• “ Egy kicsi mozgás mindenkinek kell !”

          • Iskolánk alsó tagozatos tanulói rendhagyó torna órán vettek részt a Rebelia funkcionális mozgásközpontban. Változatos és hatékony mozgásos tevékenységekben mérették meg magukat a gyerekek. Amellett, hogy jól szórakoztak, betekintést nyerhettek az egészséges életmód rejtelmeibe is. Mindenki fáradtan, de élményekben gazdagon tért vissza az iskolába remélve, hogy lesz még folytatás :) .

          • Rendhagyó födrajzóra

          • Február 14-én újra iskolánkban üdvözölhettük Szeles Pál Ildikót, aki egy rendhagyó földrajzóra keretében tartott előadást. Utazásai során sok-sok országot bejárva arról mesélt, hogyan élnek a gyerekek a világ különböző részein, pl. Madagaszkáron, Indiában, Afrikában, Peruban stb. A tanulók és a pedagógusok is érdeklődve hallgatták, hogy milyen lehet amikor nemhogy telefonjuk nincs, de még szép ruha, rendes ágy és tiszta víz se jut sok-sok gyereknek a nagyvilágban. Köszönjük a lebilincselő előadást és további sok szép utazást kívánunk.

          • Tesztelés 9-2023

          • A 2022/23-as tanévben az alapiskolák 9. osztályos tanulóinak országos szintű tesztelésére 2023. március 22-én (szerdán) és 2023. március 23-án (csütörtökön) kerül sor.
            A 9. osztályos tanulók a következő tantárgyakból írnak tesztet:

            • matematika,
            • magyar nyelv és irodalom,
            • szlovák nyelv és szlovák irodalom.

            A tesztelés pótterminusa: 2023. április 4. és 2023. április 5.
            A teszteléssel kapcsolatban további információk a következő weboldalon találhatók:
            https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

          • Vadászatról - gyereknyelven

          •         A wikipedia megfogalmazása szerint „Napjainkra a köznyelv a vadászaton általában azon tevékenységet érti, melyeket az állatok elejtése vagy elfogása érdekében folytatnak, húsuk vagy más részeik megszerzése, kikapcsolódás, szórakozás, valamint kereskedelem céljából. Vadásznak nevezhető ilyen módon a vadgazdálkodással foglalkozó szakember, de hozzá hasonlóan szintén vadásznak nevezik a vadakat kikapcsolódásból, szórakozásból elejtő sportvadászt is.”

                    Hogy mit is jelent vadásznak lenni a gyakorlatban, arról 2023. február 10-én Ing. Czibula Tibor és Ján Demko vadászok meséltek iskolánk alsó tagozatos tanulóinak. A fényképekkel és hanganyaggal, illetve személyes élményekkel teletűzdelt beszámolóból kiderült, hogy a valódi vadász felelősséget érez a természetért, kellő szaktudással bír, hozzáértéssel és biztonságban cselekszik, tiszteletben tartja az állatok méltóságát, önmérsékletet tanúsít, és megadja az esélyt az ellenfélnek, de nem ellenségnek tekintett vad számára. Látogatásuk fő célja az volt, hogy felhívják a gyermekek figyelmét a természet, valamint a benne élő állatok tiszteletére és szeretetére. Beszámoltak a vágsellyei járáson belül működő vadásztársaságok (összesen 65) mintegy 35 000 hektáron zajló sokrétű tevékenységéről is (vadászkutya kiképzés, lövészeti versenyek, agyaggalamb lövészet, kiállítások, hulladékgyűjtés, vadászlesek készítése, etetők és itatók kihelyezése, előadások és versenyek szervezése iskolások számára).  A beszélgetésbe tanulóink is bekapcsolódhattak, észrevételeikkel és kérdéseikkel bizalommal fordulhattak a szakértőkhöz. Az előadás végén hangok és képek alapján próbálták meg felismerni a környékünkön élő erdei és szántóföldi állatokat. Czibula úr rögtön az előadás elején kihangsúlyozta, hogy jövetelük célja "nem vadászokat nevelni, hanem visszavezetni a gyermekeket a természethez."  Azt hiszem, az első lépést sikerült közösen megtennünk.

          • Jégpályán a felsőtagozatosokkal

          • Január utolsó és február első hetében jégkorcsolyázni voltunk a felsőtagozatos gyerekekkel a vágsellyei téli stadionban. A gyerekek nagyon élvezték a jégpályát, voltak akik megmutatták tudásukat a többieknek, de akadtak olyanok is, akik több vagy kevesebb sikerrel próbáltak a jégen állva maradni és elsajátítani a jégkorcsolyázás csínját-bínját. Összességében mindenki nagyon élvezte a szabadban töltött időt, és alig várják a legközelebbi alkalmat, hogy az osztálytársaikkal együtt újra a jégpályára léphessenek.

          • Gondoskodás a madarakról

          • A téli hónapokban fontos a madarakról gondoskodni. Az óvodás gyermekekkel madáretetőket helyeztünk el az óvoda udvarán. A gyerekek is kivették a részüket, mert a kihelyezett madáretetőket magvakkal töltötték meg. Minden nap figyelemmel kísérjük a madarakat.

          • BIZTONSÁGOS INTERNET NAPJA – Safer Internet Day

          • A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik használni az internetet, melynek számos előnye mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak, esetleg zaklatás áldozatává is válhatnak. A biztonságos internet napja arról szól, hogy felhívjuk a tanulók figyelmét az internet előnyeire és veszélyeire. Az online térben is nagyon fontos a viselkedési szabályok betartása, saját magunk és adataink védelme. Iskolánkban oktató videókkal, beszélgetésekkel, plakátok és faliújság készítésével kapcsolódtunk be ebbe a programba Az Interland játék segítségével  egy online kalandtúrán keresztül játékosan tanulták meg a gyerekek, hogyan lehet biztonságosan mozogni az internet világában. A tanulók nagyon ügyesek voltak, sok-sok pontot gyűjtöttek, helyesen válaszoltak a feltett kérdésekre.

          • Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny

          •      Intézményünk nagy hangsúlyt fektet a tehetségek gondozására, amihez hozzátartoznak a különféle versenyek is, ahol tanulóink megcsillogtathatják tehetségüket, illetve összemérhetik tudásukat más iskolák tanulóival. A Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny iskolai fordulójának I. kategóriájában (1. - 3. évfolyam) összesen 18 bátor és lelkes, de elsősorban kiemelten tehetséges kisdiák bizonyította rátermettségét vers- és prózamondásban. Nemcsak versenytársaikat, de a lámpalázat is le kellett győzniük ahhoz, hogy minél jobb helyezést érhessenek el. Öröm volt látni az izgalomtól kipirult arcokat és hallgatni a jobbnál-jobb szavalatokat. Alaposan feladták a leckét a zsűrinek, de végül sikerült eredmény hirdetni, amely a következő:

            I: kategória - vers

            1. hely: Kozma Lilla 3. osztály

            2. hely: Mészáros Sára 1. osztály

            3. hely: Čičman Viktória 2. osztály

                         Gyurovszky Júlia 3. osztály

            I: kategória - próza

            1. hely: Szullo Kristián 2. osztály

            2. hely: Heves Dóra 1. osztály

            3. hely: Kiss Vivien 3. osztály

            A márciusban megrendezendő járási fordulón mindkét kategóriából az első és második helyezést elért tanulók képviselik majd iskolánkat. Eredményes felkészülést és sok sikert kívánunk nekik!

          • A vers és próza ünnepe iskolánkban

          • A Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny iskolai fordulója izgalommal tölt el minden irodalomkedvelő, szerepelni vágyó kis- és nagy diákot, hiszen ilyenkor hallhatják egymást a tanulók szavalni, prózát előadni, szerepelni. Annak ellenére, hogy szomorúan tapasztaljuk azt a tényt, hogy egyre nehezebb rávenni a tanulókat az olvasásra, előadásra, örömmel könyveltük el, hogy az iskolai fordulóra 17 tanuló készült fel szavalatból, prózamondásból.A járási fordulóban a következő tanulók képviselik majd iskolánkat:II. kategória - vers: Szarka Krisztián, Kóňa Zoé, 5.oszt.II. kategória - próza: Szarka Viktor, 5.oszt.III. kategória- vers: Vígh Zsófia, 7.oszt.III. kategória - próza: Szulló Vanda és Németh Andrej, 7.oszt.A továbbjutóknak gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

          • Államnyelven való kommunikáció bemutatása az óvodában

          • A gyerekek egy kis felvétellel szeretnék bemutatni, hogy mi mindent tanultak meg szlovák nyelven az 1. félévben. Tanultunk bemutatkozni, meséket dramatizálni, zenei-mozgásos játékokat, testrészeket, gyümölcsöket, zöldségeket és még sorolhatnánk. Egy rövid kis videóval összesítettük, milyen ügyesen tanulják a gyermekek a szlovák nyelvet. 

          • Kis képzőművész

          • Iskolánk 6. osztályos tanulója, Blaškovič Marcel részt vett az országos plakátkészítő versenyen, melyre a vágsellyei Művészeti Alapiskola nevezte be őt. A plakát témája ekoposzter volt, melyet digitálisan, több technika kombinációjával kellett elkészíteni. Marci a 10-12 évesek kategóriájában a 2. helyezést érte el. A szép eredményhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

          • 2%-os adó

          • Tisztelt Szülők és Iskolabarátok!

            Az idei 2023-as évben az előzőekhez hasonlóan ismét lehetőségük nyílik arra, hogy adójuk egy részéről saját belátásuk szerint döntsenek. A Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének Alapszervezete mint hivatalosan bejegyzett polgári társulás idén is jogosult a 2%  fogadására. A nonprofit szervezetnek két bevételi forrása van: a tagdíjak és az adó 2 százalékából befolyt összeg.  A befolyt összeg az iskola fejlesztésére van felhasználva, valamint az oktató-nevelő munkához szükséges segédeszközök bebiztosítására és iskolai akciók megvalósítására.

            Az ilyen jellegű támogató tevékenységhez az anyagi forrást a szülők, iskolabarátok nyújtják a szövetség segítségével, melyért nagy köszönet minden támogatónak.

            Kérjük Önöket, ne hagyják kihasználatlanul ezt a lehetőséget, s adójuk 2%-ának felajánlásával segítsék továbbra is munkánkat!

            A nyomtatvány letölthető a weboldalunkrólA nyilatkozathoz (Vyhlásenie) mellékelni kell a befizetett adóról szóló igazolást is, amelyet a munkaadónak kell kiállítani.

            BIZALMÁT ÉS TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

            Vyhlasenie2022.pdf​​​​​​​

          • „Itt a farsang, áll a bál…”

          • Az óvodás gyermekeknek a mai nap különlegesen indult, hiszen jelmezbe öltözve léptek be az osztályba. A szülők szebbnél- szebb jelmezeket biztosítottak be gyermekeik számára. A mai nap a jókedvről, szórakozásról, táncról, játékról szólt. A komatálat hoztam c. körjáték által bemutatkoztak a jelmezek. Volt közöttük Elza, tündér, lepke, rendőr, kalóz, Spongyabob…. A szórakozás része volt a seprűtánc, lufitánc, vonatozás, székfoglaló, kacsatánc és egyéb táncok. A képeken jól látható a gyermekek boldogsága, felszabadultsága, jókedve.

             

          • Alkotni jó

          • Technika órákon a tanulók különböző tárgyakat készítenek. A tervezéstől a megvalósításig minden munkafolyamatot saját kezűleg végeznek.  Bahurek Dávid és Gyurovszky Tamás 5. osztályos tanulók fából készítettek repülőgépet. Ügyesek vagytok fiúk, csak így tovább!

          • Az angol olimpia járási fordulója

          • 2023. január 19-én megrendezésre került az angol olimpia járási fordulója. Iskolánkat Banász Zsófia (6.o) és Molnár Gergő Dániel (8.o.) képviselte. A versenyzőket írásban és szóban is megmérettették. Mindkét tanulónk sikeresen teljesítette a versenyfeladatokat.

            Gratulálunk nekik!

          • INFORMÁCIÓ

          • Értesítjük a  Tisztelt Szülőket, hogy 2023. február 2-án (csütörtökön) 16.00-tól össz-szülői értekezletet tartunk, mely témája a szülők képviselőinek megválasztása az iskolatanácsba. Azt követően 16.30-tól szülői értekezleteket tartanak az osztályfőnökök (kivéve a 4. osztályt). A szülői értekezletek témája az 1. félév értékelése, megvalósult és tervezett akciók, valamint az egyéb, osztállyal kapcsolatos információk megvitatása.

            Mindenkit szeretettel várunk. Megjelenés fontos.                                               

          • A magyar kultúra napja

          • „Ne legyen kultúra magyarság

             és magyarság kultúra nélkül! ”

                                                                                                    (Kodály Zoltán)

             

            Január 22-én ünnepeltük a magyar kultúra napját. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett.

            Tanulóink az iskolarádió ünnepi műsorával emlékeztek meg e jeles napról, melynek üzenete a magyarságtudat erősítése, értékeink megőrzése, anyanyelvünk gazdagítása, hogy hinni tudjunk önmagunkban, nemzetünkben, népünk, nyelvünk megmaradásában.

            A magyar kultúra igazi tartalmát a zene, irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, a magyarságtudatunk, értékeink és emberségünk adja. Ha ezeket ápoljuk, továbbadjuk, gyarapítjuk, mindannyian tettünk valamit azért, hogy a magyar közösségekben – legyenek azok a világ bármely pontján – a jövőben is összetartó, igaz szeretettel ünnepelhessük a magyar kultúra napját.

          • Iskolatanácstagok választása 2023

          •  

            Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy iskolatanácstagok választására kerül sor a 2022/23-as tanév 2. félévének elején.

            Az alapiskolát látogató tanulók szülei közül 3 személyt és az óvodát látogató gyerekek szülei közül pedig 1 személyt kell választani.

            Kérjük, hogy szándékát jelezze írásban az iskola igazgatóságán vagy elektronikusan az iskolai Edupage weboldalon legkésőbb 2023. 1. 27-ig. A beleegyezési nyilatkozat (súhlas kandidáta) mellékletben csatolva.

            Érdeklődés esetén bővebb információkat ad: Mgr. Bánovský Euridike, az iskolatanács elnöke.

            Hamar Mónika, igazgató

          • Karácsonyra...

          • December a csodák hónapja, s benne a karácsony a szeretet ünnepe. Egy mesében az angyal különös üzenet hozott: azt, hogy a karácsony nincs mindig decemberi dátumhoz kötve. Mindig akkor és ott történik, ahol és amikor a szeretetből fogant gesztus, mosoly vagy tett születik.
            S ha ennek életünk minden pillanatában tudatában lennénk, az eljövendő ünnepet, s mindazt, amit csinálunk, megszentelné, igazzá tenné: többé, mint szeretetajándékká, többé, mint egynapos fegyverszünetté: valami többlet, valami mennyei, valami angyali adódna hozzá.
            Minden gyermek tudja, hogy karácsonykor magától is megnyílik az ég, és ha kissé fölemeljük a szemünket, észrevesszük, hogy az angyalok maguktól is leszállnak a földre. Nézzünk a  gyermekekre, emlékezzünk vissza saját gyermekkorunkra, és tudni fogjuk, hogy semmi nem igazabb és valósabb a világon, mint az a gyertyalángszerű fény, amely az emberi lélek mélyéről világít a tél, a hideg, a sötétség közepén. Ezért kell a karácsonyi kisgyermek köré a család, és ezért kellenek a pásztorok, a királyok, de még az állatok is. Mert az ember csak egy nyitott mennyország alatt, csak mások melegével körülvéve érzi jól magát… és csak akkor, ha önmagában is angyalt lát. Azt hiszem a legszebb, amit egymásnak kívánhatunk, hogy történjék hát karácsony belül, mibennünk. Áldott karácsonyt, szeretetteljes, meghitt ünnepeket és békés, boldogabb, reményeinket valóra váltó 2023-as új esztendőt kívánunk mindenkinek.
            (Forrás: internet)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje