenységekhez szükséges eszközöket és professzionális körülményeket kellett megteremteni. A megítélt támogatás olyan sport- és technikai eszközök és segédeszközök vásárlására lett felhasználva, amelyek rendszeresen használhatóak a gyermekek és a diákok sporttevékenységei során, testnevelési órákon, szabadidős tevékenységekben és délutáni klubfoglalkozásokon, napköziben és sportversenyeken. A következő eszközök kerültek megvásárlásra: focilabdák, kosárlabdák, medicin labdák, floorball és pingpong labdák, ugrókötél, frizbi stb. A felsorolt tárgyak egy részét a díjazott sportolóink kapták meg.

            Iskolánk tanulói rendszeresen részt vesznek a különböző sporttevékenységekben, szívesen játszanak labdajátékokat is (labdarúgás, floorball), szeretnek asztaliteniszezni és sakkozni is. Rendszeresen bekapcsolódnak az osztályok között szervezett sportversenyeken is. Ezekkel a sportbajnokságokkal próbáljuk motiválni a tanulóinkat, hogy a járványhelyzetben is aktívan mozogjanak. Emlékeztetjük őket az egészséges életmód fenntartásának fontosságára, a stresszes helyzetek megfelelő kezelésére, valamint felhívjuk figyelmüket a csapatjáték fontosságára is. Rendelkezésünkre áll egy új, rekonstruált felújított iskolaudvar és egy új multifunkcionális sportpálya biztonsági hálóval felszerelve.

             

            A projekt keretében megvásárolt eszközöket a motiváltság növelésére használjuk, továbbá ösztönözzük a gyerekeket arra, hogy szabadidejüket sportolással töltsék. A beszerzett sporteszközök és tárgyak a jövőben sportesemények és versenyek megszervezésekor lesznek felhasználva az iskolában.

             

            "Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg."

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

          • Projekt s názvom Šport nás spája

          • Šport a pohyb je dôležitou súčasťou života každého z nás a je základnou potrebou mládeže. Pravidelná pohybová aktivita má preventívny charakter, zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní návykov zdravého životného štýlu. Projekt s názvom Šport nás spája bol prioritne zameraný na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia pre rôzne športové aktivity, ktoré budú využívať deti a žiaci Základnej školy s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským v Šali  v rozvoji ich telesnej kultúry.

            V súčasnosti bolo potrebné hlavne doplnenie materiálno-technického vybavenia pre športové činnosti. Získaná dotácia bola využitá na nákup športovo-technickej výbavy a pomôcok, ktoré sa aktívne využijú v rámci športových aktivít detí a žiakov, vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy, záujmovej činnosti a popoludňajších krúžkových aktivít, školského klubu detí, športových súťaží, a to najmä futbalové a basketbalové lopty, medicinbaly, floorball  a pingpongové loptičky, švihadlá, frisbee a pod. Z uvedených športových predmetov niektoré boli odovzdané oceneným športovcom.

            Žiaci našej školy sa pravidelne zapájajú do rôznych pohybových a športových aktivít, radi hrávajú aj loptové hry ako futbal a floorball, majú radi stolný tenis, hrávajú aj šach. Okrem uvedeného žiaci sa pravidelne zapájajú do športových súťaží organizovaných medzi jednotlivými triedami. Prostredníctvom týchto športových súťaží a aktivít sa snažíme žiakov motivovať k pohybu aj v období pandemickej situácie. Pripomíname im význam dodržiavania zdravého životného štýlu, ako zvládať stresové situácie a upozorňujeme na dôležitosť tímovej hry. K dispozícii máme aj nový rekonštruovaný školský dvor, vybudované nové moderné multifunkčné športové ihrisko spolu s ochrannou sieťou.

            Nadobudnuté vybavenie v rámci projektu bude slúžiť ako prostriedok pre zvýšenie motivácie, aktívne trávenie voľného času i vytváranie príležitosti pre aktívne zapojenie žiakov do pravidelnej pohybovej činnosti. Získané športové prostriedky a predmety sa využijú pri organizovaní športových akcií a súťaží v škole aj v budúcnosti.

             

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

          • Programozz microbitet

          • A microbit programozásával kapcsolatos gyakorlati feladatokat mutattuk be az egyes osztályokban. Szabó Máté 8. osztályos tanuló a süllyedő Titanicot építette meg legóból és hozzákapcsolta a microbitet, amely SOS jelzésekete adott le. A kilencedikesekkel a víziváshoz készítettünk programot, a microbit palackra kötve figyelmezteti a tulajdonosát, hogyha kevés vizet iszik.

            #CodeWeek cw21-etutD

          • Floorball-bajnokság

          • Iskolánk őszi sportrendezvényei közé tartozik - az egyre közkedveltebb - floorball-bajnokság, amely október 20-án zajlott a felújított iskolaudvar sportpályáján.

            A tanulók vegyes csapatokban küzdöttek egymás ellen, s a lányok, bizony, ugyanolyan kézügyességgel forgatták a floorballütőt, mint a fiúk. Lelkesedés, győzni akarás és csapatszellem jellemezte a bajnokságot. Ezen a versenyen is bebizonyosodott, hogy a higgadt, megfontolt játék és csapatmunka meghozza a kívánt eredményt. A bajnokság győztes csapata a 6. osztályból került ki, nagyszerű teljesítménnyel. Gratulálunk!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje