• Középiskolai felvételik

          • Az iskolaügyi minisztérium határozata alapján idén nem lesz felvételi a középiskolákban, a tanulókat az alapiskolai eredményeik alapján veszik fel a középiskolák. A tanulóknak elküldtük a jelentkezési lapjaikat. Május 29-én a középiskolák értesítik a szülőket, hogy felvették-e őket. A felvételi kritériumait minden középiskola önállóan szabhatja meg az oktatási miniszter rendeletének megfelelően. „Mintegy 40 ezer tanuló venne részt a felvételin, és mivel több helyre is jelentkezhet, akár százezer felett is lehetne a felvételi események száma, ezért döntöttünk az eddigi felvételi eljárás módosítása mellett” – magyarázta Branislav Gröhling oktatási miniszter.

            A magyar iskolák esetében a magyar nyelv és irodalomból, szlovák nyelv és szlovák irodalomból, valamint a matematikából elért eredményeket kötelezően figyelembe kell venni. A tantárgyaknál a 8. o. év végi és a 9. o. félévi jegyeit veszik figyelembe. Az oktatási miniszter rendelete alapján a tanuló utolsó három évének a teljes előmenetelét is pontozzák. A tanuló pontokat kaphat az országos tanulmányi versenyeken, a sportversenyeken elért helyezése vagy a  művészet területén elért eredménye alapján is. A középiskola saját kritériumot is meghatározhat profiljának megfelelően.

             

            Fontos határidők:

            május 7. - a középiskola igazgatója nyilvánosságra hozza az iskolája felvételi kritériumait,

            május 15. - a tanuló leadja a jelentkezését a kiválasztott középiskolában, mi ezeket már elküldtük,

            május 29. - a középiskola igazgatója dönt a felvételről (nyilvánosságra hozza a felvettek listáját, és levélben értesíti a tanulót),

            június 4. - a tanuló tájékoztatja a középiskolákat, ahová jelentkezett, hogy ott folytatja-e tanulmányait – elküldeni az ún.  Záväzné potvrdenie o nastúpení c. dokumentumot (csatolmányban található),

            június 5. - a középiskola igazgatója nyilvánosságra hozza, hogy van-e még szabad hely,

            június 19. - a tanuló bejelentkezik a 2. fordulóba, ha nem sikerült elhelyezkednie,  kapcsolatba kell lépni Szetyinszky Veronika pályaválasztási tanácsadóval,

            június 25. - a középiskola igazgatója dönt a felvételről.

            rozhodnutie__prijimacky_27_4.docx

            Zavazne_potvrdenie_o_nastupeni.docx​​​​​​​

          • Otthon segítünk

          • A koronavírus nemcsak az iskolások mindennapjait borította fel. Életünk jelentősen megváltozott határozatlan ideig, akár hónapokra is. Sok nehézséget, kihívást rejt ez az új helyzet magában, de érdemes látnunk és észrevennünk a jó oldalát is.

            A járvány ideje alatt a család szerepe jelentősen megváltozik, megerősödik. A polgári órák egyik témája a család. Ezzel kapcsolatosan a hatodik és a hetedik osztályosok azt a feladatot kapták, hogy találjanak ki valami szép cselekedetet, tevékenységet, segítséget, mellyel örömet szereznek a családnak, szülőknek vagy testvérnek. Közben fényképezzenek, s küldjék el a fotókat. Lássuk csak, mi történt, mit csináltak a gyerekek!

          • Fotópályázat

          • A Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda által meghirdetett Éledő természet című fotópályázatba iskolánk is bekapcsolódott. Gujdan Lilla 7. osztályos tanulónk a 2. kategóriában különdíjban részesül. Szeretettel gratulálunk, s további jó fotózást kívánunk. A díjak átadására majd a járványhelyzet megszűnése után kerül sor.

          • Óvodai online élet

          • Az óvodások online oktatása az óvodai Facebook csoportján belül folyik. Az óvónők igyekeznek olyan feladatokat küldeni, melyek  megvalósíthatók otthoni körülmények között, szülők segítségével. Ilyenek a kézműves ötletek, matematikai feladatok, zenehallgatással egybe kötött éneklés, versek, grafomotorikai gyakorlatok, valamint néhány mozgásos gyakorlat. Örömünkre szolgál, hogy a szülők érdeklődve követik feladványainkat, és gyakran vissza is jelezik azok megoldását, kipróbálásának eredményét. A feladatokat mindig a heti témakör alapján  adjuk, segítségül hívva a különböző internetes oldalakat, ahol hasznos bejegyzéseket, ötleteket találunk. Bízunk benne, hogy ezekkel a javasolt aktivitásokkal tartalmasan telnek az otthon töltött napok, színesebbé tesszük a gyemekek, szülők részére az egyébként szürke, embert próbáló hétköznapokat.

          • Karanténban a napközi, avagy, hogyan működik az iskolai klub a távoktatás idején

          • Most, amikor elmaradnak a hangulatos beszélgetések, a megszokott meseolvasás, közös ebédek az iskola étkezdéjében, az önfeledt játék az udvaron, az izgalmas focimeccsek, a tavaszi séták és az unalmas délutáni leckeírás, az iskolai klub még ezekben az időkben sem pihen.

            Az elsősök napközis tevékenységei szervesen beépülnek az aktuális tananyagba, házi feladatokba. Amikor az ábécé betűit olvasgatták, elénekelték az Ábécé nótát. Ha környezetismeretből az állatvilág volt a téma, megnézték a Vuk című mesefilmet. De nem feledkeztek meg a Föld napjáról sem, ugyanis szép kifestőket színeztek. Az iskolánk által meghirdetett öko-társasjáték készítésbe egy egyedi kivitelezésű csocsóasztallal neveztek be.

            A másodikosok a GYERMEKKÖNYVEK NEMZETKÖZI NAPJA alkalmából megemlékeztek a híres dán meseíróról, Hans Christian Andersenről. A gyerekek tetszés szerint választottak mesét, lerajzolták a szereplőket. A Költészet napja alkalmából néhányan megtanulták József Attila: De szeretnék gazdag lenni versének egy részletét. Húsvét alkalmából tanulóink nagyon aktívan és szorgalmasan festették-díszítették a húsvéti tojásokat, s egyikük még verset is írt ezen alkalomra. A Föld napjára rajzokat készítettek, almafát és tujafákat ültettek a kertjükben.

            A harmadikos és negyedikes tanulóknak lehetőségük van bekapcsolódni egy online játékba az Alf programon keresztül. A postafiókjukba - a házi feladatokhoz - naponta érkezik egy-egy mese, és egy hozzá kapcsolódó játékos teszt is. Ha ezt megoldják, azt a program az elért eredménnyel együtt automatikusan visszaküldi a feladónak. Minden ötödik mese után a szerkesztő összesíti a pontokat, és közli a Top 15-ös listát, azaz a 15 legeredményesebb tanuló nevét. A játékba bárki, bármikor bekapcsolódhat. A tesztek visszamenőlegesen is letölthetők és megoldhatók. Természetesen az így, utólag szerzett pontok is érvényesek, beleszámítanak a toplistába. Mindenkit sok szeretettel várunk a csoportba. (Eddig 28-an vagyunk! J) És ne feledjétek, játszani jó!

             

          • FÖLD NAPJA 2020 - ÁPRILIS 22.

          • Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit. Mindez ajándék a környezetnek, egészségednek. Mára a világ eljutott arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni, sokat tenni azért, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben megóvjuk a levegőt, a vizeket, növényeket, madarakat, állatokat. Hiszen nap, mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a bolygónk veszélyben van. 

            A Föld napja mára a legnagyobb környezeti megmozdulássá vált.

            Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Cselekedj Te is!

            Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

          • Ökojáték - tanulóink munkái

          • A Föld napja alkalmából meghirdetett Készíts Ökojátékot és mutasd meg! projekt keretében tanulóink ötletes társasjátékokat készítettek saját kezűleg, otthon szüleik segítségével. Az elkészítés során olyan anyagokat használtak fel, amelyeket egyébként hulladéknak szántak volna. A képekből is jól látható, hogy a gyerekek karantén idején családjukkal együtt kreatívan töltik szabadidejüket.

            Készítők: Lelovics Immanuel 7.o, Varga Bianka, 4. o, Tóth René 6.o, valamint a 4. osztály nevében Lelovič Andrea és Varga Éva tanító nénik, Kóňa Zoé 2.o, Brňák Rebeka 4.o, Brňák Dániel 1.o, Gőgh Olivér 1.o, Tungli Kornél 3.o.

          • Alkotásaink és sikereink

          • A Vágsellyei Városi Képviselőtestület mellett működő Kulturális Bizottság  március hónap folyamán egy érdekes felhívást tett közzé. A pályázatot 3 témakörben hirdették meg, mégpedig:  

            • feltűnő szájmaszk készítése,
            • városi domináns épületrajz,
            • húsvéti témakörrel kapcsolatos alkotás.

            Az említett versenybe városi szinten összesen 33-an kapcsolódtak be 40 alkotással, ebből

            iskolánkból 20 versenymunkával nevezett be 12 tanulónk. Mindannyian sikeresen szerepeltek,

            és jutalomban részesülnek. Gratulálunk, nagyon ügyesek és kreatívak vagytok.

            Az alkotások megtekinthetőek az alábbi linken: https://sala.sk/clanok/vyhodnotenie-vytvarnych-sutazi

             

             

          • Lélekcserélő idők

          • Azt hittük, erősek vagyunk. Azt hittük, sérthetetlenek. Azt hittük, az élet, amit élünk, magától értetődő.

                  Aztán kiderült, hogy mégsem.

            A nagy járványokra, pestisre, kolerára, spanyolnáthára úgy tekintettünk, mint a régi korok velejárójára, ami már nem fordulhat elő most a 21. században.

                 Aztán kiderült, hogy mégis.

            Mikor Kínában megjelent a vírus, azt mondtuk:,,Persze, hiszen eszik a macska- és kutyahúst! Amúgy is, Kína messze van Európától, nem ér ide a betegség!"

                 Azt hittük, urak vagyunk.

            De nem. A természet az. Most látjuk az értékeket, tanulunk értékelni - a fákat, a növényeket, a kék eget.

                 Most, mikor nem mehetünk sehová:

            Értékeljük tanárainkat, most, mikor nem járunk iskolába.

            Barátainkat, mikor nem találkozhatunk velük.

            Bolti eladókat, egészségügyi dolgozókat, takarítókat, mert most derült ki, milyen nagy szükség van rájuk, milyen fontosak.

            Családtagjainkat, akikkel egész nap együtt vagyunk.

            Nagyszüleinket, akikkel nem találkozhatunk.

                 Marad a videochat, de hát az nem az igazi. A számítógépen keresztül nem érezni a mama főztjének ízét.

                 Talpra fogunk állni.

            Az életünk megy majd tovább a régi kerékvágásban, de valami mégis más lesz. Remélem, fogjuk tudni értékelni és odafigyelni, s nem fogunk panaszkodni akkor, amikor semmi okunk rá.

             

                                                        

                                           Szabadoš Tímea, 8. osztályos tanuló

             

          • Beiratkozás az óvodába

          •  

            A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola mellett működő óvodába a gyermekek

            beíratása a koronavírus-járvány miatt elsődlegesen elektronikus formában történik 2020.5.4-től 2020.5.15-ig, személyesen pedig jelentkezni a gyermek jelenléte nélkül 2020.5.4-től  2020. 5. 6-ig 09.00 órától - 11.00 óráig az iskola épületében - Pázmány utca 48, Vágsellye.

            A jelentkezési lap megtalálható az iskola weboldalán: www.pazmanymta.edupage.org.

            Kérjük az egészségügyi előírások betartását, azaz a szájmaszk  és kesztyű viselése, saját toll. Hozzák magukkal a gyermek anyakönyvi kivonatát az adatok ellenőrzése miatt.

            A felvétel feltételei:

            - előnyben részesülnek azok a gyermekek, akik a következő iskolaévben iskolakötelesek   lesznek, vagyis betöltötték az 5. életévüket,

            - előnyben részesülnek azok, akik halasztást, ill.  többszöri halasztást kaptak az     iskolai beíratáskor,

            - azok a gyermekek, akik betöltötték a 3. életévüket,

             -az a gyermek, akinek a  testvére már látogatja az óvodát,  ill. az iskolát.

            Az óvodai beiratkozás során idén nem szükséges a gyermek egészségügyi állapotáról szóló igazolást csatolni.

            Mit kínálunk gyermekének?

            - családi környezetet

            - vegyes korcsoportot

            - fejlesztő tevékenységet

            - sok játékot, mesét és dalokat

            - a néphagyományokkal való megismerkedést

            - nevelőkoncerteken és egyéb akciókon való résztvételt

             

            Zapis_do_MS_2020_info.pdf

            Zapis_do_MS_2020.pdf

            Ziadost_o_prijatie_do_MS_2020.doc

             

          • „Szülőföldön magyarul” pályázat

          • A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a 2019/2020-as tanévre  2020. március 5-től hirdetette meg a „Szülőföldön magyarul” támogatási program pályázati felhívását.  A COVID-19 okozta világjárvány kapcsán bevezetett intézkedések azonban indokolttá tették a kérelmek benyújtási időszakának meghosszabbítását.

            A „Szülőföldön magyarul” program  az idei tanévre  igényelhető támogatásra vonatkozóan 2020. március 5. – 2020. október 30. közötti időszakban teszi lehetővé a támogatási kérelmeket benyújtását.

            A támogatási kérelmek utolsó postára adási dátuma: 2020. október 30. 

            A kinyomtatott adatlapokat majd az iskolák megnyitása után kapják meg a pályázó szülők. Kérjük az érintetteket, hogy az átvett adatlapokat majd töltsék ki és nyújtsák be a megadott határidőig a kötelező mellékletekkel együtt.


            Felhivas_Felvidek_2020_10_30.pdf

          • Kreatívna Veľká noc – Kreatív húsvét

          • Tesne pred Veľkou nocou dostali šiestaci na hodine slovenského jazyka kreatívnu úlohu: z vyfúknutého vajíčka mali pripraviť zaujímavé dekorácie. Väčšina žiakov pripravila veľmi milé, prívetivé, veselé ozdoby na skrášlenie bytu, domu svojej rodiny. Cieľom úlohy bolo takouto formou odpútať pozornosť žiakov od netradičného oslávenia tohtoročných veľkonočných sviatkov.

            A húsvéti szünidő előtti szlovákórán hatodikosaink kreatív feladatot kaptak: kifújt tojásokból kellett alkotniuk érdekes húsvéti dekorációkat. A tanulók többsége ügyesen megoldotta a feladatot, így kedves alkotásaikkal vidámabbá tették otthonukat. Ezzel a feladattal próbáltunk ráhangolódni az idei rendhagyó húsvéti ünnepekre.  

          • Magyar költészet napjára

          • Április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. Iskolánkban minden évben megemlékezünk e jeles napról. Ebben az évben rendhagyó módon egy rövid filmmel ünnepeljük a magyar verset. Daru Csenge, Finta Luca és Polgár Sára 9. osztályos tanulók otthonukban mondták videóra József Attila verseit és mi most megosztjuk Önökkel, veletek. Fogadják szeretettel.

             

             

          • Húsvéti szünet 2020

          • Értesítjük a Tisztelt Szülőket és a tanulóinkat, hogy a húsvéti szünet 2020. április 9-től 2020. április 14-ig tart. Az online távoktatás 2020. április 15-én (szerdán) folytatódik. Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk.

          • Húsvéti ünnepek

          • „Nehéz pillanat ez mindannyiunknak. Nagyon sokak számára megpróbáltatás” - hangsúlyozta a katolikus egyházfő, Ferenc pápa. 

            A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ebben a formában, így  még nem telt el, s reméljük, nem is lesz ilyen többé. Nagymamáink és dédszüleink elmondásai alapján még a háború alatti időszakban sem volt ilyenre példa. Bizonyára ezt a helyzetet mindannyian nehezen, korlátozva és bizonytalanul éljük meg. Tavaly ilyenkor azon gondolkoztunk, melyik csokinyuszit vegyük meg, hová menjünk kirándulni, családtagjainkat melyik napokon fogjuk meglátogatni, kivel és mikor találkozunk. Most mindez lehetetlen, a terv csupán annyi, kivel és hogyan tudjuk a távolból is tartani a családi vagy baráti kapcsolatot. Hiányozni fognak a személyes találkozások, rokoni beszélgetések, közösen eltöltött értékes percek... De a húsvét legyen így is szép ünnep! Ne engedjük, hogy a félelem és a bizonytalanság elhomályosítsa az egymás iránti tiszteletet és szeretetet. Áldott ünnepeket mindenkinek!

          • Információ – havi illetékek fizetése

          • Megkérjük az óvodás gyermekek, valamint az alsó tagozatos napközis tanulók törvényes képviselőit, hogy a márciusi hónap befizetése után már ne folytassák az óvodai, illetve az iskolai napközis klub illeték további fizetését. Állítsák le az áprilisi hónaptól a rendszeres havi utalás fizetését (ún. trvalý príkaz). Az esetleges további tudnivalókkal kapcsolatosan majd értesítjük Önöket. Köszönjük szépen.

              Lásd a mellékletet: Usmernenie k príspevkom na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa

            Usmernenie_k_prispevkom_na_ciastocnu_uhradu_nakladov.pdf

            VZN_prispevky_MS___SKD_3-2019.pdf


          • ZAPOJTE SA DO SÚŤAŽE A VYHRAJTE!

          • Nakreslite dominantu alebo vytvorte kreatívne rúško!

            Keďže činnosť školských a kultúrnych zariadení je obmedzená, Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali chce byť nápomocná pri zmysluplnom trávení voľnočasových aktivít detí aspoň na diaľku. Rozhodli sme sa vyhlásiť niekoľko súťaží. 

            Nakresli dominantu mesta

            Súťaž je určená prioritne pre žiakov ZŠ (prvý aj druhý stupeň) ale zapojiť sa môžu samozrejme aj ostatné vekové kategórie. Nakreslite alebo namaľujte akoukoľvek technikou ktorúkoľvek dominantu mesta. Obrázok potom odfotografujte mobilom a pošlite (alebo rodičia) mailom. Nezabudnite napísať svoje kontaktné údaje a vek. Práce uverejníme na sala.sk. Najlepší z vás dostanú upomienkové predmety od mesta Šaľa. Termín je do 15. apríla 2020.

            Najkreatívnejšie rúško

            Súťaž je určená pre všetky vekové kategórie. Vyrobte čo najkreatívnejšie (funkčné) rúško, fotografiu pošlite opäť mailom. Termín je takisto do 15. apríla 2020.

            Fotografie s prácami posielajte na adresu miroslavdemin@gmail.com

            Súťažíme o sadu takýchto predmetov!

            Komisia kultúry a cestovného pri MsZ v Šali

            PS: Ak máte núdzu o nápady na aktivity s deťmi, divadelníci vám poradia niekoľko zábavných hier. Články s námetmi nájdete na: https://www.divadloasi.sk/aktuality/

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
        • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
        • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
        • 37861409
        • 2021623835
        • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
        • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje