• Karácsony az óvodában

          • Az óvodás gyerekeket reggel, a szépen feldíszített fa alatt meglepetés várta. Izgalommal várták, hogy mikor bonthatják ki az ajándékokat, amit az éneklés után örömmel meg is tettek. Az ajándékok mellett Mikulás csomagok is várták a gyerekeket, amit köszönünk szépen a Szülői Szövetségnek.

          • Mikulás csomagok

          • Ma reggel az alsó tagozatos tanulókat az osztályokban mikulás csomagok várták. Köszönjük a Szülői Szövetségnek a sok finomsággal teli meglepetést.

          • Cipősdobozos akció

          • Iskolánk is bekapcsolódott idén a cipődobozos jótékonysági akcióba. Néhány doboz már összegyűlt és várja a tulajdonosát. Ezzel is tegyük szebbé a rászoruló gyermekek karácsonyát.

          • Kézműves foglalkozás az óvodában

          • A Rákóczi Szövetség támogatásával az óvodánkban a szülőkkel és a gyerekekkel közösen kézműves foglalkozás valósult meg. Szebbnél szebb koszorúk, karácsonyi díszek készültek. A gyerekek aktívan segítettek a szüleiknek, nagyon élvezték a közös munkát. Saját fantáziájuk, elképzelésük szerint alkothattak.

          • Történelmi olimpia

          • Dec. 8-án és 9-én lezajlott a történelmi olimpia iskolai fordulója. Három tanuló mérettette meg magát. Feladatuk nem volt egyszerű, hiszen el kellett sajátítaniuk a tudomány és technika fejlődésének történelmi hátterét is. A tanulók közül Németh Andrej (7.o.) sikeres megoldóként végzett, így ő képviseli majd iskolánkat a járási fordulón.

            A versenyzőknek köszönjük a részvételt, a továbbjutónak pedig további sok sikert kívánunk!

          • Szociometriai felmérés az iskolában

          • Az iskolai közösségben, kisebb vagy nagyobb osztályokban, megnyilvánulnak olyan jelenségek, amelyek előmozdítják vagy esetleg gátolják a jó közhangulatot, a megfelelő munkalégkört és annak kialakítását. A közhangulat és az osztályklíma kihat a tanulók jellemének, magatartásának és viselkedésének alakulására. Minden egyes osztályban időnként vagy folyamatosan megmutatkoznak olyan egyéni vagy közös megnyilvánulások, amelyek nem mindig láthatóak a pedagógusok számára. Ebből kifolyólag a 7. és  8. osztályos tanulók szociometrai felmérésben vettek részt, amelyet a vágsellyei CPPPaP (pedagógia és pszichológai tanácsadó) két pszichológusa vezetett. A tanulók feladata egy kérdőív kitöltése volt, továbbá csoportokba voltak osztva, s közösen kellett feladatokat megoldaniuk. A felmérés célja az volt, hogy az adott  közösségben feltárják azokat a rejtett kapcsolatokat, amelyek már kialakultak vagy kialakulóban vannak, s ennek alapján látható legyen  az osztályközösség egysége vagy megosztottsága, megismerni a hangadókat, vezéreket vagy a mellőzött osztálytársakat, illetve azokat a láncszemeket, amelyekből összekovácsolódott az osztály.

            Köszönjük szépen a lehetőséget és a megvalósult foglalkozásokat.

          • Karácsonyi díszítés az óvodában

          • Decemberben a gyerekek nagy szeretettel várják az ünnepeket. Ünnepi díszbe öltöztettük az óvodánk ablakait, öltözőjét, csoportszobáját. A gyerekek izgalommal várják a Mikulás érkezését és nagy örömmel készülődnek az ünnepekre.

          • Mikulás az óvodában

          • Miki, Miki Mikulás

            Hátán viszi puttonyát.

            Kinyitja az ablakot,

            Beteszi a csomagot.

            Ma ellátogatott az óvodánkba a Mikulás, de mivel a gyerekek olyan jók voltak egész évben, ezért kétszer is megajándékozta az ovisokat. A gyerekek dalokkal, versekkel köszönték meg a sok finomságot és megígérték, hogy továbbra is jól fognak viselkedni. A kinttartózkodás során elsétáltunk a városba, ahol megcsodáltuk a szép karácsonyi díszítést.

          • Mikulás a Pázmányban

          • „Nagyszakállú Mikulás, sok gyermek barátja” – szól a dal december elején. A gyerekek nagy izgalommal várják, hogy megérkezzen teli puttonyával, sok-sok apró ajándékkal a Mikulás. Nálunk az iskolában december 6-án, Miklós napján, látogatta végig a gyerekeket a deres szakállú Télapó, kinek zsákjában megannyi földi jó lapul, alma, dió, mogyoró. Na és persze csoki, szaloncukor, édesség. De csak annak, aki jó gyerek volt, hiszen a rosszcsontoknak virgács jár.

            Az ünnep Szent Miklós püspök nevéhez kapcsolódik, aki életében számtalan szegény gyereknek segített. Jótettei nyomán szövődött a legenda a jóságos, piros ruhás öreg bácsiról, aki a fagyos, havas tél beköszöntével körbejárja a világot, szeretetet, világosságot hoz ajándékaival az emberek otthonába. Régen a Mikulásvárás részeként a fiúk bekormozott arccal, láncot csörgetve jártak az utcákon, így ijesztgették a lányokat, közben apró ajándékokat osztogattak a gyerekeknek. A hagyomány pedig a mai napig megmaradt, hogy ezen az estén minden gyermek kitisztítja a csizmáját, kiteszi az ablakba, amibe a Mikulás becsempészi az ajándékot az éjszaka leple alatt.

            A mai Mikulás-hangulat jól tükröződik a fényképeken is.

             

          • Karácsonyfa

          • "Ó, te szép fa, karácsonyfa!
            Örökzöld a lomb is rajta.
            Hóhullásban adsz szép hitet,
            télen hordod díszeidet.
            Ó, te szép fa, karácsonyfa!
            Örökzöld a remény rajta."

            Iskolánk folyosóját díszíti ez a csodálatos karácsonyfa. Minden nappal közelebb kerülünk az ünnepekhez, ezért örülünk, hogy egyre szebb környezetben telnek az adventi napok. Köszönetet mondunk a gyönyörű fenyőfáért a Szullo családnak.

          • Tanulmányi kirándulás

          • A felső tagozat tanulói 2022.12.2-án tanulmányi kiránduláson vettek részt Mosonmagyaróváron a FUTURA interaktív élményközpontban. A program nagyon színes, érdekes és tanulságos volt. Négy szinten a négy  őselem, a föld, a víz, a levegő és a tűz tulajdonságaival ismerkedtek a tanulók. Kipróbálták ügyességüket különféle játékokban, fizikai és kémiai kísérletbemutatót tekintettek meg, a Planetáriumban kivetített előadás várta őket a bolygókról, a csillagjegyekről és az űrutazásról. Megtekintették a Tesla transzformátor működését és Jákob létráját, mely során az elektromosság témakörében bővültek ismereteik. Ezt követte a csoportos kincskeresés, ahol a tanultak felhasználásával kódot kellett megfejteniük. Végül az  5D mozielőadás várta őket. Az itt szerzett tapasztalatokat és ismereteket a tanulók kamatoztatni tudják  majd a természettudományi tantárgyak tanulásánál, a tananyagok könnyebb megértésénél. Élményekben gazdag, szép napot töltöttünk együtt, melyről a képek is tanúskodnak. Köszönjük a Szülői Szövetség támogatását!

          • Rebéliában jártunk

          • Az egészséges életmódra nevelés során fontos szerepe van a mozgásnak és a rendszeres sportolásnak. Az iskolánk felső tagozatos tanulói a 2022. 11. 28. és 12. 1. közötti héten rendhagyó sport- és testnevelés órán vettek részt a Rebélia elnevezésű új mozgásközpontban Vágsellyén. A két órás program a tanulók és a pedagógusok viszajelzése alapján nagyon sikeres volt. Célunk az volt, hogy tanulóink új sportolási és egyéb mozgási aktivitásokkal ismerkedjenek meg szakképzett oktatók segítségével. A gyerekek új tornaszereket próbálhattak ki, mint a tornászgyűrűt, dobbantót, nyújtót nagy-nagy lelkesedéssel, valamint a mozgáshoz kapcsolódó pozitív élményekkel is gazdagodtak.

          • Ünnepi díszben

          • Iskolánkban már javában készülünk az ünnepekre. Az épület ablakai, a folyosó és az osztályok is díszbe öltöztek. A gyerekek nagyon várják már a Mikulást, de talán ennél is jobban a karácsonyi ünnepeket.

          • Együtt sportolunk

          • A sport és testedzés életünk fontos része, a fiatalok alapvető szükséglete. A rendszeres fizikai aktivitás preventív jellegű, fontos szerepet játszik az egészséges életmód kialakításában. Az Együtt sportolunk című projekt célja a megfelelő körülmények és tárgyi eszközök megteremtése, melyek lehetővé teszik a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda gyermekei és tanulói számára a folyamatos testedzést és sportolást. A megítélt támogatást olyan sporteszközök vásárlására használtuk fel, amelyek használhatók a gyermekek sporttevékenységei során, sport- és testnevelés órákon, szabadidős- és délutáni klubfoglalkozásokon, napköziben és sportversenyeken. A támogatás a következő eszközök megvásárlását tette lehetővé: különböző méretű súlyzó szettek és boxzsákok. A projekt támogatásából megvásárolt sporteszközöket a testnevelés órákon használjuk majd fel, valamint a szabadidős tevékenység keretén belül is. Motiválni szeretnénk ilyen formában is tanulóinkat a rendszeres mozgásra, sportolásra, hogy élvezzék a mozgást, és megtanulják a sportolás hatását egészségi állapotukra.

            Iskolánk tanulói rendszeresen részt vesznek különböző sportrendezvényeken, szívesen játszanak labdajátékokat (labdarúgás, floorball), szeretnek asztaliteniszezni és sakkozni is. Rendszeresen bekapcsolódnak az osztályok közötti sportversenyekbe, melyeknek célja, hogy motiváljuk tanulóinkat a rendszeres mozgásra, hiszen a rendszeres mozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, a stresszkezelésnek. További nagyon fontos célja a csapatszellem kialakítása, a csapatjáték, az együtt elért eredmény öröme. Mivel iskolánk felújított iskolaudvarral és biztonsági hálóval felszerelt multifunkcionális sportpályával rendelkezik, nagyon sok lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy sportrendezvényeket is szervezzünk.

            "Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg."

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

            Športujeme spolu

             

            Šport ako prostriedok rozvoja osobnosti plní výchovnú, vzdelávaciu a sociálnu úlohu, má aj preventívny charakter. Významnú úlohu a osobitnú dôležitosť zohráva šport pre vypestovanie zdravého životného štýlu u detí a mládeže, pričom pozitívne vplýva na ich fyzické i duševné zdravie. Projekt s názvom Športujeme spolu je prioritne zameraný na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia a náracia pre rôzne športové aktivity, ktoré budú využívať žiaci Základnej školy s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským v Šali v rozvoji ich telesnej kultúry. Nadobudnutie a doplnenie materiálno-technického vybavenia, t. j.  športových potrieb ako činkové sady rôznej veľkosti a boxovacie vrecia budú slúžiť pre zvýšenie motivácie, kultivované trávenie voľného času i vytváranie príležitosti pre aktívne zapojenie žiakov do pravidelnej pohybovej činnosti. Žiaci našej školy sa zaujímajú o šport, pravidelne sa zapájajú do rôznych pohybových a športových aktivít, taktiež navštevujú športové krúžky, pravidelne hrávajú futbal a floorball, majú radi stolný tenis, bowling a zúčastňujú sa aj súťaží v šachu. Škola pravidelne organizuje rôzne športové aktivity pre deti a žiakov školy.

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

          • Bibliaverseny

          • Čičman Viktória 2. osztályos tanulónk 2022. november 26-án, szombaton, részt vett Martoson a Komáromi Református Egyházmegyei Bibliaismereti versenyen. A csapat, melyben versenyzett, a II. kategóriában arany sávos minősítést ért el. Gratulálunk a szép eredményhez. 

          • Angol olimpia

          • 2022. november 22-én és 24-én lezajlott az angol olimpia iskolai fordulója 2 kategóriában. A tanulók szorgalmas felkészülés után szép eredményeket értek el. A tíz tanulóból kilenc eredményes megoldóként végzett. A járási fordulón Banász Zsófia (6. o.) és Molnár Gergő (8.o.) képviseli majd az iskolánkat.

            Mindenkinek gratulálunk, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk!

          • Gazdálkodj okosan!

          • November 25-én a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának képviseletében Pállfy Fanni és Hajabács Zsuzsa hallgatók tettek látogatást intézményünkben, hogy pénzügyi ismeretekről tartsanak előadást interaktív és játékos formában az alsó- és felső tagozatos tanulóink számára. A projekt, melynek hála ez a látogatás megvalósulhatott, az Európai Területi Együttműködés (Interreg) Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program keretében kapott támogatást, melynek finanszírozása az Európai Regionális Fejlesztési Alapból történik. Célja, hogy a célcsoport (elsősorban a 7-18 éves diákok) körében ismert és kedvelt, szlovák és magyar meséken és mondákon alapuló, a történetmesélés eszközeit alkalmazó módszer segítségével felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára. Az „interaktív vándorszínház” jellegű előadások a népmesék bölcsességeit ötvözik a kulturális sokszínűséggel és a 21. századi pénzügyi kompetenciák legfontosabb kérdéseivel. A kicsik a Csodabögre című mesét hallgatva, illetve abba bele is kapcsolódva megismerkedtek néhány - a pénzügyi berkekben gyakran használatos kifejezéssel és azok jelentésével, majd a mese végén megmérették magukat egy Igaz/Hamis játékban, valamint egy Kvízben is, végül pedig fotóalbumot készítettek. A felső tagozatos tanulók a Három garas című mesefeldolgozást tekinthették meg, mely keretében olyan pénzügyi alapfogalmakkal ismerkedtek meg, mint tőke, hitel, kamat, készpénz. A két pedagógusjelölt aktívan bevonta a tanulókat a foglalkozásokba. Tanulságos és érdekes órát töltöttünk együtt. Hogy mennyire kötetlen és vidám volt az előadások hangulata, arról beszéljenek a fényképek!

             

          • ADVENT 2022

          • Advent a karácsonyra való előkészület ideje. Az eljövetel, a megérkezés, a reményteljes várakozás öröme, valamint lehetőség a felkészülésre. Ahogy a Kis herceg című regényben is olvashatjuk: „Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, hogy milyen drága kincs a boldogság... Szükség van bizonyos szertartásokra.” Az időszak kezdete András naphoz legközelebb eső vasárnaphoz köthető. Az otthonokba ilyenkor adventi koszorú kerül, mely négy gyertyájának jelképe megerősíti bennünk a HIT, REMÉNY, SZERETET, BÉKE fontosságát és értékét mindennapjainkban.

            Kívánunk kellemes és meghitt ünnepekre való felkészülést mindenkinek.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje