• Dobré slovo - Jó szó járási szavalóverseny

          • Iskolánk az idei tanévben ismét megszervezte a Dobré slovo - Jó szó elnevezésű szlovák nyelvi vers- és prózamondó szavalóverseny járási fordulóját. 2023. 4. 14-én a Vágsellyei és Nyitrai járások 17 tehetséges szavalója vett részt a járási fordulón, mely 4 kategóriában zajlott. A verseny elsődleges célja, hogy fejlesszük a tanulók szókincsét, előadói szlovák nyelvi és kommunikációs készségét, megismertessük velük egy másik nép irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak, akik szívesen és bátran mutatják be tudásukat a nagyközönség előtt. Iskolánk tanulói nagyon szépen szerepeltek, s így a következő szép helyezéseket érték el:

            I. kategória – Németh Andrej 2. hely

            II. kategória – Szullo Vanda 3. hely

            III. kategória – Szabó Máté 3. hely

            A díjazott résztvevők emléklapot és könyvutalványt kaptak. Minden szavaló mosolygós arccal és jó hangulatban hagyta el a „küzdőteret”.

            A díjazottaknak és a felkészítő pedagógusoknak gratulálunk. Bízunk benne, hogy a továbbjutók méltón és sikeresen képviselik majd a hónap végén iskolánkat és járásunkat a kerületi fordulón Komáromban.


             

          • Mesés előadás az óvodában

          • Az óvodánkba látogatott a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás egyik mesemondója Méry Beáta, aki a Malac Julcsa című népmesével kedveskedett a gyerekeknek. Az előadást énekekkel, tánccal tette színesebbé, amelybe a gyerekek is nagy örömmel bekapcsolódtak. A mese szereplői a gyerekek voltak, akik népviseleti ruhába öltözve örömmel élték át a szerepüket.

          • Pitagoriasz matematika verseny járási forduló

          • 2023. március 20-én zajlott le a Pitagoriasz matematika verseny járási fordulója a 3., 4. és 5. osztályos tanulók, majd 21-én a 6.,7. és 8. osztályos tanulók számára. A járási fordulóba iskolánk 13 tanulója jutott tovább. Egy óra alatt 15 feladatot kellett megoldaniuk, eredményes megoldó az a tanuló, akinek legkevesebb 10 feladata jól van kiszámolva.

            Eredmények:                                                                                                                   

            3. osztály:     Mészáros András,  Bán Annamária – eredményes  megoldók                                          

            4. osztály:     Gambini Sofia, Heves Dávid – eredményes megoldók                                                          

            5. osztály:     Szarka Viktor – 5. hely, Szarka Krisztián – eredményes megoldó                                  

            6. osztály:     Vedrődi Márk – eredményes megoldó                                                                                 

            7. osztály:     Kubányi Levente, Banász Ádám – eredményes megoldók                                                        

            8. osztály:     Szabados Ádám, Bán Péter Sámuel – eredményes megoldók                                         

            Felkészítő pedagógusaik: Lelovič Andrea, Andódi Laura, Putera Anikó                                                        

            A versenyzőknek gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk!

          • Vidám mesedélelőtt

          •     Április 12-én intézményünkbe látogatott Méry Beáta Rimaszombatból, hogy egy interaktív gömöri népmesével szórakoztassa intézményünk legkisebbjeit. Az altatódallal, népi játékkal, lakodalmas felvonulással és vigadalommal teletűzdelt mese főszereplői – Malac Julcsával az élen természetesen a gyerekek voltak, akik izgalommal telve bújtak a mesehősök bőrébe. Nem hiányozhattak a gyönyörű gömöri népviselet egyes darabjai sem, mint a hófehér ingváll, a tarka rakott szoknya, a lajbi vagy a surc sem, amit itt a Mátyusföldön mi csak kötínynek szoktunk nevezni. A három napig tartó vigadalomba bizony botcsinálta színészeink is alaposan belefáradtak, a mennyasszony is eltáncolta cipellőit, ideje volt hát búcsút inteni Malac Julcsának és a kedves mesemondónak, Méry Beátának is, akit viszont nagy szeretettel és tárt karokkal várunk vissza a jövőben is, akárhányszor vezet erre az útja.

          • A költészet napja

          • A vers gyönyörködtet, elgondolkodtat, empátiára tanít, letaglóz, megszólítja a lelket. Verset olvasni lélekemelő. Verset olvasni menő. Ez az, amit senki sem vehet el tőlünk, de amit mindannyian gyarapíthatunk, óvhatunk és továbbadhatunk.  A magyar költészet napját először 1964-ben ünnepelték meg, s azóta is minden év április 11-én előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, s egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról.

            E jeles nap alkalmából, sok szeretettel osztjuk meg mindenkivel - Kosztolányi Desző "Mostan színes tintákról álmodom"  című versét, Lutter Imre előadásában.
             

            Mostan színes tintákról álmodom.
             

            Legszebb a sárga. Sok-sok levelet
            e tintával írnék egy kisleánynak,
            egy kisleánynak, akit szeretek.
            Krikszkrakszokat, japán betűket írnék
            s egy kacskaringós, kedves madarat.
            És akarok még sok másszínű tintát,
            bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat,
            és kellene még sok száz és ezer
            és kellene még aztán millió:
            tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,
            szemérmetes, szerelmes, rikító,
            és kellene szomorú-viola
            és téglabarna és kék is, de halvány,
            akár a színes kapuablak árnya
            augusztusi délkor a kapualján.
            És akarok még égő-pirosat,
            vérszínűt, mint a mérges alkonyat
            és akkor írnék, mindig-mindig írnék,
            kékkel húgomnak, anyámnak arannyal.
            arany-imát írnék az én anyámnak,
            arany-tüzet, arany-szót, mint a hajnal.
            És el nem unnám, egyre-egyre írnék
            egy vén toronyba, szünes-szüntelen.
            Oly boldog lennék, Istenem, de boldog.
             

            Kiszínezném vele az életem.


             

          • Teremfoci torna Zsigárdon

          • Április 6-án iskolánk felsőtagozatos focicsapata teremfoci tornán vett részt Zsigárdon. Az eseményen a vágsellyei járás magyar tanítási nyelvű alapiskolái vettek részt. A Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda felső tagozatos tanulói 2. helyet értek el a bajnokságon. A torna gólkirálya iskolánk tanulója - Macky Máté Patrik lett 12 góllal. Gratulálunk neki és az egész csapatnak!

             

          • Húsvéti készülődés az óvodában

          • A húsvéti ünnepek alkalmából a gyerekek feldíszítették az öltözőt, a faliújságra nyulakat színeztek, csibét, bárányt ragasztottak. Nagy örömmel tojásokat festettek, miközben a fiúk locsolóverseket tanultak. Az óvoda udvarán lévő bokrot színes szalagokkal, festett tojásokkal díszítették fel.

          • Húsvétra hangolódva

          • A húsvéti  ünnepekre készülődve tanulóink számos aktivitásba kapcsolódhattak be.   Az osztályfőnöki órákon a húsvéti hagyományok, szokások témakörét jártuk körbe, közösen megbeszélve. A képzőművészeti órák keretében sor került tojásfestésre, tojásfa díszítésre, s így saját alkotásaikkal díszítették az osztályokat és a folyosót is. Talán a legizgalmasabb program a napközis csoportok közötti cukorka- és tojáskereső verseny volt.

          • Elsőseink a könyvtárban

          • A könyv hónapja alkalmából iskolánk 1. osztályos tanulói ellátogattak a helyi városi könyvtárba. Elsőseink lehetőséget kaptak megismerkedni a könyvtár működésével. Búcsúzóul megkapták a könyvtárba szóló igazolványukat, amellyel a sok szép könyv közül kölcsönözhetnek otthoni lapozgatásra, olvasásra.

          • Víz világnapja – irodalmi és rajzverseny

          • Iskolánk diákjai bekapcsolódtak a Nyugat-szlovákiai Vízművek által meghirdetett versenybe, amelynek témája: „Légy te a változás, melyet látni szeretnél a világban.” Diákjaink két kategóriába kapcsolódtak be, ezek a következők: irodalmi verseny és rajzverseny.

            Irodalmi alkotások díjazottjai: Gyurovszky Tamás, Németh Noémi, Brňák Rebeka.

            Rajzverseny díjazottjai: Vími Theo, Hyde Anna

            Díjakat az iskolában a vízművek képviselője adta át.

            Gratulálunk az elért szép eredményekért!

          • Nyitott nap az iskolában

          • Tisztelt Szülők! Az iskola weboldalán már elérhető és kitölthető az elektronikus beíratkozási lap (Elektronická prihláška). 

          • Képzőművészeti verseny

          • A Világűr gyerekszemmel rajzverseny járási fordulóján iskolánk 6. osztályos tanulója, Banász Zsófia eredményesen szerepelt. A szép eredményhez gratulálunk és további sikeres alkotást kívánunk!

          • Tompa Mihály verseny országos elődöntője

          • Március 30-án zajlott Galántán a Tompa Mihály Országos Verseny országos elődöntője,melyen 2 tanuló képviselte iskolánkat. Szulló Vanda és Németh Andrej 7. osztályos prózamondóink nagyon szépen szerepeltek, és mindketten bejutottak az országos döntőbe, amely Rimaszombatban kerül megrendezésre. Gratulálunk a szép eredményhez, és sok sikert kívánunk a következő megmérettetéshez az országos döntőben.

          • Ukáž, čo vieš! – Mutasd meg, mit tudsz!

          • Iskolánk március 29-én (szerdán) részt vett a vágsellyei "Ukáž, čo vieš! – Mutasd meg mit tudsz!" versenyen. Az első fordulóban iskolánk 8 fős csapata Vágsellyével kapcsolatos tudományos, környezetismeretei, történelmi és kultúrális kvíz kérdésekben mérte össze erejét a többi vágsellyei iskolával. A második fordulóban egy Taekwon-do gyakorlatokat végeztek el. A harmadik fordulóban néptáncoltak. Az utolsó fordulóban pedig minden vágsellyei iskola egy karaoke küzdelemben mérte össze erejét egymással. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Iskolánk, bár nem végzett az első három helyezett között, azonban a gyerekek helytálltak és a nyolc iskola közül a hatodik helyen végeztek. Gratulálunk a nyolc fős csapatnak, és mindenkinek, aki a karaoke alatt velünk énekelt.

             

          • Járási tanítónapi ünnepség 2023-ban

          • “Osztani magad, hogy így sokasodjál,
            Kicsikhez hajolni, hogy magasodjál,
            Hallgatni Õket, hogy tudd a világot,
            Róluk beszélni, ha szólsz a világhoz!” (Váci Mihály)

            2023. március 28-án került megrendezésre a járási tanítónapi ünnepség Vágsellyén
            a  Városi Művelődési Központ esztrádtermében. Ezen alkalomból köszöntötték és
            díjazták városunk és a járás oktatási intézményeiben dolgozó pedagógus
            alkalmazottakat. Idén Bánovský Euridike alsó tagozatos tanító néni kapott elismerő
            oklevelet pedagógiai munkája eredményeinek elismeréséért.

            A kitüntetéshez gratulálunk, további munkájához pedig sok sikert kívánunk.

            Fotók: www.sala.sk

             

          • Tanítónap 2023

          • Talán az egyik  legszebb hivatást gyakoroljuk: gyermekeket nevelünk, jellemet formálunk, példát mutatunk. Nem egyszerű feladat ismereteik bővítése, egyéni tehetségük felfedezése,  sokoldalúságuk kibontakoztatása. A jó pedagógus a személyiségével is tanít. Nemcsak a kötelező iskolai tananyagot, a tárgyi tudást adja tovább, hanem maradandó értékeket képvisel, és követi a hagyományokat. Megtanít eligazodni az információk világában, útmutatást ad a felvetődő problémák megoldáshoz, bátorít a bizonytalan élethelyzetekben is, egyéni sorsok alakításában működik közreRészese a mindennapi csodának, hiszen segíti tanítványait jó szóval, kedves mosollyal a tudás rejtelmes útján, érdeklődő és csillogó szempárok kereszttüzében tevékenykedik, miközben hiszi, hogy képes a világot szebbé és jobbá tenni. Újra és újra igyekszik átadni tudása legjavát a jövő generációjának, olyan értékorientált embereket szárnyaikra bocsátani, akik képesek megfelelni változó korunk kihívásainak. Rendeltetésünk és küldetésünk nem kevesebb, mint szeretetet ajándékozni és tudást átadni azoknak, akik egykor majd vezetőink és támaszaink lesznek. Különös megbízatás, mely nem minden esetben van egyenes arányban az elismeréssel.

            Hiszen ahogy Böjte Csaba is mondta: "A pedagógusok kezében van a következő évszázadok kulcsa.“ A 21. században még inkább fel kellene ismerni és tudatosítani, hogy a tudás maradandó érték és az is, aki adja.

          • Március a könyv hónapja – Exkurzió az Apponyi könyvtárban

          • Iskoláink tanulóit a könyv hónapja alkalmából érdekes exkurzióra vittük a Nagytapolcsányi járásban található - Szlovákia legszebb könyvtárába -, az egyedülálló Apponyi- könyvtárba. A könyvtár a maga korában világhírű volt. 30 000 kötetét megcsodálták Szentpétervártól Londonig. Ma 9 000 mű, 17 000 kötet található benne, a világ tíz nyelvén. A legértékesebbek a XVI. századból valók, van köztük egy Szókratész-mű is, melyet 1508-ban a svájci Bázelban adtak ki. Talál itt az érdeklődő magánleveleket francia királyoktól, Richelieu és Mazarin bíborostól, eredeti olasz lapokban olvashatja a Borgia család történetét, vagy Jeanne D’ Arc történetét. A könyvtár gondnoka elmondta: megvan itt Dumas valamennyi alkotása, sőt Goethe, Schiller, Kant és Fichte művei is, amit maguk a németek is irigyelnek. Tanulóink megcsodálhatták az Apponyi család régi tárgyait, fényképeit, meghallgathatták a könyvtár történetét, végül rövid sétát tettek a kastély gyönyörű parkjában. Reméljük, tartalmas délelőtt volt, és tanulóink szép élménnyel gazdagodtak.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje