• Pitagorasz járási forduló

          • Iskolánk tanulói  2019. 3. 26-án és 2019.3.27-én részt vettek a Pitagorasz matematikaverseny járási fordulóján.

            Eredményes megoldók:

            3. osztály: Vími Edina

            4. osztály: Szabadoš Ádám, Molnár Gergő Dániel

            5. osztály: Bende Marcell, Szabó Máté

            6. osztály: Lelovics Immanuel

            7. osztály: Klemász Diana, Danada Tímea, Gregor Vivien Veronika

            8. osztály: Finta Luca – 2. hely, Kun Sebastian Jesse, Pešádik Zsófia

             

          • Dobré slovo - Jó szó járási szavalóverseny

          • Iskolánk az idei tanévben is megszervezte a Dobré slovo - Jó szó elnevezésű szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny járási fordulóját. 2019. 3. 22-én a Vágsellyei járás 24 tehetséges szavalója vett részt a járási fordulón 4 kategóriában. A verseny elsődleges célja, hogy fejlesszük a tanulók szókincsét, szlovák nyelvi kommunikációs készségét, megismertessük velük egy másik nemzet irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak a tanulóknak, akik szívesen és bátran mutatják meg előadási készségüket a nagyközönség előtt.
            Iskolánk tanulói sikeresen megállták helyüket, szép helyezéseket értek el:

            I. kategória – Danada Tímea 3. hely

            II. kategória – Hamar Dániel 1. hely

            III. kategória – Daru Csenge 4. hely

            IV. kategória – Gál Ádám 1. hely

            A díjazottak  emléklapot és könyvutalványt kaptak. Minden szavaló mosolygós arccal és jó hangulatban hagyta el a „küzdőteret”.

            Az eredményes tanulóknak és a felkészítő pedagógusoknak gratulálunk. Bízunk benne, hogy a továbbjutók, a kategóriák 1. helyezettjei, méltón és sikeresen képviselik majd iskolánkat és járásunkat a kerületi fordulón Komáromban.


             

          • A víz világnapja

          • Március 22-én iskolánkban megemlékeztünk a víz világnapjáról. Nagyon szép rajzok készültek, a tanulók kékbe öltöztek és feldíszítették az osztályokat. A versenyt az ötödik osztály nyerte, ők voltak a legkékebbek.

          • Biblia olimpia esperesi fordulója

          • A Bibliai Olimpia esperesi fordulója Galántán a Kodály Zoltán gimnázium épületében 2019. 3. 20-án volt megtartva.

            Idén az ószövetségi Királyok első könyvéből és a Rut könyvéből, valamint az újszövetségi Máté evangéliumából kellett felkészülniük a csapatoknak.

            A járási fordulóban iskolánkat Szabó Réka, Szarka Zsófia Bernadett, Mihályfi Lilla 9. osztályos és Hamar Dániel 7. osztályos tanulóink képviselték. 

            Tanulóink első helyezést értek el, amivel egyben bejutottak az Egyházmegye-közti (országos) döntőbe.

            Az elért eredményekhez gratulálunk és további szép sikereket kívánunk a csapatunknak az országos döntőben!

             Felkészítő pedagógus: Ing. Prieložný Katalin 

          • Könyvtárban jártak az elsősök

          • Március 21-én elsőseink is ellátogattak a könyvtárba. Lapozgatták a szép képeskönyveket, ismerkedtek a könyvtárhasználattal. Nagyon jól érezték magukat, hiszen ők már tudnak olvasni!

          • Könyvtárlátogatáson jártak az óvodások

          • Március a könyv hónapja. Ebből az alkalomból az elmúlt héten könyvtárlátogatáson jártak az óvodások. A kicsik érdeklődve nézegették a sok-sok könyvespolcot és lapozgatták a szebbnél szebb könyveket.

          • Fizika és kémia olimpia járási forduló

          • 2019.3.13-án lezajlott a fizika olimpia járási fordulója, melyen iskolánk tanulói nagyon szép eredményt értek el:

                                  Finta Luca                           8.o.     1. hely

                                  Szarka Zsófia Bernadett      9.o.     1. hely

                                  Szabó Réka                          9.o.    3. hely

                                  Kaňuch Flóra Emma            9.o.     5. hely

            Mindnyájan eredményes megoldók lettek, melyhez gratulálunk!

            A 9. osztályos tanulók készülnek a kerületi versenyre, melyhez sok sikert kívánunk!

            Felkészítő: Mészáros Ildikó

            2019.3.22-én lezajlott a kémia olimpia járási fordulója, amelyen eredményes megoldók lettek: Bahurek Vivien és Mihályfi Lilla 9. osztályos tanulóink. Gratulálunk.

            Felkészítő: Putera Anikó

          • Rajzverseny

          • Iskolánk tanulói bekapcsolódtak a nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola és Óvoda által szervezett "A reformkor öröksége" elnevezésű versenyébe.  "A reformkor divatja" rajzversenyben a III. kategóriában Szabó Réka 9. osztályos tanuló 1. helyezést, Daru Csenge 8. osztályos tanulló 2. helyezést, a II. kategóriában Gujdan Lilla 7. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

            Gratulálunk!

          • Tesztelés 9-2019

          • A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2019. április 3-án (szerdán) a 5. - 8. osztályos tanulók igazgatói szabadot kapnak a 245/2008-as iskolatörvény 150. paragrafusa 5. bekezdésének értelmében a  9. osztályos tanulók országos tesztelése miatt - Tesztelés 9-2019.

            Megértésüket köszönjük.

          • Testovanie 9-2019

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským v Šali Vám oznamuje, že dňa 3. apríla 2019 udeľuje riaditeľské voľno v zmysle § 150 ods. 5. zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)  a o zmene a doplnení niektorých zákonov pre žiakov 5. - 8. ročníkov z dôvodu organizačného zabezpečenia cesloslovenského testovania žiakov 9. ročníka s názvom Testovanie 9-2019.

             Za pochopenie ďakujeme.

                     

             

          • Nyitott nap

          • Iskolánk március 15-én nyitott napok keretén belül üdvözölte leendőbeli elsőseit és szüleiket, óvodásait, valamint azokat a szülőket is, akiknek gyermekei már az iskolánk tanulói az alsó tagozaton. Ezen a napon a szülőknek lehetőségük nyílott betekintést nyerni  az iskolában folyó oktatói-nevelői tevékenységbe, a pedagógusok munkájába, a gyermekek mindennapi iskolai életébe, s annak hangulatába. Megismerkedhettek  az iskola célkitűzéseivel, prioritásaival és erősségeivel.

            Mint minden évben az idei nyitott napokon is érdekes tanítási órák és nagyon jó hangulatú alkotóműhely kínált jó szórakozást és kellemes időtöltést a látogatóknak.

          • Dobré slovo – Jó Szó

          • A Dobré slovo – Jó Szó elnevezésű szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny iskolai fordulóját 2019. 3. 14-én rendeztük meg. Tanulóink négy kategóriában mérték össze előadói képességüket. Repertoárjukon szerepeltek klasszikus és mai szerzők művei is. A versenybe 30 tanuló kapcsolódott be. A járási fordulóban a kategóriák első helyezettjei képviselik iskolánkat. Minden résztvevőnek gratulálunk, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk!

            Felkészítő pedagógusok: Hamar Mónika, Szetyinszký Veronika, Paszmár Erzsébet.

          • Könyvbemutató

          • "Az ember életében nincs annál hosszabb távú és nagyobb siker, mint az, hogy gyerekeiből 
            boldog és kiegyensúlyozott, értékes embereket tud nevelni és elindítani az életben."

            2019.3.13-án délután az iskolai galériában szülők és pedagógusok számára érdekes előadással egybekötött könyvbemutatót tartott Virágh Hajnalka. A meglepő című „Görényből gyerek”, vagyis hogyan szeressük és támogassuk figyelemzavaros hiperaktív gyerekünket c. könyvét mutatta be. Több éves tapasztalat, siker és sikertelenség, fájdalmas hosszú út, bukások és megoldások... Mindez egy családban figyelemzavaros kislánnyal. Mit tehet ilyenkor a szülő, nagyszülő, pedagógus? Kérdések és válaszok mindarra, hogy hogyan tud egy figyelemzavaros ADHD-s gyerek is boldog, kiegyensúlyozott, sikeresebb életet élni egy harmonikus családban. A mai rohanó világban rengeteg figyelemzavaros él velünk és közöttünk. Gyakran kiközösítve és félreismerve, segítség nélkül nehezen boldogulva a mindennapi életben, megfelelő segítség, támogatás és fejlesztés hiánya nélkül. Ehhez adott útmutatót a könyv szerzője pedagógusoknak és szülőknek egyaránt.

            Köszönjük Brňák Katalinnak, aki megszervezte a bemutatót, valamint a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy ez a tartalmas találkozó létrejöjjön.

          • Miért magyar iskolába???

          • A legegyszerűbb érv az, amit minden szülőnek meg kellene értenie. 6 éves korban egy gyerek még nem tud olyan összetetten gondolkodni, hogy szűrni tudjon az őt érő információáradat között. Az anyanyelv, amit már magzat korától érzékel, amin keresztül addig felfedezte a világot, csakis az nyújt számára olyan biztonságot, hogy mélységi tudásra tehessen szert. Tudatosítanunk kell, hogy ha az elsős osztály tananyagai nem rögzülnek megfelelően, ha akár csak egy kis részlet is kimarad belőle (amit akkor talán észre sem vesz a szülő), már befolyásolja a ráépülő tananyag elsajátításának hatékonyságát. Tehát rögtön hiányossá válik az az érv, ami miatt nem anyanyelvi iskolába íratta a szülő csemetéjét. Hisz hátrányt szenved a sikerességben – amit ugyebár eredetileg célul tűzött ki.

            Arról már nem is beszélve, hogy egy kisiskolás számára a tanulás nem csak az iskola falai közt zajlik, hanem részben otthon is. Ahol csakis a szülőre hagyatkozhat. Ha pedig a szülő nem tud neki segíteni megfelelő mértékben – pont a nyelvi hátrány miatt (tehát nem érti pl. a szlovák nyelvű szöveges matematika feladatot) – akkor a lurkó számára nem válik teljessé a tanulási folyamat, ami ismét csak hátráltatni fogja őt a további ismeretek megszerzésében. 
            Anyanyelvét, – amit a legjobban ismer – csak konyhanyelvi szinten fogja használni, a számára másodlagos nyelvet pedig kénytelen lesz magasabb szinten. Amilyenen viszont még nem tudja, mert eddig nem ez a nyelv volt az első az információgyűjtésben. Valóban tudni fog két nyelven, de mindkettőn csak alacsony színvonalon.

             Az alapvető ismeretek rögzülése, tehát az iskolai alapok tanulásánál ezek a nüanszok egy 6-7 évesnek komoly zavart okozhatnak. Arról nem is beszélve, hogy a folytonos frusztráció és terhelés miatt állandóan stresszhelyzetben kell teljesítenie, ami egy felnőtt számára is megerőltető tud lenni, nemhogy egy kisiskolásnak.

            Ahány nyelven beszélsz, annyi ember vagy. Az ismert közmondás – melyet gyakran használnak érvként az idegennyelv-oktatás alátámasztására – teljes mértékben helytálló. Ebben meg is egyezhetünk. És tanácsoljuk is mindenkinek, akinek csak lehetősége van, tanuljon idegen nyelveket. De ne az anyanyelve kárára! Anyanyelvén tanuljon a lehető legmagasabb fokon, hogy szilárd alapokra erős falakat épülhessenek.
            Bessenyei György erre már jóval korábban, mintegy 300 éve megadta a választ: „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem.”

            Forrás: Internet

          • Scratch Cup 2019

          • Tanulóink részt vettek a Scratch online programozóversenyen, melyen 90 perc alatt kellett 3 programot elkészíteni és elküldeni. Eredményes megoldók: Majer Károly 7.o, Gemeri Erik 7.o., Bán Péter Sámuel 4.o, Molnár Gergő Dániel 4.o, Szullo Simon 8.o.

            A versenyzőknek gratulálunk és további sikereket kívánunk.

            Felkészítő tanár: Kőrös Szilvia

          • Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny

          • Március 7-én tartották a Tompa Mihály Országos  Vers- és Prózamondó Verseny  vágsellyei  járás  fodulóját Deákin. Iskolánk tanulói a következő besorolásokkal tértek haza:

            VERSMONDÓK:

            1.Kategória

            Ezüstsávos  – Banász Zsófia 2. o. 

                                  Szullo Vanda  3. o.   

            2.Kategória

            Ezüstsávos  – Lieskovsky  Viktória 6. o.

            Kategória     

            3.Aranysávos – Szabó Réka 9. o.

                                      Daru Emese 9. o.                                                

            PRÓZAMONDÓK:

            1.Kategória                                                                          

            Bronzsávos – Konkoly Luca  2. o.

            Ezüstsávos –  Vígh Zsófia  3. o.

            2. Kategória

            Ezüstsávos – Bíró Lilianna 4. o.

            Bronzsávos  – Szabó Máté 5. o.

            3. Kategória

            Aranysávos – Daru Csenge 8. o.  

            Ezüstsávos – Horváth Máté 7. o.

            Felkészítő  pedagógusok: Páldy  Eszter, Bánovský Euridike, Dohányos Katalin, Szetyinszky Veronika

          • Tisztelt Szülők és Iskolabarátok!

          • Az előző évekhez hasonlóan 2019-ben is lehetőségük nyílik arra, hogy adójuk egy részéről saját belátásuk szerint döntsenek. A Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének Alapszervezete mint hivatalosan bejegyzett polgári társulás az idén is jogosult a 2%  fogadására. Kérjük Önöket, ne hagyják kihasználatlanul ezt a lehetőséget és támogassák iskolánk szülői szövetségét, hogy a befolyt összegből tanulóink számára további programokat, hasznos és szükséges segédeszközöket biztosíthassunk.

            A nyomtatványokat az iskolában veheti át vagy letölthetik weboldalunkról

            BIZALMÁT ÉS TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

          • 7 mérföldes csizmában heted 7 határon át

          • 2019.03.08-án  Tallóson került megrendezésre a  “7 mérföldes csizmában heted 7 határon át“ mesevetélkedő   3. fordulójának  körzeti versenye.                                                                               

            Iskolánkat a KISOKOSOK /Petrécs Gréta, Szullo Vanda, Varga Bianka, Vígh Zsófia/, a PÁZMÁNYOSOK / Banász Adrián, Gemeri Viktor, Németh Andrej, Závodský Dávid/ és az EGYSZER VOLT … /Kasimyar Orsolya, Molnár Gergő Dániel, Takács Ádám Zalán, Szabados Ádám/ csapata képviselte. Tanulóink 7 meséből mérték össze tudásukat a többi versenyzővel. Az EGYSZER VOLT.... csapat megosztott 5. helyezésig, a PÁZMÁNYOSOK a 2. helyezésig, a KISOKOSAINK pedig  egészen az 1. helyezésig lépdeltek  a hétmérföldes csizmáikkal. Mind a három csapat továbbjutott a 4. fordulóba, az országos elődöntőnbe. Gratulálunk a szép eredményhez!

            Felkészítő pedagógusok: Páldy Eszter, Andódi Laura

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje