• Találkozás a Télapóval

          • Az elsőseink a Jednota üzletben találkoztak a Télapóval. A szép versikékért, dalocskákért a Mikulástól ajándékot is kaptak.

          • Téli díszben az óvoda, Mikulás érkezése

          • Az óvodánkban nagy örömmel készülődnek az óvodások a télre, téli ünnepekre. Ünnepi díszbe öltöztették a csoportszobát. A séta alkalmából megtekintették a főtéren található karácsonyi díszítést, mely során a gyerekek megismerkedtek a 4 gyertya jelképével. December 6 - án az óvodásokhoz is ellátogatott a Mikulás, aki csomagokkal ajándékozta meg a szófogadó gyerekeket, akik rövid műsorral köszönték meg a sok finomságot. "Hull a pelyhes fehér hó"... szól a dalocskában, viszont a valóságban is igazzá vált, így a gyermekek a Mikulás távozása után, örömökben gazdag perceket töltöttek el az óvoda udvarán. Hógolyóztak, hóembert építettek, hóangyallá változtak.

          • December 6. – Mikulás, Miklós-nap

          • A  néphagyomány szerint december 5. éjjelén, illetve december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, s amennyiben az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett, kifényesített csizmába ajándékot helyező titokzatos Mikulás-járás kb. egy évszázadra tekint vissza. A „Mikulás“ elnevezés 1856-tól ered, s maga a „Mikulás“ a Miklós név szlovák (Mikuláš) változata. Manapság a gyerekek sokkal jobban ismerik azt a legendát, miszerint a Mikulás a Lappföldön él rénszarvasaival, akik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal roskadásig megrakott szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok…  

            Santa Claus/Father Christmas/JouluPukki/Gyed Moroz Nikolausz legendája számos országot bejárt, s az idő is sokat változtatott rajta. Neve manapság több változatban létezik, más-más napokon, különbözőképpen ünneplik a világ egyes tájain.  Ám függetlenül attól, hogyan nevezik, hogy milyen „járművel“, azaz lovon, szamárháton, rénszarvassal vagy éppen szánon, hogy angyal, krampusz vagy valaki más társaságában érkezik, ajándékait mindenhol december 6-a (Szent Miklós ünnepe) és január 6-a (Vízkereszt) között osztja szét a gyerekek között. A mai napon az iskolánkban is ellátogatott egy Mikulás a társaival együtt, akik édességgel jutalmazták iskolánk minden gyerekét, vidámságot és mosolyt csalva arcukra. Köszönjük kedves Mikulás!

             

          • Szülői bál 2023

          • 2023. november 25-én a vágsellyei kultúrházban került sor a Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda szülői báljára, a hagyományos Katalin bálra. A rendezvény létrejöttének fő célja a közös és igényes szórakozáson kívül az volt, hogy a bevételből a gyerekek iskolai akcióit és programjait támogassák. A szülői szövetség vezetősége szórakozni, táncolni, bálozni hívta a szülőket, pedagógusokat, az iskola kilencedikes és volt tanulóit, valamint minden kedves érdeklődőt. A szülői bált Lozsy Csaba, a szülői szövetség elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy egy jótékonysági bálról van szó, hiszen minden bevétele a szülői szövetség kasszáját gyarapítja majd. Az elnök úr megköszönte a támogatóknak a tomboladíjakat, a szülői munkaközösség aktív tagjainak, hogy időt és energiát nem sajnálva részt vettek a bál előkészületeiben és lebonyolításában. Kiemelte és megköszönte a rendezvényt patronáló szponzoroknak, a fellépő táncosoknak, a zenekarnak, hogy támogatásukkal és szereplésükkel lehetővé tették ezen színvonalas esemény megrendezését.

            Reméljük, hogy jövőre ismét együtt szórakozunk.

          • Karácsonyi hangulatban…

          • A  zord időjárás ellenére nyolcadikos tanulóink december 2-án karácsonyváró hangulatban látogattak el Pozsonyba . A vár udvarán megtekintették a középkori kézműves mesterségeket bemutató vásárt kellemes reneszánsz zene kíséretében. Középkori ételeket, italokat lehetett kóstolni, mindenki kedvére válogathatott a csodás kézműves termékekből. A havazás ellenére nem maradhatott ki a belvárosban megrendezett karácsonyi vásár sem. A jó hangulatunkat még fokozta az üzletközpontban eltöltött vásárlási idő is. Köszönet a Varga és a Vími anyukának, akik szintén részt vettek a nagyszerű kis csapatépítő kirándulásunkon.

          • ADVENT 2023

          • Advent a várakozás időszaka négy héten át azért, hogy karácsony titka és csodája beteljesedjen.

            Egy gyertya lángja még nem tűz, de benne van a melegség ígérete.

            Két gyertya még nem világosság, de magában hordozza a fény legyőzhetetlenségének az üzenetét.

            Három gyertya még nem a megérkezés, de bizonyítéka annak, hogy a várakozással a remény születőben van.

            Négy adventi gyertya lángja még nem a várva várt pillanat beteljesülése, de az idő végét jelzi, a karácsony eljövetelét, a Megváltó születését.

            Az adventi koszorú fényei, a négy gyertya, évszázadok óta a biztosan bekövetkező, mindannyiunkra váró örömhírre figyelmeztetnek. Arra, hogy nem vagyunk reménytelenül magunkra hagyva a világban.

            Gyújtsuk meg a gyertyákat az adventi koszorún a hit, szeretet, öröm és remény nevében, az adventi naptár egy-egy ablakát pedig nyitogassuk szeretettel és jó cselekedettel.

             

             

             

          • Adventi képeslapok

          • November 29-én, a szerdai nap délelőttjén, az iskola első osztályos tanulói részt vettek a városi adventi készülődésben. A város központjában elhelyezett adventi koszorú gazdagabb lett a Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda gyerkőcei által készített karácsonyi  üdvözletektől és díszektől. Ezt a pompát látni kell! Jöjjenek, s csodálják meg mindannyian!

          • Járási sakkverseny Zsigárdon

          • Iskolánk legjobb sakkozói 2023. november 23-án részt vettek  a Zsigárdon rendezett sakkversenyen, ahol nagy létszámban a  versenyzők 7 körös fordulóban mérték össze erejüket. A járási iskolákból összesen 32 fiú és 14 lány vett részt. Molnár Gergő Dániel 8. osztályos tanulónk a 4. helyen végzett, így csak egy hajszállal csúszott le a dobogóról és a továbbjutásról.  Az iskola tanulóinak helyezései a sakkversenyen:

            Fiúk:

            Molnár Gergő Dániel (9. osztály) – 4. helyezett

            Németh Andrej (8.osztály)  – 12. helyezett

            Szarka Viktor – (6.osztály) 14. helyezett

            Mikus Levente – (9. osztály) 22. helyezett

            Lányok:

            Bugár Emma (6.osztály) – 9. helyezett

            Nozdrovicky Lili (6.osztály) – 14. helyezett

            Gratulálunk és köszönjük a részvételt!  

            Felkészítő pedagógus: Mgr. Kováč Maximilián

             

          • GYÁSZHÍR

          • TÓTH LAJOS (1939 – 2023)

            2023. november 24-én elhunyt Tóth Lajos, iskolánk volt pedagógusa, iskolaalapító és igazgató, a Vágsellyei Vörösmarty Klub megalapítója.

            A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda alkalmazottai nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak.

            Nyugodjon békében.

          • Középiskolák vágsellyei börzéje

          • HOVA, MERRE tovább?

            2023. november 22-én a Vágsellyei Tanügyi Hivatal szervezésében ismételten sor került a régióbeli középiskolák vágsellyei börzéjére, melyen iskolánk 8. és végzős 9. osztályos tanulói megismerkedtek különböző szakiskolák kínálatával, köztük a vágsellyei, érsekújvári, hidaskürti, ógyallai, galántai és dunaszerdahelyi intézményekkel. Hangsúlyozták a pályaválasztás kérdésének és döntésének fontosságát, felhívták a középfokú iskolaválasztás előtt álló tanulók figyelmét arra, hogy alaposan fontolják meg, milyen szakirányú iskola elvégzésére alkalmasak, a jövőben hol és hogyan tudnak majd a szakképesítéssel érvényesülni, valamint milyen szakmát érdemes választani. A résztvevő betekintést nyerhettek az egyes szakmákba a választ kaphattak kérdéseikre a középiskolás diákoktól és tanároktól.

             

          • Faültetés

          • 2023. november 22-én néhány hetedikes tanulónk a városháza előtti téren bekapcsolódott a TESCO projekt által megvalósult faültetésbe.

            Fotók az alábbi linken találhatóak:

            https://www.facebook.com/groups/mestosala/permalink/6702425813201618/

          • Ibobor verseny eredmények

          • Novemberben lezajlott az Ibobor informatikai verseny. Szlovákiában 8 kategóriában összesen 129 965 alapiskolai és középiskolai tanuló versenyzett. Iskolánkban a felső tagozatos tanulókból 27-en kacsolódtak be, ebből eredményes megoldók lettek: Bugár Emma 6. osztályos, Gyepes Csongor 7. osztályos, Bán Péter Sámuel, Molnár Gergő Dániel, Szabados Ádám 9. osztályos tanulók.

            Gratulálunk és további sikereket kívánunk.

          • Asztalitenisz Negyed

          • A Negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskola 2023. november 16-án megrendezte a járási asztalitenisz versenyt, melyben 9 csapat vett részt. A verseny főszervezője, Fördős Gyula tanár úr ügyesen kitalálta a játékrendszert, ezért a meccsek gördülékenyen és jó hangulatban zajlottak. Tanulóink a selejtezőből egyértelmű elsőként jutottak tovább a döntőbe a 3 legjobb csapat közé, ahol Mocsonokkal és Negyeddel mérték össze erejüket. A kiemelkedően játszó mocsonokiakkal szemben mindenki egyértelműen alulmaradt, de Negyeddel a csapatunk nagyon szoros mérkőzést játszott a 2. helyért. Végül sajnos alulmaradtunk, s 9gy a végeredmény:

            Mocsonok 1. hely,

            Negyed 2. hely,

            Vágsellye 3. hely.

            Köszönjük a részvételi lehetőséget!

          • Bibliaismereti verseny

          • Čičman Viktória 3. osztályos tanuló részt vett Martoson a Komáromi Református Egyházmegye Bibliaismereti versenyén november 18-án. A csapat, amelyben versenyzett, a II.kategóriában ezüst minősítést ért el.

          • KOLLOKVIUM GRAZ 2023. november 7.

          • A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda igazgatónője, Hamar Mónika, 2023. november 7-én részt vett Grazban az Európa Tanács (ET) által létrehozott Élő Nyelvek Európai Központja  (European Centre for Modern Languages, ECML) kollokviumán, melyen Szlovákiát képviselte. A jelentős eseményt Sarah Breslin,  az ECML igazgatója, valamint Anna Sole Mena, az ET oktatási szakterületért felelős nyitották meg, mely központi témája a regionális és kisebbségi nyelvek támogatásának megerősítése volt. Az angol és francia nyelvű prezentációk és előadások során elhangzottak információk az oktatási rendszerekkel kapcsolatosan, s a nyelvtanulás és nyelvoktatás kihívásait érintően.A kisebbségi nyelvhasználati lehetőségek és nyelvhasználati jogok terén kiemelték a veszélyeztetett európai nyelveket, bemutatták az európai nyelvi sokféleség által kínált lehetőségeket, valamint pedagógiai innovációkat különböző segédeszközök felhasználásával. Ezt követően sor került személyes bemutatkozásra és szakmai tapasztalatcserére, mely során megvitattuk az aktuális oktatásügyi problémákat, prioritásokat és újabb kihívásokat a nyelvoktatás terén, valamint néhány alkalmazást és digitális eszközt is szemléltettek, melyek az oktatást jelentősen megkönnyítik. Az említett eseményen összesen 49 résztvevő volt jelen az EU egyes tagállamainak képviseletében.

            Az ET alapvető értékeit meghatározva és figyelembe véve az ECML támogatja a nyelvi és a kulturális sokszínűséget, így elősegíti Európa polgárainak többnyelvűségét és kulturális örökségének megóvását.

            Köszönet a lehetőségért és részvételért ezen fontos eseményen a grazi székhelyű központban.

             

          • Pázmány Péter Napok 2023 - díjkiosztás

          • A Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda 2013-tól rendszeresen megrendezi a Pázmány Péter Napokat. Ezen rendezvénysorozattal emlékezünk meg iskolánk névadójáról, Pázmány Péterről. Idén is 2023. október 23. és 27. között érdekes rendezvényeket szerveztünk. Megtekinthettük Pázmány Péter életével és munkásságával kapcsolatos prezentációt, melyet Szullo Vanda és Váczi Lili mutattak be, valamint az érdekes levéltári kiállítást is. Ismét megrendeztük a Pázmány Péter életével kapcsolatos műveltségi vetélkedőt, melynek megvalósítására a Kahoot! interaktív alkalmazást használtuk. A vetélkedőbe  3 fős csapatok neveztek be az egyes osztályokból. A tanulók nagyon élvezték a verseny új formáját, és nagyon ügyesen versenyeztek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a 9. osztály lépett. Az alsó és felső tagozatosok is részt vettek október 25-én Zsapka Attila koncertjén iskolánkban, majd november 9-én Korpás Éva koncerten Pereden. A 8. és 9. osztályos felső tagozatosaink részt vettek egy exkurzión Szeredben, ahol a Holokauszt Múzeumot tekintették meg október 19-én, s a 6. osztályosaink pedig a komáromi hajógyárat. A meghirdetett képzőművészeti alkotások témája Pázmány Péter portréjának elkészítése volt, a fotóverseny pedig a varászlatos őszi természet rejtelmeit, valamint a ritka mesterségeket mutatta be. Az elkészült rajzokból és fényképekből kiállítás is készült, mely az iskola folyosóin megtekinthető. Továbbá tökfaragás és az őszi dekorációk készítése is a terítékre került.

            A közkedvelt foci- és sakk bajnokságon kívül ügyességi versenyeket is rendeztünk. Iskolánk tanulói bekapcsolódtak különböző versenyekbe, a legsikeresebb tanulókat pedig oklevéllel és apró ajándékokkal jutalmaztuk meg.

            Az egész heti rendezvénysorozat a Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg a sikeres kultúra projekt keretében.

             

            Projekt NSK kultúra 2023 s názvom Týždeň Petra Pázmánya

            Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya v Šali už od roku 2013 tradične organizuje niekoľko aktivít zameraných na kultúrnu oblasť, na podporu vzdelávania detí a žiakov školy v rámci Týždňa Petra Pázmánya. Zaujímavým programom a rôznymi aktivitami si každoročne pripomíname význam a pôsobenie osobnosti Petra Pázmánya, ktorá nesie škola vo svojom názve. V mesiaci október 2023 sme opätovne pripravili a uskutočnili rôzne zaujímavé aktivity pre deti a žiakov školy, t. j. vedomostný kvíz, športové a pohybové aktivity, literárnu, výtvarnú a fotografickú súťaž, výchovný koncert v podaní Attilu Zsapku. Okrem uvedených aktivít v danom mesiaci sa žiaci zúčastnili exkurzií v Holokaust múzeu v Seredi aj v Komárňanských lodeniciach, ďalej koncertu a vystúpenia známej speváčky Éva Korpás. Realizovali sme netradičnú hodinu literatúry, počas ktorej žiaci prezentovali život a dielo Petra Pázmánya formou prezentácie, navštívili sme aktuálnu výstavu Štátneho archívu v Šali. Zakúpili sme zaujímavé tituly kníh pre deti a mládež, taktiež niekoľko spoločenských hier, ktoré sa využívajú v školskom klube detí, vo výchovno-vzdelávacom procese, počas mimoškolských aktivít alebo triednických hodín (prioritne zameraných na formovanie kolektívu a spoločne strávený čas), niektoré sme poskytli ako darčekovú odmenu v rámci vyhodnotenia uskutočnených aktivít.

            Materiálne zabezpečenie uvedeného projektu bolo zabezpečené v rámci poskytnutia dotácie na podporu kultúry Nitrianskeho samosprávneho kraja.

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

            Asó tagozatos díjazottak

          • Óvodás díjazottak

          • A Hol volt, hol nem volt...rajzpályázatba az óvodánkból 3 gyermek kapcsolódott be: Lelovics Eszter, Gaál Boglárka, Macky Rebeka Anna. Az I. kategóriában a 2.helyezést Gaál Boglárka és a 3. helyezést pedig Macky Rebeka Anna nyerte el. A kultúrházban megtekintettük a kiállított rajzokat és a díjazottak átvehették az oklevelet. Gratulálunk, nagyon ügyesek voltatok!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje