• Együtt sportolunk

          • A sport és testedzés életünk fontos része, a fiatalok alapvető szükséglete. A rendszeres fizikai aktivitás preventív jellegű, fontos szerepet játszik az egészséges életmód kialakításában. Az Együtt sportolunk című projekt célja a megfelelő körülmények és tárgyi eszközök megteremtése, melyek lehetővé teszik a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda gyermekei és tanulói számára a folyamatos testedzést és sportolást. A megítélt támogatást olyan sporteszközök vásárlására használtuk fel, amelyek használhatók a gyermekek sporttevékenységei során, sport- és testnevelés órákon, szabadidős- és délutáni klubfoglalkozásokon, napköziben és sportversenyeken. A támogatás a következő eszközök megvásárlását tette lehetővé: különböző méretű súlyzó szettek és boxzsákok. A projekt támogatásából megvásárolt sporteszközöket a testnevelés órákon használjuk majd fel, valamint a szabadidős tevékenység keretén belül is. Motiválni szeretnénk ilyen formában is tanulóinkat a rendszeres mozgásra, sportolásra, hogy élvezzék a mozgást, és megtanulják a sportolás hatását egészségi állapotukra.

            Iskolánk tanulói rendszeresen részt vesznek különböző sportrendezvényeken, szívesen játszanak labdajátékokat (labdarúgás, floorball), szeretnek asztaliteniszezni és sakkozni is. Rendszeresen bekapcsolódnak az osztályok közötti sportversenyekbe, melyeknek célja, hogy motiváljuk tanulóinkat a rendszeres mozgásra, hiszen a rendszeres mozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, a stresszkezelésnek. További nagyon fontos célja a csapatszellem kialakítása, a csapatjáték, az együtt elért eredmény öröme. Mivel iskolánk felújított iskolaudvarral és biztonsági hálóval felszerelt multifunkcionális sportpályával rendelkezik, nagyon sok lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy sportrendezvényeket is szervezzünk.

            "Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg."

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

            Športujeme spolu

             

            Šport ako prostriedok rozvoja osobnosti plní výchovnú, vzdelávaciu a sociálnu úlohu, má aj preventívny charakter. Významnú úlohu a osobitnú dôležitosť zohráva šport pre vypestovanie zdravého životného štýlu u detí a mládeže, pričom pozitívne vplýva na ich fyzické i duševné zdravie. Projekt s názvom Športujeme spolu je prioritne zameraný na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia a náracia pre rôzne športové aktivity, ktoré budú využívať žiaci Základnej školy s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským v Šali v rozvoji ich telesnej kultúry. Nadobudnutie a doplnenie materiálno-technického vybavenia, t. j.  športových potrieb ako činkové sady rôznej veľkosti a boxovacie vrecia budú slúžiť pre zvýšenie motivácie, kultivované trávenie voľného času i vytváranie príležitosti pre aktívne zapojenie žiakov do pravidelnej pohybovej činnosti. Žiaci našej školy sa zaujímajú o šport, pravidelne sa zapájajú do rôznych pohybových a športových aktivít, taktiež navštevujú športové krúžky, pravidelne hrávajú futbal a floorball, majú radi stolný tenis, bowling a zúčastňujú sa aj súťaží v šachu. Škola pravidelne organizuje rôzne športové aktivity pre deti a žiakov školy.

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

          • Bibliaverseny

          • Čičman Viktória 2. osztályos tanulónk 2022. november 26-án, szombaton, részt vett Martoson a Komáromi Református Egyházmegyei Bibliaismereti versenyen. A csapat, melyben versenyzett, a II. kategóriában arany sávos minősítést ért el. Gratulálunk a szép eredményhez. 

          • Angol olimpia

          • 2022. november 22-én és 24-én lezajlott az angol olimpia iskolai fordulója 2 kategóriában. A tanulók szorgalmas felkészülés után szép eredményeket értek el. A tíz tanulóból kilenc eredményes megoldóként végzett. A járási fordulón Banász Zsófia (6. o.) és Molnár Gergő (8.o.) képviseli majd az iskolánkat.

            Mindenkinek gratulálunk, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk!

          • Gazdálkodj okosan!

          • November 25-én a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának képviseletében Pállfy Fanni és Hajabács Zsuzsa hallgatók tettek látogatást intézményünkben, hogy pénzügyi ismeretekről tartsanak előadást interaktív és játékos formában az alsó- és felső tagozatos tanulóink számára. A projekt, melynek hála ez a látogatás megvalósulhatott, az Európai Területi Együttműködés (Interreg) Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program keretében kapott támogatást, melynek finanszírozása az Európai Regionális Fejlesztési Alapból történik. Célja, hogy a célcsoport (elsősorban a 7-18 éves diákok) körében ismert és kedvelt, szlovák és magyar meséken és mondákon alapuló, a történetmesélés eszközeit alkalmazó módszer segítségével felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára. Az „interaktív vándorszínház” jellegű előadások a népmesék bölcsességeit ötvözik a kulturális sokszínűséggel és a 21. századi pénzügyi kompetenciák legfontosabb kérdéseivel. A kicsik a Csodabögre című mesét hallgatva, illetve abba bele is kapcsolódva megismerkedtek néhány - a pénzügyi berkekben gyakran használatos kifejezéssel és azok jelentésével, majd a mese végén megmérették magukat egy Igaz/Hamis játékban, valamint egy Kvízben is, végül pedig fotóalbumot készítettek. A felső tagozatos tanulók a Három garas című mesefeldolgozást tekinthették meg, mely keretében olyan pénzügyi alapfogalmakkal ismerkedtek meg, mint tőke, hitel, kamat, készpénz. A két pedagógusjelölt aktívan bevonta a tanulókat a foglalkozásokba. Tanulságos és érdekes órát töltöttünk együtt. Hogy mennyire kötetlen és vidám volt az előadások hangulata, arról beszéljenek a fényképek!

             

          • ADVENT 2022

          • Advent a karácsonyra való előkészület ideje. Az eljövetel, a megérkezés, a reményteljes várakozás öröme, valamint lehetőség a felkészülésre. Ahogy a Kis herceg című regényben is olvashatjuk: „Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, hogy milyen drága kincs a boldogság... Szükség van bizonyos szertartásokra.” Az időszak kezdete András naphoz legközelebb eső vasárnaphoz köthető. Az otthonokba ilyenkor adventi koszorú kerül, mely négy gyertyájának jelképe megerősíti bennünk a HIT, REMÉNY, SZERETET, BÉKE fontosságát és értékét mindennapjainkban.

            Kívánunk kellemes és meghitt ünnepekre való felkészülést mindenkinek.

          • Adventi koszorúk készítése

          • A kezdődő adventi időszak karácsony szenteste, Krisztus születésének napján ér véget. Várakozik kicsi és nagy egyaránt, miközben együtt számolják a napokat, mennyit kell még karácsony estig aludni. Ilyenkor előkerülnek a téli lakásdíszek és az adventi csokinaptár is. Ennek az időszaknak talán a legszebb dísze az adventi koszorú, amelyet készen is megvehetünk, de talán sokkal értékesebb, ha mi magunk készítjük el. Nem kell sok dolog hozzá, csak egy koszorú alap, zöld fenyőfaág, négy gyertya, színes masnik, termések és ötletes díszítő elemek. A mai szombaton, 2022. november 26-án, az óvodás és iskolás gyerekek a szüleikkel együtt közös adventi koszorúkat készítettek a vághosszúfalui kultúrházban. Köszönet érte Nagy Péter, esperes-plébános úrnak, aki a kellemes délelőttöt az érdeklődők részére megszervezte.

          • Járási sakkbajnokság

          • November 21-én, 4 tanulónk részt vett a járási sakkbajnokságon Zsigárdon, ahol a járásból összesen 28 tanuló mérte össze sakktudását. Tanulóink nagyon szépen szerepeltek a versenyen. Molnár Gergő 8. osztályos tanuló saját kategóriájában és az összesítésben a második helyen végzett, így továbbjutott a kerületi fordulóba. Azonban a többi Pázmányos is büszke lehet. Az alapiskolás fiú kategóriában a következő helyezéseket érték el:

            Molnár Gergő 8. osztály - 2. hely

            Gyuovszky Tamás 5. osztály – 8.hely

            Szarka Viktor 5. osztály – 12. hely

            Bahurek Dávid 5. osztály – 18. hely

            Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

          • Floorball

          • Iskolánk floorball csapata részt vett a járási bajnokságon a vágvecsei Bernolák utcai alapiskolában, amely az egyik helyszíne volt a bajnokság elődöntőinek. Csapatunk lelkesen és mindent beleadva játszott,és annak ellenére, hogy nem jutottunk a döntőbe, nagy-nagy dicséret illeti minden játékosunkat a sportszerű csapatjátékért, lelkesedésért.

          • Az óvoda és az alapiskola együttműködése

          • Nagy szeretettel vártuk az óvodánkba az 1. osztályos tanulókat és a tanító nénit. Az óvodás gyerekek meseelőadással készültek. Előadták Benedek Elek: A három kívánság c. meséjét, míg az óvónénik bábjelenettel kedveskedtek: Az okos kis nyúl és az oktondi pocok. Az előadás után a gyerekek vidáman vették kézbe a játékokat és jót játszottak együtt. Köszönjük szépen a tanító néninek és az elsősöknek, hogy elfogadták a meghívásunkat és jelenlétükkel szebbé tették a délelőttünket.

          • SakkTesi

          • Iskolánk 3 pedagógusa részt vett az SZMPSZ által, Komáromban megszervezett SakkTesi továbbképzésen. A tréning fő célja az volt, hogy a pedagógusok megismerjék Polgár Judit módszerét. A továbbképzés által a pedagógusok elsajátították a sakkozás alapjait. Végezetül emléklapot kaptunk, valamint az intézmény részére átvehettünk egy gumiszőnyeg sakktáblát bábokkal együtt. Az óvodás gyermekekkel kipróbáltuk, aminek nagyon örültek.

          • Kerületi díjazott

          • Banász Zsófia, 6. osztályos tanuló 2022. november 18-án (pénteken) Nyitrán átvette a Hol volt, hol nem volt ..... című rajzverseny kerületi fordulójának 3. helyezéséért járó díjat. A szép eredményhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

          • Zenei siker

          • Iskolánk 6. osztályos tanulója Németh Noémi a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen Bronz minősítést érdemelt ki. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

          • Ibobor informatikaverseny eredményei

          • November 7. és 11. között lezajlott az iBobor informatikai verseny, melybe Szlovákia szerte összesen 124 574 alapiskolás és középiskolás tanuló kapcsolódott be. A verseny fő célja az információs és kommunikációs technológiák  iránti érdeklődés felkeltése a tanulók körében. Iskolánkból 30 tanuló vett részt a versenyben. Eredményes megoldóink: Tóth René, Bende Marcell 9. osztály, Szabados Ádám, Molnár Gergő Dániel 8. osztály,  Vími Edina 7. osztály, Bugár Emma, Szarka Viktor, Horváth Dorka, Nozdrovický Lili 5. osztályos tanulók. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk. 

          • Nevelő koncert

          • Felső tagozatos tanulóink iskolánk prevenciós programja keretében nevelő koncerten vettek részt, amelyet a LETart produkciós iroda szervezett Trendsetter címmel. A világháló használata, veszélyei, a virtuális világ térhódítása, az empátia és emberséges viselkedés egyre nagyobb hiánya - ezek a témák hangzottak el zenei, filmes feldolgozásban, élő szöveg kíséretében. A koncert üzenete, mondanivalója: maradjunk emberek, ne váljunk digitális zombikká, akik a mobiltelefonok, számítógépek világában elveszítik a legfontosabbat: önmagukat és embertársaikat.Köszönjük a szülői szövetség anyagi támogatását.

          • Pázmány Péter Napok kiértékelése

          • November 11-én (pénteken) kiértékelésre kerültek a Pázmány hét alatt megrendezett versenyek. A tanulók már alig várták a kiértékelés napját. A résztvevők értékes ajándékokkal, oklevelekkel és csokikkal gazdagodtak. Mindenkinek gratulálunk. Reméljük, hogy jövőre még több tanulónk kapcsolódik be a Pázmány hét keretein belül megrendezett versenyekbe.

            „A Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg.”

            „Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.“

            Projekt

            Názov: Dni Petra Pázmánya

             

            Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya v Šali už od roku 2013 tradične organizuje niekoľko aktivít zameraných na kultúrnu oblasť, na podporu vzdelávania detí a žiakov školy v rámci Dní Petra Pázmánya. Pestrým programom a rôznymi aktivitami si každoročne pripomíname význam a pôsobenie osobnosti Petra Pázmánya, ktorá nesie škola vo svojom názve. V jesenných mesiacoch 2022 sme znova pripravili a uskutočnili rôzne zaujímavé aktivity pre deti a žiakov našej školy - vedomostný kvíz o živote a činnosti Petra Pázmánya, športové aktivity, literárnu a výtvarnú súťaž, fotografickú súťaž zameranú na prírodnú jesennú tematiku, ako aj divadelné predstavenie. Uvedené akcie sa uskutočnili prevažne v termíne od 17. do 21. októbra 2022.

            V rámci projektu sa deti materskej školy a žiaci 1. stupňa zúčastnili divadelného literárneho predstavenia v podaní uznávanej umelkyne Gyöngyi Écsi s názvom Voda života, realizovali sme v jednotlivých triedach netradičnú hodinu literatúry s prezentáciou o Pázmányovi, ďalej zakúpili novšie zaujímavé tituly kníh pre deti, taktiež niekoľko spoločenských hier, ktoré budú využívané v školskom klube detí, vo výchovno-vzdelávacom procese, počas mimoškolských aktivít alebo triednických hodín (zameranie na formovanie kolektívu a spoločne strávený čas).

            Pri realizácii uvedených aktivít sa u detí a žiakov prebudil prirodzený záujem o poznanie a nové vedomosti, rozvoj komunikačných zručností a schopností, zlepšila a využila sa práca s informáciami a spôsob ich spracovania a prezentácie. Cieľom bolo podporiť aj záujem detí a žiakov o regionálne poznatky a cieľavedomé formovanie vzťahov a sociálnych kompetencií medzi žiakmi v kolektíve školského prostredia. Okrem tohto sa uskutočnili aj obľúbené športové aktivity ako futbal, florball, šach  i hravé športové cvičenia. Do uvedených činností a športových aktivít sa zapojila celá škola, pričom najúspešnejší žiaci boli odmenení, dostali diplomy, darčekové predmety, knihy a sladkosti. Poďakovanie patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju a taktiež Združeniu rodičov za finančnú pomoc pri realizácii uvedených aktivít.

            Materiálne zabezpečenie uvedeného projektu bolo zabezpečené v rámci poskytnutia dotácie na podporu športu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

          • Rajzpályázat díjazottjai

          • Nyitra megye Művelődési Központja Hol volt, hol nem volt....című XI. mesefesztivál keretében képzőművészeti pályázatot hirdetett, mely témája: Grimm mesék - képekben. Az óvodából Gaál Réka az 1.kategóriában az 1. helyezést, Banász Zsófia 6. osztályos tanuló  a 4. kategóriában 1. helyezést, Bugár Emma 5. osztályos tanuló 4. kategóriában 3. helyezést értek el. Mindnyájuknak gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

             

             

          • Egészségvédelem az óvodában

          • Az óvodás gyerekek játékos formában megtanulták, hogy miért is fontos az egészségük védelme, a fogaik ápolása. Ennek keretén belül megnézték miből áll az emberi test, melyik szerv hol helyezkedik el. A gyerekek begyakorolták, hogy baleset esetén hogyan kell segíteni bekötözni a kezeket- lábakat. Hangsúlyt fektettünk a fogápolásra is, a gyerekek megtekintették a tanító nénik bábelőadását A Fognyűvő Manócska címmel. Végezetül ellátogattunk az óvodánk közelében lévő sószobába, ahol a gyerekek vidáman játszottak, jól érezték magukat.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
        • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
        • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
        • 37861409
        • 2021623835
        • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
        • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje