• Előzetes információk a 2020/21-es új tanévvel kapcsolatosan

     • 2020. szeptember 2-án megkezdődik az új tanév. A még mindig tartó COVID-19 koronavírus járvány azonban meghatározza és befolyásolja az iskolakezdést. Az iskolalátogatás kötelező lesz, azonban a pedagógusok és a tanulók fokozott higiéniai óvintézkedésekre készüljenek. Az iskolaügyi minisztérium az oktatási intézmények számára elkészített egy intézkedési tervet, mely a világjárvánnyal összefüggésben meghatározza az alapvető üzemeltetési feltételeket.

      Az említett dokumentum megtalálható az oktatásügyi minisztérium honlapján: https://www.minedu.sk/manual-opatreni-pre-skoly-a-skolske-zariadenia/.

      Az oktatási tárca által kidolgozott útmutató részletesen szétírja, hogy a tanintézménynek mit kell tennie akkor, ha fertőzött lesz az iskola valamelyik alkalmazottja vagy tanulója. Az iskolák egységes bezárását az egész országra kiterjedően egyelőre nem tervezi a minisztérium. Minden óvintézkedés a Szlovák Közegészségügyi Hivatal ajánlásaiból indul ki, s a végső határozatot is ezen hivatal rendeli el. 

      2020/2021-es tanévtől kezdve a szlovákiai iskolák három fázisnak megfelelően fognak működni: zöld, narancssárga és piros. Az egyes fázisokat az iskolákban kialakult járványhelyzet alapján, az adott iskolára vonatkozóan fogják meghatározni. Az intézkedések eltérőek az óvoda és az alapiskola számára, azaz külön szabályok vonatkoznak rájuk.

      Az első két szeptemberi hétben különleges és kicsit más rendszerben működnek majd az iskolák. A felső tagozaton minden tanulónak kötelező lesz a maszkviselés az iskola épületében, az alsó tagozatosoknak csak ajánlott. Szeptember 20-ig a tornaórákat a szabadban kell megtartani, nem szabad használni semmilyen belső teret, sem tornatermet, sem uszodát, sem erősítő termet.

      Fokozott higiéniai előírásokat kell betartani, azaz:

      • az iskolába való belépéskor fertőtlenítőt kell használni,
      • az iskolák nem használnak klímaberendezést és ventilátorokat,
      • a mosdókat el kell látni szappannal és egyszer használatos kéztörlővel.

       A fokozott kiadásokra a minisztérium anyagi támogatást ad az iskoláknak a tanulók létszáma alapján.

      A három biztonsági fázis (ún. szemafor), melynek megfelelően működnek majd az oktatási intézmények:

      Zöld

      • nincs fertőzésgyanú, nincs fertőzött gyerek vagy tanító
      • az iskolában standard tanítás folyik

      Narancssárga

      • felmerl a koronavírus-fertőzés gyanúja, minimum egy fertőzött (tanuló vagy tanító)
      • szigorúbb higiéniai szabályok betartása, a fertőzött és a közeli kontakszemélyek házi karanténba kerlnek, a fertőzött osztály számára az igazgató mérlegelheti a távoktatás elrendelését,
      • a karantén hosszáról a háziorvos vagy a regionális tisztiorvos dönt.

      Piros

      • minimum két fertőzött van,
      • folytatódhat az oktatás az intézményben,
      • kötelező a lázmérés, azaz reggeli filter.
      • a fertőzött személyek és közeli kapcsolataik házi karanténba kerlnek.

      Ebben a fázisban az oktatás is már változik: az 1-5 évfolyamban folyhat tovább az oktatás a tantermekben, azzal, hogy legfeljebb 15 gyerek lehet egy csoportban. A felső tagozaton ajánlott a távoktatás elrendelése. Az iskolában mindenki számára kötelező a maszkviselés, a tanítás alatt is.

      Szájmaszk használata

      Az óvodákban nem kell maszkot hordani a gyerekeknek, még a vörös fázisban is csak ajánlott, nem kötelező a maszkviselés. Az alapiskolák alsó tagozatán is csak ajánlott a maszk, nem kötelező. A felső tagozaton szeptember 15-ig kötelezően viselni kell a maszkot a tanítóknak és a tanulóknak is.

      Fontos az iskolákban az „arcmaszk - távolság - kézfertőtlenítésˮ hármas szabály fokozott betartása.

      Abban az esetben, ha egy gyereknél felmerül a fertőzés gyanúja, egy fertőtlenített, elszigetelt helyiségben kell megvárnia a szüleit. Ilyen karanténhelyiséget minden óvoda és iskola köteles kialakítani. A szülő ezután telefonon értesíti gyermeke orvosát, aki megítéli, hogy tényleg koronavírus-fertőzésről van-e szó. Ha bebizonyosodik, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, a gyermek otthon marad, a továbbiakkal kapcsolatosan az iskolát érintően a Közegészségügyi Hivatal dönt.

      Az iskolakezdéshez szükséges szülői becsületbeli nyilatkozat is, mely tartalmazza,  hogy gyermekük nem beteg, valamint járt-e külföldön vagy tömegrendezvényen vett részt augusztus utolsó két hetében.

       

     • Nyári házi feladat

     • Megragadó nyári "házi feladat" egy kedves osztályfőnöktől. A szöveg már több változatban, több osztályban is felbukkant, eredetije egy olasz pedagógustól származik.

      Íme a 15 feladatos “házi feladat” lista:

      1. Sétálj egy jó nagyot reggel a vízparton: nézd meg, hogyan csillog a napfény a vízen, és gondolj azokra a dolgokra, amiket a legjobban szeretsz az életedben. Élvezd ki a pillanatot.

      2. Használj olyan szavakat, amiket ebben az évben tanultunk: minél több mindent mondasz, annál többet gondolkodsz, és minél többet gondolkodsz, annál szabadabb leszel.

      3. Olvass, amennyit csak tudsz, esetleg fura helyzetekben. De ne azért, mert kell, hanem mert amikor olvasol, szabadnak fogod érezni magad, mint a madár.

      4. Kerüld az olyan embereket és szituációkat, melyek negatívan hatnak rád, vagy melyek miatt üresnek érzed magad: keress ösztönző helyzeteket és olyan barátok társaságát, akik támogatnak téged, megértenek és értékelnek azért, aki vagy.

      5. Ha szomorú vagy, esetleg félsz, ne aggódj: a nyár, mint minden remek dolog az életben, néha össze tud zavarni. Vezess naplót, amiben leírod az érzéseidet.

      6. Táncolj, akár táncparketten, vagy egyedül, vagy a szobádban, esetleg esőben. A nyár olyan, mint egy nagy tánc, amit kár lenne kihagyni.

      7. Nézd meg a napfelkeltét legalább egyszer. Maradj csöndben és csak lélegezz. Csukd be a szemed. Legyél hálás.

      8. Sportolj sokat.

      9. Ha találkozol valakivel, akit elbűvölőnek találsz, mondd meg neki őszintén és kedvesen. Nem baj, ha nem érti meg, akkor nem úgy kellett lennie. Ha mégis, akkor egy szuper nyaratok lesz együtt.

      10. Nézd át a jegyzeteidet az óráinkról. Hasonlítsd össze az olvasottakat és tanultakat a veled történő dolgokkal.

      11. Örülj, és élvezd a szabadságot.
      12. Ne káromkodj. Legyél illedelmes és kedves.

      13. Nézz olyan filmeket (lehetőleg angolul, hogy a nyelvtudásod is fejleszd), melyekben felkavaró beszélgetések vannak. De ne csak megnézd a filmeket, hanem éld is át őket újra.

      14. Gondolkodj el az életedről: hogyan lehetne még jobb, mit csinálhatnál másként. Tegyél meg mindent az álmaidért.

      15. Légy jó!

      Forrás: internet

      Valamint a szülők figyelmébe ajánljuk még: https://www.eletrevalogyerek.hu/blog/kell-e-hazi-feladat-nyarra/

      Jó szórakozást, kellemes nyarat!

     • Digitális Témahét díjazottjai között

     • 2020-ban ötödször került megszervezésre a Digitális Témahét. A részt vevő pedagógusok és tanulók változatos iskolai projektek keretében fejleszthetik digitális képességeiket. A pályázatra összesen 53 projekttel neveztek a pedagógusok és intézmények. A szakmai zsűri 11 intézményi és ugyanennyi pedagóguspályázónak ítélt oda különdíjakat, összesen 10 kategóriában. Iskolánk ebben az évben is elnyerte a „A legaktívabb külhoni magyar közösség” különdíjat. Idén rendhagyó módon, online díjátadó ünnepségen hirdette ki a Digitális Pedagógiai Módszertani központ a nyerteseket. Ezúton is szeretnénk megköszönni azoknak a tanulóknak, kollégáknak és szülőknek, akik munkájukkal hozzájárultak a projektünk eredményességéhez.

      "A digitalizáció nem a távoli jövő, hanem a mindennapjaink szerves része."

     • Rajzverseny

     • „ Én és a koronavírus” címmel nemzetközi rajzversenyt hirdetett a Kobukrav Polgári Társulás, melyben a gyerekek a koronavírussal és a karanténnal kapcsolatos élményeiket fejezték ki alkotásaikkal. 46 ország 514 alapiskolás tanulója 5109 munkával kapcsolódott be a versenybe, köztük iskolánk tanulói is. Vedrődi Viktória, 9. osztályos tanulónk rajza bejutott a döntőbe.            

     • ...ENNEK IS VÉGE...

     • "Végre eljött, ennek is vége, az iskola udvara üresen áll..." 

      Elérkezett a rég várt nap, hát végre itt van, a 2019/20-as tanév utolsó tanítási napja. Minden szeptemberben, amikor elkezdünk egy új tanévet, arra gondolunk, milyen hosszú is lesz az előttünk álló tíz hónap, de így visszatekintve úgy tűnik, csak egy röpke pillanat volt. Tartalmas, a megpróbáltatások és nehézségek ellenére is sikeres időszakot zárunk. A mai napon kiértékeltük a évet, kiosztásra kerültek a bizonyítványok. Különleges tanévet zárunk, melyre valószínűleg mindannyian sokáig emlékezni fogunk. Sokszor éreztük úgy, hogy nagyon sokat veszítettünk, elmaradtak a hagyományos programok, iskolai rendezvények és események, tantárgyversenyek, személyes napi találkozások, s át kellett alakítanunk az életünket minden szinten. Biztosan állítom azonban, hogy gyerek, szülő, tanító kitűnőre vizsgázott ezen rendkívüli helyzetben, kiválóan helytálltak. Köszönet mindenkinek az együttműködésért és támogatásért.

     • Igazgatói különdíj 2020

     • Hagyománnyá vált, hogy évente igazgatói különdíjban részesül iskolánk legsikeresebb tanulója, aki egyben a 2020-as év tanulója is. Ezen alkalomból idén Finta Luca kapta a díjat, aki alapiskolás tanulmányai során aktívan bekapcsolódott különböző tantárgyversenyekbe, melyeken kimagasló eredményeket és sikereket ért el, s így méltóképpen képviselte iskolánkat. További sok sikert kívánunk. Büszkék vagyunk rád!

     • BALLAGÁS 2020

     • Kedves kilencedikesek,

      azt gondolom, hogy mindig emlékezni fogtok erre az évre és talán az elmúlt évekre is. Ez az iskola a ti Alma Materetek. Hiszen itt kaptátok meg azt az alapot, amellyel a következő években sikeresek lehettek, itt leltétek meg azokat a barátokat és kapcsolatokat, amelyek hosszú évekig kitarthatnak. Kívánom nektek, hogy az itt szerzett tudást, az itt gyűjtött tapasztalatokat tovább vigyétek leendő iskoláitokba, s gyűjtsetek hozzá még többet.

       

      De sose feledjétek, hogy ez még nem a cél. A cél maga az út. De ezt nálam jobban el tudja mondani Márai Sándor, engedjétek hát meg, hogy az ő szavait idézzem:

      Arról, hogy mindig útközben élsz.

      Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, célok, életkorok és változások között haladsz, s ha megpihensz, nem pihensz biztosabban, sem tartósabban, mint a vándor, aki megpihen az útszéli almafa árnyékában egy félórára útközben. Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben.

       

      Kedves ballagó tanítványaink!

      Hiszem, hogy  készek vagytok egy számotokra új, izgalmas útra, és hogy ez az út merre visz, az csak rajtatok múlik. Merjetek sokat akarni és nagyot álmodni. Kívánok nekted erőt véghez vinni terveiteket, valóra váltani álmaitokat, megtalálni helyeteket a világban, és boldog, értékes emberként élni!

      Járjatok biztosan! Az úthoz rengeteg szép élményt, céljaitok eléréséhez kitartást, sok sikert és boldogságot kívánok nektek! Jó utat mindenkinek!

     • Búcsú az óvodától

     • Elbúcsúztak az óvodások. Meghitt légkörben köszöntek el a gyerekek társaiktól és az óvoda alkalmazottaitól. Szeptemberben találkozunk velük immár az iskolában.

     • Maks és Maksík eredmények

     • Felső  tagozatos tanulóink ebben a tanévben is bekapcsolódtak a Maks országos levelező matematikaversenybe. A verseny  8 fordulós volt, minden fordulóban 4  feladatot oldottak meg a versenyzők. A feladatok mindig érdekesek, csiszolják a logikus gondolkodást, rákényszeríti a tanulót a különböző megoldási módszerek keresésére. Az eredményes megoldók a tanév végén szép ajándékokat kapnak:

      Eredményes megoldók:

      5.osztály:

      Bán Péter Samu – eredményes megoldó

      Malý Dániel - eredményes megoldó

      6.osztály:

      Szabó Máté – 1. hely

      7.osztály:

      Lelovics Immanuel - eredményes megoldó

      8.osztály:

      Hamar Dániel – 1. hely

      Klemász Diana – 1. hely

      Gregor Vivien Veronika - eredményes megoldó

      Danada Tímea - eredményes megoldó

      9.osztály:

      Finta Luca – 1. hely

      Kun Sebastian Jesse – eredményes megoldó

      Alsó tagozatos tanulóink ebben a tanévben is bekapcsolódtak a Maksík országos levelező matematikaversenybe.  A feladatokat az egész tanév folyamán 5 fordulón keresztül oldották, ezzel is tökéletesítve tudásukat. Az eredményes megoldók a tanév végén szép ajándékokat kapnak:

      A Maksík verseny eredményes megodói:

      2. osztály:

      Bugár Emma – 1. hely

      Szarka Kristián – 1. hely

      Szarka Viktor – 1. hely

      Untermajer Maxim  - 1. hely

      Nozdrovický Lili – eredményes megoldó

      Nozdrovický Daru Ildikó - eredményes megoldó

      3. osztály:

      Horváth Dávid - eredményes megoldó

      Németh Noémi - eredményes megoldó

      Finta  Alexandra - eredményes megoldó

      Bende Máté - eredményes megoldó

      4. osztály:

      Varga Bianka – 1. Hely

      Vími Edina - eredményes megoldó

      Kubányi Levente - eredményes megoldó

      Gemeri Viktor - eredményes megoldó

      Németh Andrej - eredményes megoldó

      Szullo Vanda - eredményes megoldó

     • Tisztelt szülők és kedves tanulók!

     • A júniusi hónappal kapcsolatosan a következő információkat szeretném közölni:
      2020. június 22-től lehetőség van visszatérni az iskolába a 6. – 9. osztályosoknak, akik előzetesen jelezték ez iránti, valamit az ebéd iránti igényüket elektronikusan az EduPage weboldalunkon keresztül (szülői beleegyezéssel). Az ebédre a tanulókat az iskola bejelenti.

      Az utolsó napokban még pótolhatjátok az elmaradásaitokat, megbeszélhetitek a szakos tanító nénikkel az estleges problémákat, lezárjuk az év végi jegyeket, programot tervezünk, leadjátok a tankönyveket, elbúcszúztok a kilencedikesektől.

       

      ÉRTÉKELÉS:

      • a főtantárgyakat, azaz matematika, szlovák nyelv és szlovák irodalom, magyar nyelv és irodalom, angol nyelv, honismeret, környezetismeret, természetismeret, történelem, geográfia, biológia, fizika, kémia, érdemjeggyel (kitűnő, dicséretes, jó, elégséges) osztályozzuk a 2019/20-as tanév végén,
      • nem lesznek érdemjeggyel osztályozva a nevelési tantárgyak, azaz etika, hittan, munkára nevelés, zenei nevelés, képzőművészeti nevelés, test- és sportnevelés, technika, informatika, polgári nevelés. A tanulók értékelésénél a felsorolt tantárgyak esetében a 2019/20-as tanév végén az „abszolválta“ kifejezést (értékelést) alkalmazzuk.

       

      FONTOS:

      • Az első napon, azaz 2020. június 22-én,  a tanuló, illetve a szülő leadja a kitöltött és aláírt nyomtatványt a tanuló egészségügyi állapotáról, mely megtalálható és előre letölthető a mellékletben (Príloha č. 2 Vyhlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave).
      • A nyomtatványt a szülő írja alá, nem a gyerekorvos.

      Köszönöm. Várunk benneteket.

     • Tragédia

     • A mai ruttkai iskolában történt tragédia kapcsán őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, valamint együttérzésünket a pedagógus kollégákkal, gyerekekkel és családjaikkal. Az erőszak nem lehet megoldás semmilyen problémára, annak minden formája elfogadhatatlan.

      Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí dnešného útoku vo Vrútkach. Zároveň vyjadrujeme hlboké spolucítenie s kolegami, žiakmi a ich rodinami. Násilie nemožno prijať ako riešenie problému a je neprípustné v akejkoľvek podobe v školskom prostredí.

     • Információ

     • Szlovákiában 2020. június 22-én kinyitnak minden iskolát, így a 2019/20-as tanév utolsó hetére minden tanuló visszatérhet az iskolába. Ezen intézkedés célja az idei tanévtől való elbúcsúzás a nyári szünet előtt, tankönyvleadás, év végi bizonyítvány átvétele.

      Június 15-től pedig megszűnnek a már kinyitott óvodákban és az iskolákban a gyerekek létszámára és a csoportos foglalkozásra vonatkozó korlátozások, megszüntetve a reggeli kötelező testhőmérséklet-mérés is.

      2020. június 22-től újrakezdődik az iskolai oktatás az alapiskola 6-9. osztályaiban azoknak a tanulóknak a számára, akik előzetesen jelezték ez iránti, valamit az ebéd iránti igényüket elektronikusan az EduPage weboldalunkon keresztül (szülői beleegyezéssel). A felső tagozaton azonban továbbra sem lesz kötelező az iskolalátogatás a minisztériumi rendelet alapján.

      Egyéb információk:

      • Az iskola továbbra is 7.00-tól 15.30-ig üzemel.
      • Az első napon, azaz 2020. június 22-én,  a tanuló, illetve a szülő leadja a kitöltött és aláírt nyomtatványt a tanuló egészségügyi állapotáról, mely megtalálható és előre letölthető a mellékletben (Príloha č. 2 Vyhlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave).

      Kérjük a tisztelt szülők megértését, hogy  ezentúl sem jöhetnek be az iskola épületébe, csak indokolt esetben tartózkodhatnak az iskola udvarán (pl. ballagás). Mindez annak érdekében történik, hogy iskolánk tanulói és alkalmazottai biztonságban érezhessék magukat.

      Priloha_č.2.docx

     • Karate verseny

     • Iskolánk 4. osztályos tanulója, Kubányi Levente a 11 hetes kényszerszünet alatt sem tétlenkedett. Kitartóan készült a következő karateversenyére, amely a megváltozott körülmények miatt kissé egyedi módon – online került megrendezésre. A Shotokan karate versenyen – saját korcsoportjában (fiúk – 10 éves kor; övfokozat: 6 kyu) a dobogó legfelső fokára állhatott. Szívből gratulálunk ehhez a nagyszerű teljesítményhez! Levente, büszkék vagyunk rád!

     • Magyarnak lenni 

     •  Az embernek nem csupán egy jellegzetessége a nemzetisége, hanem ez határozza meg egész lényét és életét.

         Ha a térképre nézek, rögtön ezt a földet találja meg a szemem, a Kárpátok ölelésében. Bármikor, bárhol, akár egy erdei séta közben is képes belém hasítani az érzés: Milyen szép az én hazám! Az pedig különösen nagy öröm, ha itt, a Felvidéken egyre-másra botlunk olyan emlékekbe, melyekben csak úgy lüktet a magyar múlt. Találunk ilyeneket Erdélyben, Kárpátalján, Vajdaságban és a Délvidéken is eleget. Egy olyan terjedelmes történelem, mint a magyar, nem válhat egyik napról a másikra, egyik évszázadról a másikra, semmivé.

           Azt sem tudjuk biztosan, hogy honnan érkeztünk, az ázsiai pusztákról, vagy finnugor eredetűek vagyunk. Kijutott nekünk minden rosszból, tatárból, törökből, németből, oroszból, annyi véres csatából, és népünk szétszakításából. Mégis itt vagyunk!

      Mi, magyarok, nagyon könnyen lelkesedünk, ilyenkor a világot akarjuk meghódítani, máskor pedig szomorú hullámvölgybe kerülünk. Arra jutottam, hogy ez bizonyára isten rendelése. Ha állandó, monoton hangulatunk lenne, szép lassan elmúlnánk.

           Nyelvünk, melyet egy idegennek megtanulni gondot okoz, páratlanul gazdag. Nem ismerek még egy olyan nyelvet, amely ennyire kifejező, pontos és szép csengésű, mint a magyar. Bár ezt nyilván elfogultságból mondom, szerintem minden ember ezt mondaná saját anyanyelvéről, hiszen ez így természetes.

      De akkor is a miénk a leggazdagabb, hiszen temérdek rokon értelmű szavunk van, melyekkel mind-mind más hangulatot tudunk festeni. Nem véletlenül olyan sokszínű irodalmunk is.

           A 100 évvel ezelőtti országfeldarabolásnak utórezgéseit még ma is érezzük. Isten ments, hogy elmúljanak! Mert ha megszűnnek, az azt jelent, hogy egyúttal megszűnt a határon túli magyarság is. Elaludt a tűz, és kérdés, hogy meg lehet-e gyújtani újra...

      Kötelességünk táplálni ezt a tüzet, legalább azzal, hogy nem szégyelljük nemzetiségünket, hogy március 15-én kitűzzük a kokárdát.

           Merjünk magyarnak, jó hazafinak, honleánynak lenni!

           Én nagyon hálás vagyok, hogy a Felvidékre születtem. Ha nem így lenne, nem tudnám ennyire értékelni, mit jelent magyarnak lenni.

       

      Szabados Tímea, a Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola, 8. osztályos tanulója

     • Június 4. - A nemzeti összetartozás napja

     •      Az első világháborút lezáró Magyarországra vonatkozó békeszerződés értelmében a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket, Horvátországot más országokhoz csatolták. Az ország egyik napról a másikra elveszítette területének 2/3-át, lakosságának felét. Három és fél millió ember rekedt határainkon túlra. A megalázó békeszerződés hírére megszólaltak a harangok, az emberek gyászruhába öltöztek, temették Magyarországot.
      A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.
      Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

      Juhász Gyula: Trianon /Részlet/

      Nem kell beszélni róla sohasem,
      De mindig, mindig gondoljunk reá.
      Mert nem lehet feledni, nem, soha,
      Amíg magyar lesz és emlékezet.

      Kérjük, hallgassák meg - Szarka Tamás: Kézfogás (A Nemzeti Összetartozás Napja, 2019) dalát: https://www.youtube.com/watch?v=kzalcg5V4OY

     • GYERMEKNAP 2020

     • „A gyermek olyan, mint a tükör.
      A szeretetet nem kezdeményezi, de visszatükrözi.” (Ross Campbell)
      A gyermeknap megünneplése Törökországból ered, ugyanis itt tartották meg az ünnepet először 1920. április 23-án. A gyereknapot a világ számos más országában is ünneplik  általában június 1-én, mely dátumot 1925-ben a genfi Gyermekjóléti Konferencián határoztak meg. A gyerekek ünnepén minden évben rengeteg rendezvény, érdekes program várja a lurkókat. Cél, hogy a gyerekek vidáman szórakozzanak, érezzék jól magukat, s ezen a napon az övék legyen minden figyelem. Ezenkívül fontos szerepe a gyermekjogok hangsúlyozása, valamint rámutatni a kicsik sajátos világára is. Sajnos idén más lett a gyermeknap, mint az eddig megszokott. A koronavírus-járvány felülírt minden közös tervet, így kissé rendhagyó módon ünnepelünk most.  Az iskolai színes gyereknapi rendezvények és programok elmaradtak,  helyette óvoda és iskolakezdés szülői  belegyezéssel. Újra megnyílt az iskola, s folytatódik a mindennapi  élet az iskola falai közt. Talán az előzetes otthoni készülődés az iskolába, a tanító nénik nagy várakozása, az újrakezdés és a találkozás izgalma jellemezte a mai hétfő reggelt.

      A első nap után bízzunk benne, hogy minden rendben lesz, s vidáman töltjük együtt az utolsó hónapot az iskolában készülve a ránk váró hosszú forró nyárra jó egészségben.

      Legyen minden nap gyerekbarát nap!

     • TÁJÉKOZTATÓ - újra nyit az óvoda

     • Fontos információk és napirend 2020. 06. 01-től

      • Óvoda nyitvatartása 7:00-16:00-ig.
      • Az öltözőbe való belépés előtt lázmérés a gyereknek  és szülőnek egyaránt, amelyről táblázatot vezetünk, aláírás jóváhagyásával. Ha délután más valaki jön a gyerekért, akkor annak is lázmérés és evidenció.
      • Belépés csak szájmaszkban, utána a gyermek leveheti, de a szekrényében kell lenni a tartalék maszknak és ruházatnak is.
      • Kéz fertőtlenítése a belépés után szülő és gyermek részére egyaránt kötelező.
      • Maximális időtartózkodás az öltözőben a szülőnek 10 perc.
      • Az öltözőben egyidejűleg csak egy szülő és egy gyerek tartózkodhat, a többi kint várakozik, az ablakon keresztül látható és ismerjük egymást.
      • Saját toll használata az aláírásra a lázmérés után, amelyről nyilvántartás lesz vezetve.
      • Szájmaszk használata az átadás pillanatáig kötelező.
      • Saját játék és egyéb tárgy behozása az óvodába tilos!
      • Az ágynemű cseréje hetente történik.
      • Nem használunk törölközőt, hanem konyhatörlőt vagy papírtörlőt.
      • Fogmosás nem lehetséges.
      • Alvásnál az ágyak közti távolság 1méter.
      • Fertőtlenítés naponta kétszer (játékok, ajtókilincsek, stb.).
      • Egy asztalnál max. 3 gyerek ülhet.
      • Óvónő általi átvétel ölbevevéssel tilos!
      • Az egyéb információk piktogramokon keresztül lesznek jelezve, kérjük betartani.

      Megértésüket és együttműködésüket köszönjük.

      Priloha_MS.docx

     • Információk a 2020. június 1. iskolakezdéssel kapcsolatosan

     • Tisztelt Szülők és kedves tanulók!

      Szeretnénk tájékoztatni a rendtartásunkat érintő változásokról, melyeket annak az érdekében hoztunk, hogy iskolánk tanulói és alkalmazottai biztonságban érezhessék magukat az iskolánkban. Vágsellye Város mint fenntartó döntése alapján 2020. június 1-től újrakezdődik az iskolai oktatás az alapiskola 1-5. osztályaiban azoknak a tanulóknak a számára, akik előzetesen jelezték ez iránti igényüket elektronikusan az EduPage weboldalunkon keresztül szülői beleegyezéssel.

      • Nyitva tartás: Az iskola a tanulók számára 7.00-tól 15.30-ig üzemel. A tanítás 7.50-kor kezdődik. Az 1. és a 2. osztályos tanulóknak 4 órájuk, a 3., 4. és az 5. osztályosoknak napi 5 tanítási órájuk lesz megtartva. Az eredeti 2019/20-as órarend alapján folyik a tanítás.
      • A tanítás után ebéd, s a bejelentkezett tanulók számára pedig napközi klub lesz biztosítva 15.30-ig.
      • A tanítás első napján, azaz 2020. június 1-én,  a tanuló, illetve a szülő leadja a kitöltött és aláírt nyomtatványt a tanuló egészségügyi állapotáról, mely megtalálható és előre letölthető a mellékletben (Príloha č. 2 Vyhlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave).
      • Az iskolába szükséges minden tanulónak naponta két maszkot hozni, az egyiket magánál tartja és használja, a másik pedig az ún. pótmaszk. Játékot nem szabad hozni az iskolába!
      • Kérjük a szülőket, hogy biztosítsanak tízórait a gyerekeknek, valamint innivalót is.
      • A bejáratnál kézfertőtlenítő állvány, a mellékhelyiségekben fertőtlenítős szappan és papír kéztörlő áll a tanulók rendelkezésére.
      • Abban az esetben, ha a tanulónak egészségügyi problémái lesznek, és nem jön iskolába, akkor kérjük a szülőket, hogy haladéktalanul értesítsék erről az osztályfőnököt.

       

      Az iskolába érkezéskor:

      • Az iskola főbejáratánál a kijelölt pedagógus alkalmazott megméri a tanulók hőmérsékletét. A tanuló a bejáratnál fertőtleníti a kezét, aztán kezet mos, cipőt cserél és elfoglalja helyét az osztályban.
      • A szülők nem léphetnek be az iskola épületébe, kint várakoznak a gyerekre, lehetőség szerint ugyanazon családtag. A reggeli érkezés a főbejáraton keresztül, délután tanítás pedig az odlasó bejáraton keresztül történik.

        Az iskola ebben az időszakban nem fog szervezni semmilyen csoportos rendezvényt, illetve  

        kirándulást.   

        Azoknak a tanulóknak, akik az 1-5. évfolyamból nem jönnek iskolába, továbbra is eljuttatjuk  

        a feladatokat és a tananyagot az Edupage oldalon. A 6-9. osztályosok számára folytatódik a távoktatás.

                                                                                                                                                             

      Megértésüket és együttműködésüket köszönjük.

      Priloha_č2.docx

  • Kontakty

   • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
   • pazmanymta@zoznam.sk, riaditel@zspazmanyasa.sk
   • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100
   • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa
   • 37861409
   • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Kontaktná osoba pre MŠ: Andrea Mészárosová
   • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
   • silviakoros@gmail.com
 • Fotogaléria

   zatiaľ žiadne údaje