• Nárcisz nap

          • „A Nárcisz nap,“ a rák elleni küzdelem napja, mely az idén április 28-án zajlott az iskolában. Tanulóink és az iskola alkalmazottai karitatív pénzadományaikkal hozzájárultak a rákos betegek gyógyulásához, mellyel kifejeztük együttérzésünket az onkológiai betegekkel.

          • Színházlátogatás

          • Mindnyájunk nagy örömére hosszú szünet után 2022. április 27-én ismét ellátogathattunk a Komáromi Jókai Színházba. Mátyás sípja című zenés - táncos előadását tekintettük meg. Az elődás nagy sikert aratott a gyerekek körében. Az utazást is nagyon élvezték.

          • KAUFLAND projekt: Friss fejecskék - Čerstvé hlavičky - Fresh Headers

          • A friss és kiegyensúlyozott étrend meghatározóan fontos a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen befolyásolhatja a tanulási képességeit és annak sikerességét is.

            A Kaufland üzletlánc idén immár negyedszer hirdette ki az eddig nagy sikert aratott projektjét,  melybe most iskolánk is benevezett. 

            A győztes iskola tanulói a 2022/2023-as tanévben rendszeresen friss zöldséget vagy gyümölcsöt kapnak majd ingyenesen.

            Ezen akcióval szeretnénk felhívni a figyelmet a gyerekek változatosabb és egészségesebb táplálkozásra.

            Szavazataikat az alábbi linken adhatják le az iskolánkra:

            A szavazás időtartama: 2022. 4. 28. – 2022. 6. 1.

            Bővebben:  www.cerstvehlavicky.sk

            Köszönjük a támogatást.

            Kaufland - 4. ročník projektu Čerstvé hlavičky

             Čerstvé ovocie a zelenina zohrávajú významnú rolu v jedálničku každého človeka a majú veľký vplyv aj na vývoj detského organizmu.

            Cieľom projektu s názvom Čerstvé hlavičky je pozitívne vplývať na stravovacie návyky detí už od raného veku.

            Prihlásili sme sa do uvedeného projektu a súťažíme formou hlasovania o prísun kvalitného a čerstvého ovocia alebo zeleniny na celý školský rok 2022/2023.

            Informácie k hlasovaniu:

            Hlasovanie bude prebiehať od 28.4.-1.6.2022 na webovej stránke www.cerstvehlavicky.sk

            Hlasovať:

            - môže ktokoľvek, po tom čo sa zaregistruje svojím emailom a telefónnym číslom na vyššie uvedenej stránke,

            - je možné každý deň, pričom každý deň je možné zahlasovať raz za školu a raz za škôlku. Teda každý môže v jeden deň odovzdať max. 2 hlasy (z toho 1 škole a 1 materskej škole),

            - môžete nielen cez počítač, ale aj cez smartfóny.

             Ďakujeme za Vašu podporu.

             

          • Pedagógusképzés

          • „A mai világ az emberek terheit a válláról a fejébe/re tette.”

                                                                                                                                                                (Selye János)

             

                      Egyes tanulmányok napjaink lassú mérgét, a stresszt, már a népbetegségek közé sorolják. Felmérések mutatják és igazolják, hogy a kisgyerekektől kezdve egészen a felnőtt populációig, mindenki életében egyre inkább jelen van és szenved tőle. A tartós és kezeletlen stressz idővel pszichoszomatikus tüneteket produkál, megbetegít.

                 Az oktatási intézmények pedagógusaira is az utóbbi időben egyre több követelmény hárul, korábban nem ismert problémákat kell megoldaniuk, s amennyiben ez az állapot tartósan megmarad, kiégéshez vezet.

                 A túlzott stressz napjainkban sok egészségügyi és gazdasági probléma forrása. Léteznek azonban figyelmeztető jelzések, melyekre érdemes figyelmet fordítanunk. Amennyiben önerőből nem tudjuk kezelni a túlhajszoltságból kialakult érzelmi, ill. fizikai tüneteket, minél előbb szakemberhez kell fordulni.

                   Iskolánk vezetősége a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért felkérte az ismert szlovákiai magyar pszichológust, PaedDr. Strédl Terézia, PhD. egyetemi oktatót, hogy a Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda pedagógusai számára tartson előadást a stresszről és a kiégésről, valamint azok kezelési módjáról. Rövid elméleti bevezető után olyan stresszoldó gyakorlatokat is ismertetett, melyeknek jótékony hatása azonnal érezhető. Nagyobb hangsúlyt kapott a munkahelyi stressz téma, kitért a nem megfelelő kommunikációra mint stresszforrásra. Felhívta a figyelmet, hogy a gondolkodásban is alapvető változtatásokat kell tenni. Új módszereket kell elsajátítani arra, hogy miként reagáljunk vagy ne reagáljunk bizonyos helyzetekre. Azt ajánlja, hogy nyissunk a külvilág felé, érdeklődjünk mások iránt, járjunk társaságba, ápoljuk baráti kapcsolatainkat, tornázzunk, gondozzunk kertet, sétáljunk, biciklizzünk, ilyen módon is tudjuk csökkenteni a bennünk rejlő feszültséget. Legyenek észszerű étkezési szokásaink, töltsünk több időt a családdal, reális célokat tűzzünk ki, ne legyünk maximalisták.

                 Strédl Teréziának köszönjük a tartalmas előadást, tanácsait megfogadva pedig igyekszünk jóban lenni önmagunkkal is és a bennünket körülvevő világgal is.

            Az említett képzés a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szakmai képzés szervezése pedagógusoknak című pályázat  keretében valósult meg 2022. április 19-én.

             

             

                                                                                      

          • Tesztelés 5-2022/Testovanie 5-2022

          • Az 5. osztályos tanulók tudásszintjének felmérésére 2022. május 18-án (szerdán) kerül sor. A felmérésen köteles részt venni minden 5. osztályos tanuló a mentálisan sérült tanulók kivételével. Az országos tesztelés az ötödikesek tudásszintjét méri fel matematikából, valamint magyar nyelvből és irodalomból. 

             Az 5. osztályos tanulók tesztet írnak:

            • matematikából,
            • magyar nyelv és irodalomból.

            A tesztelés célja felmérni az alsó tagozaton (ISCED1) elsajátított ismeretek és készségek szintjét, valamint visszaigazolásként szolgál az alsó tagozatos tanagyag tartalmának elsajátításáról.

            Az országos tesztelést a Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) készíti elő, irányítja és felügyeli. A helyi szintű lebonyolításért az igazgató felel.

            Bővebb információ a https://www.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-5  weboldalon található.

            Az 5. osztályos tanulóinknak sok sikert és szép eredményeket kívánunk.

             

             

             

             

             

             

             

          • Beíratkozás – az első helyes lépés

          • Iskolánkban a két éves szünet után 2022. április 4-én ismét személyesen jöhettek a beiratkozásra a leendőbeli kiselsősök és szüleik. Az alsó tagozatos tanító nénik, sőt az egész iskola türelmetlenül és izgatottan várta ezt a napot és az újonnan érkezőket. Sok-sok ajándékot, meglepetést készítettek számukra. A napközi otthon tanulói kedves műsorral fogadták a megszeppent gyerkőcöket, akik egy vidám mesedélután keretén belül iratkoztak be a következő 2022/23-as tanév első osztályába.

            Óriási örömmel és elégedettséggel zárult a nap, mivel 27 jövőbeni elsőst sikerült beíratnunk a Pázmány Péter Alapiskola és Óvodába.

            Köszönjük a bizalmat, hogy a mi a iskolánkat választották.

          • Húsvétvárás az óvodában

          • Húsvétra készülődünk az óvodában is. Az óvodások nagyon várják a húsvéti ünnepeket, a várakozást kézműveskedéssel, díszítéssel tették színesebbé. 

          • Húsvéti díszítés

          • Iskolánk tanulói kreatív alkotásokkal hangolódnak az ünnepekre. Az elkészült munkákból egy kis kiállítást rendeztünk. Fogadják szeretettel.

          • Nemzetközi floorball nap

          • Iskolánk tanulói nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a várva várt floorball - bajnokságba. Minden osztályból 5- tagú csapat állt a pályára, a többiek szurkoltak, drukkoltak. Az alsó tagozatos csapatok közül a 4. osztály, a felső tagozatos osztályok közül a 8. osztály nyerte meg a bajnokságot. Gratulálunk a győztes csapatoknak.

          • A magyar költészet napja

          • László B. Irén: József Attilára emlékezve (részlet)

            Ünnep van ma, a vers ünnepe.
            József Attila születése.
            Megszületett sok-sok éve,
            de ma is él, él örökre!
            Él, mert el tudta mondani,
            miért fáj a szív,
            miért úszik a dinnyehéj,
            álma a Dunába ér.
            Szívében örök háborúval
            verebek csevegtek a galambokkal.

            Éheztél mindig, csak addig laktál jól,
            míg az anyaméh átkarolt.
            Minden tavasz, minden születésnap
            új oldalt nyit, új vágyakat ringat.
            Hiába!
            32 tavasz sem emelt vágyaid szárnyára.
            Sorsod a magány, a hideg konyha,
            egy-két lopott csók savanyú kínokba`.

            Születésed napja a legszebb ünnep!
            Utcák, terek harsogják a Te neved!
            Kinyílik szíve gyermeknek, felnőttnek,
            tömör szavakba becsomagolva,
            sírva, mosolyogva, hangosan súgva
            beleüvöltenek a forrongó világba!

            A költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepli a magyarság. „Költő vagyok – mit érdekelne engem a költészet maga?“ – kezdte Ars poetica Német Andornak című versét József Attila, aki nem tudhatta, hogy születésének napja egykoron a költészet napjává, s egyben a magyar irodalom ünnepévé válik majd, amely már több mint fél évszázados hagyományra tekint vissza.

            A magyar költészet napját először 1964-ben ünnepelték meg, s azóta is minden év április 11-én előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, s egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról. Sokan azonban nem is tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem Márai Sándor is, aki csupán öt évvel volt idősebb a költőnél. Tisztelettel emlékezünk rá is.

            Ezen a jeles napon sokan meglátogatják József Attila egykori lakóhelyét Budapesten a Gát utcában, és itt helyezik el koszorúikat.

             

             

            Varga-Kis Katalin: Költészet napjára szabálytalan vers

            Jó lenne szívhez szólót írni.
            Tavaszi zsongást belevarázsolni.
            Nyíló ibolya illatával átitatni.
            Igen. Kellene egy jó verset írni.
            József Attila, Babits, Pilinszky,
            Petőfi, Faludy, Váci Mihály, Ady...
            Gyönyörű sorai kavarognak bennem.
            Zsenik voltak valamennyien.
            Megemlékezem tisztelettel róluk.
            Halhatatlanná tette őket elméjük és tolluk.

             

            Ajánlott linkek:

            https://www.youtube.com/watch?v=8Wj_onzbcxU

            https://www.youtube.com/watch?v=PvYO7eVsdhg

            https://www.youtube.com/watch?v=7eroRbXX2_Q

             

          • Március a könyv hónapja

          • Felső tagozatos tanulóink számára a könyvhónap alkalmából különféle versenyeket hirdettünk, melyek célja az olvasói élmények együttműködésen alapuló közös feldolgozása, valamint az élményalapú olvasás népszerűsítése volt. Az osztályokban kialakított Olvasókuckó, a kedvenc könyvből készített képregény, vagy egy-egy könyvrészlet megjelenítése makett formájában – a tantárgyközi kapcsolatok kihasználásával minden osztályban sikerült, nagyon szép és kreatív alkotások születtek, melyeket kiállítás formájában mindenki megtekinthetett.

             MAKETT  KÉSZÍTÉS

              I. hely:   Space Jam

                            V. oszt.:   Andódi Dávid, Blaškovič Marcell, Závodsky Dávid  

             II. hely:  Vicuska és Gergő a patakban (Egri csillagok)

                            VI. oszt.: Rencés Kristóf

            III. hely:   Jónás és a cethal ( Jónás könyve)

                            VIII. osztály: Góra Rebeka, Górász Simona, Mészáros Maggie, 

                            Polgár Timi, Takács Viki    

                KÜLÖNDÍJ:  Az egri csillagok – Patho Ronin,VI. oszt.

             

            KÉPREGÉNY  KÉSZÍTÉSE

               I. hely:   Varázslatos állatvilág

                             VI. oszt.: Fricsek Kornélia, Páczer Krisztina, Varga Bianka, Szulló Vanda, Brňák Rebeka  

               II. hely:  Rumini

                            V. oszt.: Németh Noémi, Kozmér Caleb, Vedrődi Márk, Páldi Damián

              III. hely:  Dzsungel könyve

                           VI. oszt.: Banász Adrián, Németh André, Kubányi Levente

                KÜLÖNDÍJ:   Alice csodaországban – Gujdan Lilla, IX. oszt.

             

                       A nyertes csapatoknak gratulálunk, és további szép olvasói élményeket kívánunk.

          • Galánta, ahogy már sosem fogjuk látni…

          •  

            Iskolánk hatodikos tanulói 2022. április 1-jén délután tanulmányi kiránduláson voltak Galántán. A Galántai Honismereti Múzeumban a gyerekek megismerkedtek a város régi arculatával fotókon, képeslapokon keresztül. Játékos formában ismerkedtek tárgyakkal, korokkal, szokásokkal. Megtekintették az épületben található régi ezüst és arany pénzérmékkel teli széfet is.

            A tárlatlátogatás után következett a városnézés, de nem maradhatott ki a játszótér sem az Eszterházy kastély parkjában.

            A nem éppen kellemes idő ellenére mindenki jól érezte magát és kellemes délutánt töltött el együtt az osztály.

          • Könyvtárlátogatás

          • 2022. március 31-én „ A könyv hónapja“ alkalmából iskolánk 1. és 2. osztályos tanulói ellátogattak a városi könyvtárba.  Betekintést nyertek a könyvek birodalmába, megízlelték az olvasás örömét. A látogatás végén büszkén vették át a tagsági igazolványaikat.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
        • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
        • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
        • 37861409
        • 2021623835
        • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
        • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje