• Képzőművészeti verseny

          • A Világűr gyerekszemmel rajzverseny járási fordulóján iskolánk 6. osztályos tanulója, Banász Zsófia eredményesen szerepelt. A szép eredményhez gratulálunk és további sikeres alkotást kívánunk!

          • Tompa Mihály verseny országos elődöntője

          • Március 30-án zajlott Galántán a Tompa Mihály Országos Verseny országos elődöntője,melyen 2 tanuló képviselte iskolánkat. Szulló Vanda és Németh Andrej 7. osztályos prózamondóink nagyon szépen szerepeltek, és mindketten bejutottak az országos döntőbe, amely Rimaszombatban kerül megrendezésre. Gratulálunk a szép eredményhez, és sok sikert kívánunk a következő megmérettetéshez az országos döntőben.

          • Ukáž, čo vieš! – Mutasd meg, mit tudsz!

          • Iskolánk március 29-én (szerdán) részt vett a vágsellyei "Ukáž, čo vieš! – Mutasd meg mit tudsz!" versenyen. Az első fordulóban iskolánk 8 fős csapata Vágsellyével kapcsolatos tudományos, környezetismeretei, történelmi és kultúrális kvíz kérdésekben mérte össze erejét a többi vágsellyei iskolával. A második fordulóban egy Taekwon-do gyakorlatokat végeztek el. A harmadik fordulóban néptáncoltak. Az utolsó fordulóban pedig minden vágsellyei iskola egy karaoke küzdelemben mérte össze erejét egymással. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Iskolánk, bár nem végzett az első három helyezett között, azonban a gyerekek helytálltak és a nyolc iskola közül a hatodik helyen végeztek. Gratulálunk a nyolc fős csapatnak, és mindenkinek, aki a karaoke alatt velünk énekelt.

             

          • Járási tanítónapi ünnepség 2023-ban

          • “Osztani magad, hogy így sokasodjál,
            Kicsikhez hajolni, hogy magasodjál,
            Hallgatni Õket, hogy tudd a világot,
            Róluk beszélni, ha szólsz a világhoz!” (Váci Mihály)

            2023. március 28-án került megrendezésre a járási tanítónapi ünnepség Vágsellyén
            a  Városi Művelődési Központ esztrádtermében. Ezen alkalomból köszöntötték és
            díjazták városunk és a járás oktatási intézményeiben dolgozó pedagógus
            alkalmazottakat. Idén Bánovský Euridike alsó tagozatos tanító néni kapott elismerő
            oklevelet pedagógiai munkája eredményeinek elismeréséért.

            A kitüntetéshez gratulálunk, további munkájához pedig sok sikert kívánunk.

            Fotók: www.sala.sk

             

          • Tanítónap 2023

          • Talán az egyik  legszebb hivatást gyakoroljuk: gyermekeket nevelünk, jellemet formálunk, példát mutatunk. Nem egyszerű feladat ismereteik bővítése, egyéni tehetségük felfedezése,  sokoldalúságuk kibontakoztatása. A jó pedagógus a személyiségével is tanít. Nemcsak a kötelező iskolai tananyagot, a tárgyi tudást adja tovább, hanem maradandó értékeket képvisel, és követi a hagyományokat. Megtanít eligazodni az információk világában, útmutatást ad a felvetődő problémák megoldáshoz, bátorít a bizonytalan élethelyzetekben is, egyéni sorsok alakításában működik közreRészese a mindennapi csodának, hiszen segíti tanítványait jó szóval, kedves mosollyal a tudás rejtelmes útján, érdeklődő és csillogó szempárok kereszttüzében tevékenykedik, miközben hiszi, hogy képes a világot szebbé és jobbá tenni. Újra és újra igyekszik átadni tudása legjavát a jövő generációjának, olyan értékorientált embereket szárnyaikra bocsátani, akik képesek megfelelni változó korunk kihívásainak. Rendeltetésünk és küldetésünk nem kevesebb, mint szeretetet ajándékozni és tudást átadni azoknak, akik egykor majd vezetőink és támaszaink lesznek. Különös megbízatás, mely nem minden esetben van egyenes arányban az elismeréssel.

            Hiszen ahogy Böjte Csaba is mondta: "A pedagógusok kezében van a következő évszázadok kulcsa.“ A 21. században még inkább fel kellene ismerni és tudatosítani, hogy a tudás maradandó érték és az is, aki adja.

          • Március a könyv hónapja – Exkurzió az Apponyi könyvtárban

          • Iskoláink tanulóit a könyv hónapja alkalmából érdekes exkurzióra vittük a Nagytapolcsányi járásban található - Szlovákia legszebb könyvtárába -, az egyedülálló Apponyi- könyvtárba. A könyvtár a maga korában világhírű volt. 30 000 kötetét megcsodálták Szentpétervártól Londonig. Ma 9 000 mű, 17 000 kötet található benne, a világ tíz nyelvén. A legértékesebbek a XVI. századból valók, van köztük egy Szókratész-mű is, melyet 1508-ban a svájci Bázelban adtak ki. Talál itt az érdeklődő magánleveleket francia királyoktól, Richelieu és Mazarin bíborostól, eredeti olasz lapokban olvashatja a Borgia család történetét, vagy Jeanne D’ Arc történetét. A könyvtár gondnoka elmondta: megvan itt Dumas valamennyi alkotása, sőt Goethe, Schiller, Kant és Fichte művei is, amit maguk a németek is irigyelnek. Tanulóink megcsodálhatták az Apponyi család régi tárgyait, fényképeit, meghallgathatták a könyvtár történetét, végül rövid sétát tettek a kastély gyönyörű parkjában. Reméljük, tartalmas délelőtt volt, és tanulóink szép élménnyel gazdagodtak.

          • A víz napjáról a felső tagozatos tanulók

          • 2023. március 24-én megemlékeztünk iskolánkban a víz világnapjáról. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a víz létfontosságú folyadék, mégis hajlamosak vagyunk a pazarlására. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy beszéljünk a problémáról, különféle feladatokkal hívjuk fel a gyerekek figyelmét a víz védelmére. A diákok egy rövid videót tekintettek meg, amely hasznos információkat adott a vízzel való takarékoskodáshoz. Ezt követően a tanulók csoportokat alkotva kvíz feladatokat oldottak meg. A legtöbb pontot elérő csoportok jutalomban részesültek.

          • A VÍZ VILÁGNAPJA - az óvodában

          • Az esemény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Ennek alkalmából az óvodás gyermekek kék színbe öltöztek, faliújságot díszítettek, saját halastavat készítettek, videót néztek a víz fontosságáról, körforgásáról. A Nyugat- Szlovákiai Vízművek rajzversenyt hirdetett meg, amelybe az óvodás gyermekek is bekapcsolódtak. Szebbnél-szebb rajzok készültek arról, hogyan óvjuk Földünk egyik kincsét, a vizet. A Városi Művelődési Központ épülete előtt a gyermekek részt vettek a Nyugat- Szlovákiai Vízművek által szervezett bemutatón, majd megtekintettük a kiállított rajzokat. Végezetül elsétáltunk a Vágpartra, ahol elbeszélgettünk arról, hogy miért nem szabad szennyezni a vizet. Kellemes időt töltöttünk a szabadban.

          • Rendhagyó polgári óra Pozsonyban

          • A Szlovák Parlament szót hallván bizonyára mindannyiunknak a parlamenti ülések közvetítése, sajtótájékoztatók, egymással vitázó politikusok képe jut eszébe. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy pontosan mi is egy országgyűlési képviselő feladata? Tudjuk-e, milyen háttérmunka segíti elő a plenáris ülések menetét? Ismerik-e a törvényalkotás folyamatát?
            Mindezen kérdésekre választ kaptak iskolánk 7. osztályos tanulói, akiknek 2023. március 24-én lehetőségük nyílt részt venni egy parlamenti különórán a Szlovák Parlament épületében Pozsonyban, ahol megismerkedhettek a parlamenti demokrácia alapjaival, betekintést nyerhettek a Parlament munkájába. Cseh Péter, parlamenti képviselő előadása felkeltette tanulóink érdeklődését, bátran kérdeztek és nyíltan beszélgettek a képviselő úrral. Az éppen akkor zajlott plenáris ülésen tanulóinkat üdvözölte a Parlament alelnöke, Grendel Gábor is. Különös élmény volt a Parlamenti Díszőrség látványa, sőt, amikor végignézhették vezényelt helycseréjüket is.

            A tartalmas „tanulás“ után megtekintették a Vásárcsarnokban megrendezett „Sashe“ országos kézműves kiállítást.                                                                                                                        

            Köszönet a lelkes és aktív szülőknek, Szullo Renátának a szervezésért, valamint Rencés Juliannának a támogatásáért.

             

             

          • A víz napján a vízművekkel...

          • A Nyugat-Szlovákiai Vízművek 2023. 3. 22-én A víz világnapja alkalmából a Városi Művelődési Központ előtt ismeretterjesztő játékokat, feladatokat készített az iskolások és óvodások számára. Bemutatták a vízszerelők munkáját, felhívták a figyelmet az ivóvíz tisztaságának fontosságára, tanulóink a vízvezeték keresésében is részt vehettek. Halaknak öltözve megtapasztalták, mit éreznek, amikor a folyókat, patakokat a hulladék árasztja el. Dugulás esetén hatalmas autók segítségét használja a lakosság. Ma tanulóink ezeket is megtekinthették. Értékes információkkal és kedves kis ajándékokkal távoztunk a helyszínről.

          • Víz világnapja

          • Március 22-e a Víz világnapja. Ez alkalomból óvodánk és iskolánk tehetséges tanulói bekapcsolódtak a Nyugat-Szlovákiai Vízművek rajzpályázatába. Nagyon szép alkotások születtek. Az elkészített művekhez gratulálunk, és további sikeres alkotást kívánunk.

          • Március, a könyv hónapja

          • A közös olvasás magával hozza a gyermek fantáziájának, szókincsének, kifejezőkészségének fejlődését is (Miller- Ferjentsik Viola). A könyv hónapja alkalmából az óvodás gyermekek elhozták otthonról a kedvenc mesekönyveiket, melyekből a tanító nénik minden nap elolvastak egy történetet. A gyerekek is készítettek saját könyvet, mégpedig Móricz Zsigmond: Iciri-piciri c. verses meséhez rajzoltak illusztrációt. Végezetül ellátogattunk a városi könyvtárba, ahol a gyerekek megismerkedtek a könyvtár működésével és szabályaival.​

          • „Poznaj slovenskú reč“ 2023 – Ismerd a szlovák nyelvet járási fordulója Vágsellyén

          •  2023. március 17-én ismét sor került a Poznaj slovenskú reč elnevezésű szlovák nyelvű verseny járási fordulójára immár hagyományosan iskolánk szervezésében. A Vágsellyei, Nyitrai és Lévai járás legügyesebb tanulói mérték össze szlovák nyelvtudásukat két kategóriában. A verseny és a megmérettetés célja a szlovák nyelvtanuláshoz való pozitív hozzáállás és egyben a tehetséggondozás erősítése is. A járási fordulón a rátermett tanulók 4 versenyszámban mérték össze erejüket. Az I. kategóriában az alsó tagozatosok mérkőztek meg a szlovák gyermekirodalom kiszámolóiból, versikéiből, mesereprodukcióból, értő olvasásból és szövegalkotásból. A kommunikációs képességek mellett a versenyzőknek a 2. kategóriában kreativitásukról is bizonyságot kellett tenniük szövegalkotással, 5 téma közül egyet a szakmai zsűri előtt kellett kifejteni, 7 megadott szó felhasználásával összefüggő történetet megfogalmazni és előadni szabadon, illetve minél tökéletesebben reprodukálni és felolvasni szöveget. Tehetséges tanulóink bátran vették az akadályokat, nagyon szépen szerepeltek, így iskolánkat méltóképpen képviselték.

            Az I. kategóriában Heves Dávid 4. osztályos tanulónk aranysávos 2. helyezett, akit Andódi Laura tanító néni készített fel.  A II. kategóriában Hakszer Edina nyolcadikos tanulónk is megmérettetett, s járási 3. helyen ezüstsávos minősítésben részesült. Felkészítője Horák Zsófia tanító néni. Az első három helyen végzett tanulók oklevelet és értékes könyveket vettek át, és továbbjutottak a Komáromban 2023. április 18-án megrendezendő kerületi fordulóba. Ügyes versenyzőinknek és felkészitő pedagógusaiknak szívből gratulálunk, a kerületi fordulóhoz pedig sok sikert kívánunk.

             

          • Asztalitenisz-bajnokság

          • Az iskolánk március 10-én asztalitenisz bajnokságot rendezett a tanulók között. A versenyen összesen 14-en vettek részt. Az első 4 helyezettet oklevelekkel és ajándéktárgyakkal jutalmaztuk. Mindenkinek köszönjük a részvételt, és reméljük jövőre még többen bekapcsolódnak majd ebbe a versenybe.

          • A magyar szabadságharc 175. évfordulója

          • Petőfi Sándor: A szabadsághoz

            Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!
            Oly sokáig vártunk rád epedve,
            Annyi éjen által, mint kisértet,
            Bolygott lelkünk a világban érted.

            Ünneplőbe öltözik a mai napon minden magyar szív, hiszen az  1848-as magyar forradalomra emlékezünk. 175 éve történt, hogy a forradalom vihara végigsöpört Európán és eljutott Magyarországig. Itt volt az alkalom, hogy a magyar nép kiálljon szabadságáért a többszáz évnyi osztrák elnyomás után. A márciusi ifjak és a hozzájuk csatlakozó tömeg hatalmas bátorságról tett tanúságot. Petőfi Sándor és társai 12 pontba foglalták a nép akaratát, s Petőfi felolvasta a Nemzeti dalt.

            Iskolánk számára nagyon fontos, hogy tanulóink ismerjék nemzetünk múltját. Az eseményről szavalatokkal és énekekkel emlékeztünk meg.

             

          • Világűr gyerekszemmel rajzverseny

          • Iskolánk tehetséges tanulói az óvodától a felső tagozatig idén is bekapcsolódtak a Világűr gyerekszemmel című rajzversenybe. Nagyon szép munkák születtek, melyek közül a legkidolgozottabb rajzok továbbjutottak a járási fordulóba. Az elkészített művekhez gratulálunk és további sikeres alkotást kívánunk!

          • Győzelem a focibajnokságon

          • A sókszelőcei Osztényi Leander Alapiskola és Óvoda 2023. március 9-én Teremfoci Kupára hívta meg a környező magyar iskolák focicsapatait. Iskolánk focistái remekül szerepeltek, az első helyen végeztek. Gratulálunk a focicsapatunknak és további sportsikereket kívánunk.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje