• Kémia olimpia

     • Iskolánk az idén is bekapcsolódott a kémia olimpia versenyfeladatainak megoldásába. Kilencedikes tanulóink, Finta Luca és Polgár Sára sikeresen megoldották a házi, majd az iskolai forduló feladatait, mindketten továbbjutottak a járási fordulóba. Csak közbejött a koronavírus, a tantárgyversenyek további fordulóit a minisztérium leállította és jött az on-line oktatás. A helyzet megint csak megváltozott azzal, hogy a kémia olimpia járási fordulóját megtartják on-line formában. Május 7 – én nagy bátorsággal bevállaltuk ezt a megoldást is    (sok iskola ebben a formában nem vállalta a megmérettetést).

      A négy elméleti és négy gyakorlati feladatra - melyek nem voltak egyszerűek - 100 perc állt rendelkezésükre, majd a lefényképezett megoldásokat fél óra alatt továbbítaniuk kellett az elbíráló bizottságnak. Az akadályok és stresszhelyzetek ellenére Finta Luca a  járási olimpia eredményes megoldója lett. A kerületi fordulóra  május 28 –án kerül sor szintén on – line formában.        

      A két kilencedikes tanulónak gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk, hogy ebben a kivételes helyzetben szépen szerepeltek és képviselték iskolánkat a távoktatás idején is.

      Felkészítő: Putera Anikó tanító néni

     • Biblia očami detí - Biblia gyerekszemmel  2020

     • Biblia očami detí - Biblia gyerekszemmel  2020 c. rajzverseny nagyszombati érsekség fordulójában a 146 versenyző között tanulóink kiválóan szerepeltek.

      Az elért eredmények:

      3. kategória:            1. hely:    Németh Andrej, 4. oszt.         .

                                      3. hely:    Andódi Dávid, 3. oszt.

      5. kategória:            2. hely:     Győri Éva, 9. oszt.                                          

      Tanulóink bejutottak az országos döntőbe. Gratulálunk!

      Felkészítő: Ing. Prieložný Katalin.

       

     • Újra vár az iskola

     • A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos  korlátozó óvintézkedések 4. szakaszának egyik fontos és lényeges pontja, hogy június 1-től újra kinyithatnak az óvodák és az alapiskolák 1-5. évfolyamai. Az újraindításról az intézmény fenntartója dönt, figyelembe véve az adott lehetőségeket. Döntő szempont, hogy hányan igénylik majd az intézmények újranyitását, azaz engedi-e közösségbe gyermekét a szülő.

      Jelenleg zajlik az óvodai részlegen, valamint az 1.-5. évfolyamokban az igények felmérése, azaz a gyerek visszatér az iskolába vagy nem, valamint igény van-e a délutáni napközire. Pontosabb információkat és tájékoztatót az igények felmérése után tudunk adni.

     • A család nemzetközi napja

     • Sütő András A megtartó család dicsérete című művében így ír: „E földi vándorúton ama bizonyos hamuban sült pogácsa a család. Jó szava, szelleme, védő szentje a mesebeli hősnek. Aki nélküle indul, nagyobb veszedelmek közé kerül, sebezhetőbb minden tekintetben. Némelykor épp legutolsó menedék… A család az, ahol zúzmarás időkben titkon ünnepelhető a titok: az együvétartozás tudata.”

      Május 15. a család nemzetközi napja. Az első legszűkebb kör a család, hiszen alapvető emberi értékeink, kötődésmintáink, azonosságtudatunk innen származik. Ez nem választható, ebbe beleszületünk. A járvány idején méginkább megerősödik a család szerepe  hiszen a mindennapi családi életre és tevékenységünkre jelentősen rányomta bélyegét. Tudjuk, hogy a 21. századi családmodell merőben más, mint a klasszikus értelemben vett család. A mai modern társadalom és a hétköznapok jellemzői a rohanás, stressz, kimerültség, karrierista szemléletű munkahely, felgyorsult életvitel, társadalmi elvárások, pénzhiány… Vajon ez lenne a modernkor családja? Tegyünk azért, hogy ez ne így legyen, hiszen a család valójában egy olyan remekmű, amiért érdemes élni, dolgozni.

      Köszönet illeti azokat a családokat, a szülőket és tanulókat, akik gyorsan, rugalmasan alkalmazkodtak a mostani szituációhoz, értékelik a tanulás szerepét és a tudás fontosságát, a körülményektől függetlenül, folyamatosan tartják a kapcsolatot a pedagógusokkal. Megértették, hogy eredményeket csak akkor lehet elérni, ha az iskola és a szülői ház a gyermek érdekében összefog, és együtt dolgozik. Kívánok továbbra is sok erőt és jó egészséget mindnyájuknak, hogy a jövőben is igazi családi háttér állhasson gyermekük mögött!

      „A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket, miközben nem szűnünk meg szeretni egymást. De még ha szeretet árad belőlünk, akkor sem vagyunk mindig szeretetre méltók. Ha pedig nem vagyunk tökéletesek, lényeges, hogy meg tudjuk bocsátani önmagunknak és másoknak. Azután másnap reggel elölről kezdünk mindent. Olyan folyamat ez, mint a bimbó nyílása. Virágzás, virulás és virágba borulás.” (Bernie Siegel)

       

       

     • Rólunk írták

     • Cikk jelent meg a Terra újságban és  My regionális hetilapban, amelyben igazgatónőnk nyilatkozik a távoktatásról.

     • ANYÁK NAPJA

     • Nem lehet nagyobb szeretet, szüntelenebb szorgalmatosság, fáradságosabb munka, éjjeli és nappali nyughatatlanság, mint az anyáknak magzatuk körül való dajkálkodásában. (Pázmány Péter)

      Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más-más napokon ünneplik, a legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik. A magyar szokások szerint minden évben május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. A hagyományos, évente sorra kerülő iskolai rendezvény ezúttal elmarad, ezért tanulóink  most  otthon készült kis alkotásokkal szeretnének kedveskedni az édesanyjuknak. Fogadják szeretettel!

      Minden anyuka, nagymama, dédmama megérdemli, hogy szeretettel gondoljunk rájuk, nem csak ma, hanem az év többi napján is.

      Nagyon boldog anyák napját kívánunk minden édesanyának és nagymamának!

       

     • Szeretettel anyukámnak

     • Az anya szíve örökké a gyermekeié. A gyermekek szíve örökké az édesanyjuké. (citátum.hu)

      A második osztályos tanulók kifestőkkel kedveskednek anyukájuknak. Fogadják szeretettel!

     • Középiskolai felvételik

     • Az iskolaügyi minisztérium határozata alapján idén nem lesz felvételi a középiskolákban, a tanulókat az alapiskolai eredményeik alapján veszik fel a középiskolák. A tanulóknak elküldtük a jelentkezési lapjaikat. Május 29-én a középiskolák értesítik a szülőket, hogy felvették-e őket. A felvételi kritériumait minden középiskola önállóan szabhatja meg az oktatási miniszter rendeletének megfelelően. „Mintegy 40 ezer tanuló venne részt a felvételin, és mivel több helyre is jelentkezhet, akár százezer felett is lehetne a felvételi események száma, ezért döntöttünk az eddigi felvételi eljárás módosítása mellett” – magyarázta Branislav Gröhling oktatási miniszter.

      A magyar iskolák esetében a magyar nyelv és irodalomból, szlovák nyelv és szlovák irodalomból, valamint a matematikából elért eredményeket kötelezően figyelembe kell venni. A tantárgyaknál a 8. o. év végi és a 9. o. félévi jegyeit veszik figyelembe. Az oktatási miniszter rendelete alapján a tanuló utolsó három évének a teljes előmenetelét is pontozzák. A tanuló pontokat kaphat az országos tanulmányi versenyeken, a sportversenyeken elért helyezése vagy a  művészet területén elért eredménye alapján is. A középiskola saját kritériumot is meghatározhat profiljának megfelelően.

       

      Fontos határidők:

      május 7. - a középiskola igazgatója nyilvánosságra hozza az iskolája felvételi kritériumait,

      május 15. - a tanuló leadja a jelentkezését a kiválasztott középiskolában, mi ezeket már elküldtük,

      május 29. - a középiskola igazgatója dönt a felvételről (nyilvánosságra hozza a felvettek listáját, és levélben értesíti a tanulót),

      június 4. - a tanuló tájékoztatja a középiskolákat, ahová jelentkezett, hogy ott folytatja-e tanulmányait – elküldeni az ún.  Záväzné potvrdenie o nastúpení c. dokumentumot (csatolmányban található),

      június 5. - a középiskola igazgatója nyilvánosságra hozza, hogy van-e még szabad hely,

      június 19. - a tanuló bejelentkezik a 2. fordulóba, ha nem sikerült elhelyezkednie,  kapcsolatba kell lépni Szetyinszky Veronika pályaválasztási tanácsadóval,

      június 25. - a középiskola igazgatója dönt a felvételről.

      rozhodnutie__prijimacky_27_4.docx

      Zavazne_potvrdenie_o_nastupeni.docx​​​​​​​

     • Otthon segítünk

     • A koronavírus nemcsak az iskolások mindennapjait borította fel. Életünk jelentősen megváltozott határozatlan ideig, akár hónapokra is. Sok nehézséget, kihívást rejt ez az új helyzet magában, de érdemes látnunk és észrevennünk a jó oldalát is.

      A járvány ideje alatt a család szerepe jelentősen megváltozik, megerősödik. A polgári órák egyik témája a család. Ezzel kapcsolatosan a hatodik és a hetedik osztályosok azt a feladatot kapták, hogy találjanak ki valami szép cselekedetet, tevékenységet, segítséget, mellyel örömet szereznek a családnak, szülőknek vagy testvérnek. Közben fényképezzenek, s küldjék el a fotókat. Lássuk csak, mi történt, mit csináltak a gyerekek!

     • Fotópályázat

     • A Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda által meghirdetett Éledő természet című fotópályázatba iskolánk is bekapcsolódott. Gujdan Lilla 7. osztályos tanulónk a 2. kategóriában különdíjban részesül. Szeretettel gratulálunk, s további jó fotózást kívánunk. A díjak átadására majd a járványhelyzet megszűnése után kerül sor.

     • Óvodai online élet

     • Az óvodások online oktatása az óvodai Facebook csoportján belül folyik. Az óvónők igyekeznek olyan feladatokat küldeni, melyek  megvalósíthatók otthoni körülmények között, szülők segítségével. Ilyenek a kézműves ötletek, matematikai feladatok, zenehallgatással egybe kötött éneklés, versek, grafomotorikai gyakorlatok, valamint néhány mozgásos gyakorlat. Örömünkre szolgál, hogy a szülők érdeklődve követik feladványainkat, és gyakran vissza is jelezik azok megoldását, kipróbálásának eredményét. A feladatokat mindig a heti témakör alapján  adjuk, segítségül hívva a különböző internetes oldalakat, ahol hasznos bejegyzéseket, ötleteket találunk. Bízunk benne, hogy ezekkel a javasolt aktivitásokkal tartalmasan telnek az otthon töltött napok, színesebbé tesszük a gyemekek, szülők részére az egyébként szürke, embert próbáló hétköznapokat.

     • Karanténban a napközi, avagy, hogyan működik az iskolai klub a távoktatás idején

     • Most, amikor elmaradnak a hangulatos beszélgetések, a megszokott meseolvasás, közös ebédek az iskola étkezdéjében, az önfeledt játék az udvaron, az izgalmas focimeccsek, a tavaszi séták és az unalmas délutáni leckeírás, az iskolai klub még ezekben az időkben sem pihen.

      Az elsősök napközis tevékenységei szervesen beépülnek az aktuális tananyagba, házi feladatokba. Amikor az ábécé betűit olvasgatták, elénekelték az Ábécé nótát. Ha környezetismeretből az állatvilág volt a téma, megnézték a Vuk című mesefilmet. De nem feledkeztek meg a Föld napjáról sem, ugyanis szép kifestőket színeztek. Az iskolánk által meghirdetett öko-társasjáték készítésbe egy egyedi kivitelezésű csocsóasztallal neveztek be.

      A másodikosok a GYERMEKKÖNYVEK NEMZETKÖZI NAPJA alkalmából megemlékeztek a híres dán meseíróról, Hans Christian Andersenről. A gyerekek tetszés szerint választottak mesét, lerajzolták a szereplőket. A Költészet napja alkalmából néhányan megtanulták József Attila: De szeretnék gazdag lenni versének egy részletét. Húsvét alkalmából tanulóink nagyon aktívan és szorgalmasan festették-díszítették a húsvéti tojásokat, s egyikük még verset is írt ezen alkalomra. A Föld napjára rajzokat készítettek, almafát és tujafákat ültettek a kertjükben.

      A harmadikos és negyedikes tanulóknak lehetőségük van bekapcsolódni egy online játékba az Alf programon keresztül. A postafiókjukba - a házi feladatokhoz - naponta érkezik egy-egy mese, és egy hozzá kapcsolódó játékos teszt is. Ha ezt megoldják, azt a program az elért eredménnyel együtt automatikusan visszaküldi a feladónak. Minden ötödik mese után a szerkesztő összesíti a pontokat, és közli a Top 15-ös listát, azaz a 15 legeredményesebb tanuló nevét. A játékba bárki, bármikor bekapcsolódhat. A tesztek visszamenőlegesen is letölthetők és megoldhatók. Természetesen az így, utólag szerzett pontok is érvényesek, beleszámítanak a toplistába. Mindenkit sok szeretettel várunk a csoportba. (Eddig 28-an vagyunk! J) És ne feledjétek, játszani jó!

       

     • FÖLD NAPJA 2020 - ÁPRILIS 22.

     • Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit. Mindez ajándék a környezetnek, egészségednek. Mára a világ eljutott arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni, sokat tenni azért, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben megóvjuk a levegőt, a vizeket, növényeket, madarakat, állatokat. Hiszen nap, mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a bolygónk veszélyben van. 

      A Föld napja mára a legnagyobb környezeti megmozdulássá vált.

      Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Cselekedj Te is!

      Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

     • Ökojáték - tanulóink munkái

     • A Föld napja alkalmából meghirdetett Készíts Ökojátékot és mutasd meg! projekt keretében tanulóink ötletes társasjátékokat készítettek saját kezűleg, otthon szüleik segítségével. Az elkészítés során olyan anyagokat használtak fel, amelyeket egyébként hulladéknak szántak volna. A képekből is jól látható, hogy a gyerekek karantén idején családjukkal együtt kreatívan töltik szabadidejüket.

      Készítők: Lelovics Immanuel 7.o, Varga Bianka, 4. o, Tóth René 6.o, valamint a 4. osztály nevében Lelovič Andrea és Varga Éva tanító nénik, Kóňa Zoé 2.o, Brňák Rebeka 4.o, Brňák Dániel 1.o, Gőgh Olivér 1.o, Tungli Kornél 3.o.

     • Alkotásaink és sikereink

     • A Vágsellyei Városi Képviselőtestület mellett működő Kulturális Bizottság  március hónap folyamán egy érdekes felhívást tett közzé. A pályázatot 3 témakörben hirdették meg, mégpedig:  

      • feltűnő szájmaszk készítése,
      • városi domináns épületrajz,
      • húsvéti témakörrel kapcsolatos alkotás.

      Az említett versenybe városi szinten összesen 33-an kapcsolódtak be 40 alkotással, ebből

      iskolánkból 20 versenymunkával nevezett be 12 tanulónk. Mindannyian sikeresen szerepeltek,

      és jutalomban részesülnek. Gratulálunk, nagyon ügyesek és kreatívak vagytok.

      Az alkotások megtekinthetőek az alábbi linken: https://sala.sk/clanok/vyhodnotenie-vytvarnych-sutazi

       

       

     • Lélekcserélő idők

     • Azt hittük, erősek vagyunk. Azt hittük, sérthetetlenek. Azt hittük, az élet, amit élünk, magától értetődő.

            Aztán kiderült, hogy mégsem.

      A nagy járványokra, pestisre, kolerára, spanyolnáthára úgy tekintettünk, mint a régi korok velejárójára, ami már nem fordulhat elő most a 21. században.

           Aztán kiderült, hogy mégis.

      Mikor Kínában megjelent a vírus, azt mondtuk:,,Persze, hiszen eszik a macska- és kutyahúst! Amúgy is, Kína messze van Európától, nem ér ide a betegség!"

           Azt hittük, urak vagyunk.

      De nem. A természet az. Most látjuk az értékeket, tanulunk értékelni - a fákat, a növényeket, a kék eget.

           Most, mikor nem mehetünk sehová:

      Értékeljük tanárainkat, most, mikor nem járunk iskolába.

      Barátainkat, mikor nem találkozhatunk velük.

      Bolti eladókat, egészségügyi dolgozókat, takarítókat, mert most derült ki, milyen nagy szükség van rájuk, milyen fontosak.

      Családtagjainkat, akikkel egész nap együtt vagyunk.

      Nagyszüleinket, akikkel nem találkozhatunk.

           Marad a videochat, de hát az nem az igazi. A számítógépen keresztül nem érezni a mama főztjének ízét.

           Talpra fogunk állni.

      Az életünk megy majd tovább a régi kerékvágásban, de valami mégis más lesz. Remélem, fogjuk tudni értékelni és odafigyelni, s nem fogunk panaszkodni akkor, amikor semmi okunk rá.

       

                                                  

                                     Szabadoš Tímea, 8. osztályos tanuló

       

     • Beiratkozás az óvodába

     •  

      A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola mellett működő óvodába a gyermekek

      beíratása a koronavírus-járvány miatt elsődlegesen elektronikus formában történik 2020.5.4-től 2020.5.15-ig, személyesen pedig jelentkezni a gyermek jelenléte nélkül 2020.5.4-től  2020. 5. 6-ig 09.00 órától - 11.00 óráig az iskola épületében - Pázmány utca 48, Vágsellye.

      A jelentkezési lap megtalálható az iskola weboldalán: www.pazmanymta.edupage.org.

      Kérjük az egészségügyi előírások betartását, azaz a szájmaszk  és kesztyű viselése, saját toll. Hozzák magukkal a gyermek anyakönyvi kivonatát az adatok ellenőrzése miatt.

      A felvétel feltételei:

      - előnyben részesülnek azok a gyermekek, akik a következő iskolaévben iskolakötelesek   lesznek, vagyis betöltötték az 5. életévüket,

      - előnyben részesülnek azok, akik halasztást, ill.  többszöri halasztást kaptak az     iskolai beíratáskor,

      - azok a gyermekek, akik betöltötték a 3. életévüket,

       -az a gyermek, akinek a  testvére már látogatja az óvodát,  ill. az iskolát.

      Az óvodai beiratkozás során idén nem szükséges a gyermek egészségügyi állapotáról szóló igazolást csatolni.

      Mit kínálunk gyermekének?

      - családi környezetet

      - vegyes korcsoportot

      - fejlesztő tevékenységet

      - sok játékot, mesét és dalokat

      - a néphagyományokkal való megismerkedést

      - nevelőkoncerteken és egyéb akciókon való résztvételt

       

      Zapis_do_MS_2020_info.pdf

      Zapis_do_MS_2020.pdf

      Ziadost_o_prijatie_do_MS_2020.doc

       

     • „Szülőföldön magyarul” pályázat

     • A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a 2019/2020-as tanévre  2020. március 5-től hirdetette meg a „Szülőföldön magyarul” támogatási program pályázati felhívását.  A COVID-19 okozta világjárvány kapcsán bevezetett intézkedések azonban indokolttá tették a kérelmek benyújtási időszakának meghosszabbítását.

      A „Szülőföldön magyarul” program  az idei tanévre  igényelhető támogatásra vonatkozóan 2020. március 5. – 2020. október 30. közötti időszakban teszi lehetővé a támogatási kérelmeket benyújtását.

      A támogatási kérelmek utolsó postára adási dátuma: 2020. október 30. 

      A kinyomtatott adatlapokat majd az iskolák megnyitása után kapják meg a pályázó szülők. Kérjük az érintetteket, hogy az átvett adatlapokat majd töltsék ki és nyújtsák be a megadott határidőig a kötelező mellékletekkel együtt.


      Felhivas_Felvidek_2020_10_30.pdf

  • Kontakty

   • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
   • pazmanymta@zoznam.sk, riaditel@zspazmanyasa.sk
   • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100
   • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa
   • 37861409
   • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Kontaktná osoba pre MŠ: Andrea Mészárosová
   • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
   • silviakoros@gmail.com
 • Fotogaléria

   zatiaľ žiadne údaje