• December 6. – Mikulás, Miklós-nap

          • A  néphagyomány szerint december 5. éjjelén, illetve december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, s amennyiben az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett, kifényesített csizmába ajándékot helyező titokzatos Mikulás-járás kb. egy évszázadra tekint vissza. A „Mikulás“ elnevezés 1856-tól ered, s maga a „Mikulás“ a Miklós név szlovák (Mikuláš) változata. Manapság a gyerekek sokkal jobban ismerik azt a legendát, miszerint a Mikulás a Lappföldön él rénszarvasaival, akik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal roskadásig megrakott szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok…  

            Santa Claus/Father Christmas/JouluPukki/Gyed Moroz Nikolausz legendája számos országot bejárt, s az idő is sokat változtatott rajta. Neve manapság több változatban létezik, más-más napokon, különbözőképpen ünneplik a világ egyes tájain.  Ám függetlenül attól, hogyan nevezik, hogy milyen „járművel“, azaz lovon, szamárháton, rénszarvassal vagy éppen szánon, hogy angyal, krampusz vagy valaki más társaságában érkezik, ajándékait mindenhol december 6-a (Szent Miklós ünnepe) és január 6-a (Vízkereszt) között osztja szét a gyerekek között. A mai napon az iskolánkban is ellátogatott egy Mikulás a társaival együtt, akik édességgel jutalmazták iskolánk minden gyerekét, vidámságot és mosolyt csalva arcukra. Köszönjük kedves Mikulás!

             

          • Szülői bál 2023

          • 2023. november 25-én a vágsellyei kultúrházban került sor a Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda szülői báljára, a hagyományos Katalin bálra. A rendezvény létrejöttének fő célja a közös és igényes szórakozáson kívül az volt, hogy a bevételből a gyerekek iskolai akcióit és programjait támogassák. A szülői szövetség vezetősége szórakozni, táncolni, bálozni hívta a szülőket, pedagógusokat, az iskola kilencedikes és volt tanulóit, valamint minden kedves érdeklődőt. A szülői bált Lozsy Csaba, a szülői szövetség elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy egy jótékonysági bálról van szó, hiszen minden bevétele a szülői szövetség kasszáját gyarapítja majd. Az elnök úr megköszönte a támogatóknak a tomboladíjakat, a szülői munkaközösség aktív tagjainak, hogy időt és energiát nem sajnálva részt vettek a bál előkészületeiben és lebonyolításában. Kiemelte és megköszönte a rendezvényt patronáló szponzoroknak, a fellépő táncosoknak, a zenekarnak, hogy támogatásukkal és szereplésükkel lehetővé tették ezen színvonalas esemény megrendezését.

            Reméljük, hogy jövőre ismét együtt szórakozunk.

          • Karácsonyi hangulatban…

          • A  zord időjárás ellenére nyolcadikos tanulóink december 2-án karácsonyváró hangulatban látogattak el Pozsonyba . A vár udvarán megtekintették a középkori kézműves mesterségeket bemutató vásárt kellemes reneszánsz zene kíséretében. Középkori ételeket, italokat lehetett kóstolni, mindenki kedvére válogathatott a csodás kézműves termékekből. A havazás ellenére nem maradhatott ki a belvárosban megrendezett karácsonyi vásár sem. A jó hangulatunkat még fokozta az üzletközpontban eltöltött vásárlási idő is. Köszönet a Varga és a Vími anyukának, akik szintén részt vettek a nagyszerű kis csapatépítő kirándulásunkon.

          • ADVENT 2023

          • Advent a várakozás időszaka négy héten át azért, hogy karácsony titka és csodája beteljesedjen.

            Egy gyertya lángja még nem tűz, de benne van a melegség ígérete.

            Két gyertya még nem világosság, de magában hordozza a fény legyőzhetetlenségének az üzenetét.

            Három gyertya még nem a megérkezés, de bizonyítéka annak, hogy a várakozással a remény születőben van.

            Négy adventi gyertya lángja még nem a várva várt pillanat beteljesülése, de az idő végét jelzi, a karácsony eljövetelét, a Megváltó születését.

            Az adventi koszorú fényei, a négy gyertya, évszázadok óta a biztosan bekövetkező, mindannyiunkra váró örömhírre figyelmeztetnek. Arra, hogy nem vagyunk reménytelenül magunkra hagyva a világban.

            Gyújtsuk meg a gyertyákat az adventi koszorún a hit, szeretet, öröm és remény nevében, az adventi naptár egy-egy ablakát pedig nyitogassuk szeretettel és jó cselekedettel.

             

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje