• Karácsonyra...

          • December a csodák hónapja, s benne a karácsony a szeretet ünnepe. Egy mesében az angyal különös üzenet hozott: azt, hogy a karácsony nincs mindig decemberi dátumhoz kötve. Mindig akkor és ott történik, ahol és amikor a szeretetből fogant gesztus, mosoly vagy tett születik.
            S ha ennek életünk minden pillanatában tudatában lennénk, az eljövendő ünnepet, s mindazt, amit csinálunk, megszentelné, igazzá tenné: többé, mint szeretetajándékká, többé, mint egynapos fegyverszünetté: valami többlet, valami mennyei, valami angyali adódna hozzá.
            Minden gyermek tudja, hogy karácsonykor magától is megnyílik az ég, és ha kissé fölemeljük a szemünket, észrevesszük, hogy az angyalok maguktól is leszállnak a földre. Nézzünk a  gyermekekre, emlékezzünk vissza saját gyermekkorunkra, és tudni fogjuk, hogy semmi nem igazabb és valósabb a világon, mint az a gyertyalángszerű fény, amely az emberi lélek mélyéről világít a tél, a hideg, a sötétség közepén. Ezért kell a karácsonyi kisgyermek köré a család, és ezért kellenek a pásztorok, a királyok, de még az állatok is. Mert az ember csak egy nyitott mennyország alatt, csak mások melegével körülvéve érzi jól magát… és csak akkor, ha önmagában is angyalt lát. Azt hiszem a legszebb, amit egymásnak kívánhatunk, hogy történjék hát karácsony belül, mibennünk. Áldott karácsonyt, szeretetteljes, meghitt ünnepeket és békés, boldogabb, reményeinket valóra váltó 2023-as új esztendőt kívánunk mindenkinek.
            (Forrás: internet)

          • Mikulás csomagok

          • Ma reggel az alsó tagozatos tanulókat az osztályokban mikulás csomagok várták. Köszönjük a Szülői Szövetségnek a sok finomsággal teli meglepetést.

          • Cipősdobozos akció

          • Iskolánk is bekapcsolódott idén a cipődobozos jótékonysági akcióba. Néhány doboz már összegyűlt és várja a tulajdonosát. Ezzel is tegyük szebbé a rászoruló gyermekek karácsonyát.

          • Kézműves foglalkozás az óvodában

          • A Rákóczi Szövetség támogatásával az óvodánkban a szülőkkel és a gyerekekkel közösen kézműves foglalkozás valósult meg. Szebbnél szebb koszorúk, karácsonyi díszek készültek. A gyerekek aktívan segítettek a szüleiknek, nagyon élvezték a közös munkát. Saját fantáziájuk, elképzelésük szerint alkothattak.

          • Történelmi olimpia

          • Dec. 8-án és 9-én lezajlott a történelmi olimpia iskolai fordulója. Három tanuló mérettette meg magát. Feladatuk nem volt egyszerű, hiszen el kellett sajátítaniuk a tudomány és technika fejlődésének történelmi hátterét is. A tanulók közül Németh Andrej (7.o.) sikeres megoldóként végzett, így ő képviseli majd iskolánkat a járási fordulón.

            A versenyzőknek köszönjük a részvételt, a továbbjutónak pedig további sok sikert kívánunk!

          • Szociometriai felmérés az iskolában

          • Az iskolai közösségben, kisebb vagy nagyobb osztályokban, megnyilvánulnak olyan jelenségek, amelyek előmozdítják vagy esetleg gátolják a jó közhangulatot, a megfelelő munkalégkört és annak kialakítását. A közhangulat és az osztályklíma kihat a tanulók jellemének, magatartásának és viselkedésének alakulására. Minden egyes osztályban időnként vagy folyamatosan megmutatkoznak olyan egyéni vagy közös megnyilvánulások, amelyek nem mindig láthatóak a pedagógusok számára. Ebből kifolyólag a 7. és  8. osztályos tanulók szociometrai felmérésben vettek részt, amelyet a vágsellyei CPPPaP (pedagógia és pszichológai tanácsadó) két pszichológusa vezetett. A tanulók feladata egy kérdőív kitöltése volt, továbbá csoportokba voltak osztva, s közösen kellett feladatokat megoldaniuk. A felmérés célja az volt, hogy az adott  közösségben feltárják azokat a rejtett kapcsolatokat, amelyek már kialakultak vagy kialakulóban vannak, s ennek alapján látható legyen  az osztályközösség egysége vagy megosztottsága, megismerni a hangadókat, vezéreket vagy a mellőzött osztálytársakat, illetve azokat a láncszemeket, amelyekből összekovácsolódott az osztály.

            Köszönjük szépen a lehetőséget és a megvalósult foglalkozásokat.

          • Karácsonyi díszítés az óvodában

          • Decemberben a gyerekek nagy szeretettel várják az ünnepeket. Ünnepi díszbe öltöztettük az óvodánk ablakait, öltözőjét, csoportszobáját. A gyerekek izgalommal várják a Mikulás érkezését és nagy örömmel készülődnek az ünnepekre.

          • Mikulás az óvodában

          • Miki, Miki Mikulás

            Hátán viszi puttonyát.

            Kinyitja az ablakot,

            Beteszi a csomagot.

            Ma ellátogatott az óvodánkba a Mikulás, de mivel a gyerekek olyan jók voltak egész évben, ezért kétszer is megajándékozta az ovisokat. A gyerekek dalokkal, versekkel köszönték meg a sok finomságot és megígérték, hogy továbbra is jól fognak viselkedni. A kinttartózkodás során elsétáltunk a városba, ahol megcsodáltuk a szép karácsonyi díszítést.

          • Mikulás a Pázmányban

          • „Nagyszakállú Mikulás, sok gyermek barátja” – szól a dal december elején. A gyerekek nagy izgalommal várják, hogy megérkezzen teli puttonyával, sok-sok apró ajándékkal a Mikulás. Nálunk az iskolában december 6-án, Miklós napján, látogatta végig a gyerekeket a deres szakállú Télapó, kinek zsákjában megannyi földi jó lapul, alma, dió, mogyoró. Na és persze csoki, szaloncukor, édesség. De csak annak, aki jó gyerek volt, hiszen a rosszcsontoknak virgács jár.

            Az ünnep Szent Miklós püspök nevéhez kapcsolódik, aki életében számtalan szegény gyereknek segített. Jótettei nyomán szövődött a legenda a jóságos, piros ruhás öreg bácsiról, aki a fagyos, havas tél beköszöntével körbejárja a világot, szeretetet, világosságot hoz ajándékaival az emberek otthonába. Régen a Mikulásvárás részeként a fiúk bekormozott arccal, láncot csörgetve jártak az utcákon, így ijesztgették a lányokat, közben apró ajándékokat osztogattak a gyerekeknek. A hagyomány pedig a mai napig megmaradt, hogy ezen az estén minden gyermek kitisztítja a csizmáját, kiteszi az ablakba, amibe a Mikulás becsempészi az ajándékot az éjszaka leple alatt.

            A mai Mikulás-hangulat jól tükröződik a fényképeken is.

             

          • Karácsonyfa

          • "Ó, te szép fa, karácsonyfa!
            Örökzöld a lomb is rajta.
            Hóhullásban adsz szép hitet,
            télen hordod díszeidet.
            Ó, te szép fa, karácsonyfa!
            Örökzöld a remény rajta."

            Iskolánk folyosóját díszíti ez a csodálatos karácsonyfa. Minden nappal közelebb kerülünk az ünnepekhez, ezért örülünk, hogy egyre szebb környezetben telnek az adventi napok. Köszönetet mondunk a gyönyörű fenyőfáért a Szullo családnak.

          • Tanulmányi kirándulás

          • A felső tagozat tanulói 2022.12.2-án tanulmányi kiránduláson vettek részt Mosonmagyaróváron a FUTURA interaktív élményközpontban. A program nagyon színes, érdekes és tanulságos volt. Négy szinten a négy  őselem, a föld, a víz, a levegő és a tűz tulajdonságaival ismerkedtek a tanulók. Kipróbálták ügyességüket különféle játékokban, fizikai és kémiai kísérletbemutatót tekintettek meg, a Planetáriumban kivetített előadás várta őket a bolygókról, a csillagjegyekről és az űrutazásról. Megtekintették a Tesla transzformátor működését és Jákob létráját, mely során az elektromosság témakörében bővültek ismereteik. Ezt követte a csoportos kincskeresés, ahol a tanultak felhasználásával kódot kellett megfejteniük. Végül az  5D mozielőadás várta őket. Az itt szerzett tapasztalatokat és ismereteket a tanulók kamatoztatni tudják  majd a természettudományi tantárgyak tanulásánál, a tananyagok könnyebb megértésénél. Élményekben gazdag, szép napot töltöttünk együtt, melyről a képek is tanúskodnak. Köszönjük a Szülői Szövetség támogatását!

          • Rebéliában jártunk

          • Az egészséges életmódra nevelés során fontos szerepe van a mozgásnak és a rendszeres sportolásnak. Az iskolánk felső tagozatos tanulói a 2022. 11. 28. és 12. 1. közötti héten rendhagyó sport- és testnevelés órán vettek részt a Rebélia elnevezésű új mozgásközpontban Vágsellyén. A két órás program a tanulók és a pedagógusok viszajelzése alapján nagyon sikeres volt. Célunk az volt, hogy tanulóink új sportolási és egyéb mozgási aktivitásokkal ismerkedjenek meg szakképzett oktatók segítségével. A gyerekek új tornaszereket próbálhattak ki, mint a tornászgyűrűt, dobbantót, nyújtót nagy-nagy lelkesedéssel, valamint a mozgáshoz kapcsolódó pozitív élményekkel is gazdagodtak.

          • Ünnepi díszben

          • Iskolánkban már javában készülünk az ünnepekre. Az épület ablakai, a folyosó és az osztályok is díszbe öltöztek. A gyerekek nagyon várják már a Mikulást, de talán ennél is jobban a karácsonyi ünnepeket.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
        • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
        • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
        • 37861409
        • 2021623835
        • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
        • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje