• A víz napján a vízművekkel...

          • A Nyugat-Szlovákiai Vízművek 2023. 3. 22-én A víz világnapja alkalmából a Városi Művelődési Központ előtt ismeretterjesztő játékokat, feladatokat készített az iskolások és óvodások számára. Bemutatták a vízszerelők munkáját, felhívták a figyelmet az ivóvíz tisztaságának fontosságára, tanulóink a vízvezeték keresésében is részt vehettek. Halaknak öltözve megtapasztalták, mit éreznek, amikor a folyókat, patakokat a hulladék árasztja el. Dugulás esetén hatalmas autók segítségét használja a lakosság. Ma tanulóink ezeket is megtekinthették. Értékes információkkal és kedves kis ajándékokkal távoztunk a helyszínről.

          • Víz világnapja

          • Március 22-e a Víz világnapja. Ez alkalomból óvodánk és iskolánk tehetséges tanulói bekapcsolódtak a Nyugat-Szlovákiai Vízművek rajzpályázatába. Nagyon szép alkotások születtek. Az elkészített művekhez gratulálunk, és további sikeres alkotást kívánunk.

          • Március, a könyv hónapja

          • A közös olvasás magával hozza a gyermek fantáziájának, szókincsének, kifejezőkészségének fejlődését is (Miller- Ferjentsik Viola). A könyv hónapja alkalmából az óvodás gyermekek elhozták otthonról a kedvenc mesekönyveiket, melyekből a tanító nénik minden nap elolvastak egy történetet. A gyerekek is készítettek saját könyvet, mégpedig Móricz Zsigmond: Iciri-piciri c. verses meséhez rajzoltak illusztrációt. Végezetül ellátogattunk a városi könyvtárba, ahol a gyerekek megismerkedtek a könyvtár működésével és szabályaival.​

          • „Poznaj slovenskú reč“ 2023 – Ismerd a szlovák nyelvet járási fordulója Vágsellyén

          •  2023. március 17-én ismét sor került a Poznaj slovenskú reč elnevezésű szlovák nyelvű verseny járási fordulójára immár hagyományosan iskolánk szervezésében. A Vágsellyei, Nyitrai és Lévai járás legügyesebb tanulói mérték össze szlovák nyelvtudásukat két kategóriában. A verseny és a megmérettetés célja a szlovák nyelvtanuláshoz való pozitív hozzáállás és egyben a tehetséggondozás erősítése is. A járási fordulón a rátermett tanulók 4 versenyszámban mérték össze erejüket. Az I. kategóriában az alsó tagozatosok mérkőztek meg a szlovák gyermekirodalom kiszámolóiból, versikéiből, mesereprodukcióból, értő olvasásból és szövegalkotásból. A kommunikációs képességek mellett a versenyzőknek a 2. kategóriában kreativitásukról is bizonyságot kellett tenniük szövegalkotással, 5 téma közül egyet a szakmai zsűri előtt kellett kifejteni, 7 megadott szó felhasználásával összefüggő történetet megfogalmazni és előadni szabadon, illetve minél tökéletesebben reprodukálni és felolvasni szöveget. Tehetséges tanulóink bátran vették az akadályokat, nagyon szépen szerepeltek, így iskolánkat méltóképpen képviselték.

            Az I. kategóriában Heves Dávid 4. osztályos tanulónk aranysávos 2. helyezett, akit Andódi Laura tanító néni készített fel.  A II. kategóriában Hakszer Edina nyolcadikos tanulónk is megmérettetett, s járási 3. helyen ezüstsávos minősítésben részesült. Felkészítője Horák Zsófia tanító néni. Az első három helyen végzett tanulók oklevelet és értékes könyveket vettek át, és továbbjutottak a Komáromban 2023. április 18-án megrendezendő kerületi fordulóba. Ügyes versenyzőinknek és felkészitő pedagógusaiknak szívből gratulálunk, a kerületi fordulóhoz pedig sok sikert kívánunk.

             

          • Asztalitenisz-bajnokság

          • Az iskolánk március 10-én asztalitenisz bajnokságot rendezett a tanulók között. A versenyen összesen 14-en vettek részt. Az első 4 helyezettet oklevelekkel és ajándéktárgyakkal jutalmaztuk. Mindenkinek köszönjük a részvételt, és reméljük jövőre még többen bekapcsolódnak majd ebbe a versenybe.

          • A magyar szabadságharc 175. évfordulója

          • Petőfi Sándor: A szabadsághoz

            Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!
            Oly sokáig vártunk rád epedve,
            Annyi éjen által, mint kisértet,
            Bolygott lelkünk a világban érted.

            Ünneplőbe öltözik a mai napon minden magyar szív, hiszen az  1848-as magyar forradalomra emlékezünk. 175 éve történt, hogy a forradalom vihara végigsöpört Európán és eljutott Magyarországig. Itt volt az alkalom, hogy a magyar nép kiálljon szabadságáért a többszáz évnyi osztrák elnyomás után. A márciusi ifjak és a hozzájuk csatlakozó tömeg hatalmas bátorságról tett tanúságot. Petőfi Sándor és társai 12 pontba foglalták a nép akaratát, s Petőfi felolvasta a Nemzeti dalt.

            Iskolánk számára nagyon fontos, hogy tanulóink ismerjék nemzetünk múltját. Az eseményről szavalatokkal és énekekkel emlékeztünk meg.

             

          • Világűr gyerekszemmel rajzverseny

          • Iskolánk tehetséges tanulói az óvodától a felső tagozatig idén is bekapcsolódtak a Világűr gyerekszemmel című rajzversenybe. Nagyon szép munkák születtek, melyek közül a legkidolgozottabb rajzok továbbjutottak a járási fordulóba. Az elkészített művekhez gratulálunk és további sikeres alkotást kívánunk!

          • Győzelem a focibajnokságon

          • A sókszelőcei Osztényi Leander Alapiskola és Óvoda 2023. március 9-én Teremfoci Kupára hívta meg a környező magyar iskolák focicsapatait. Iskolánk focistái remekül szerepeltek, az első helyen végeztek. Gratulálunk a focicsapatunknak és további sportsikereket kívánunk.

          • Sítanfolyam

          • Az idei tanévben végre sikerült megszervezni iskolánk tanulói részére a sítanfolyamot, melynek több évtizedes hagyományát az elmúlt 3 év, sajnos megszakította. A 6-9. évfolyam sportkedvelői 5 napon keresztül élvezhették a ragyogó napsütést, a sízés szépségét, a közös programokat. A pihenőnap délutánján kabinos felvonóval mentünk fel Nová Holára, ahonnét pazar látvány tárult elénk. Minden tanuló, aki kezdőként indult a sítáborba, a hét végére megtanulta az alapokat, megtanulta a felvonók használatát, és ami a legfontosabb, megízlelte a sízés szépségét.Reméljük, mindenki jól érezte magát, és bízunk abban, hogy jövőre ismét sokan fognak hódolni ennek a gyönyörű sportágnak.

          • Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulója

          •         Március 3-án Deákin került megrendezésre a Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulója, ahol három kategóriában mérhették össze tudásukat a vágsellyei járás tehetséges vers- és prózamondói. Iskolánk legkisebbjei első ízben versenyeztek és mind a négyen remekül helytálltak. Igaz, a dobogó legfelső fokára egyiküknek sem sikerült felállni, mi mégis nagyon büszkék vagyunk rájuk és hisszük, hogy a jövőben még nagyobb sikerrel fogják képviselni iskolánkat.  A verseny eredménye:

            Ezüstsávos:  Szullo Kristián 2. osztály

            Bronzsávos: Mészáros Sára 1. osztály

                               Heves Dóra 1. osztály

                               Kozma Lilla 3. osztály

            A felső tagozatos tanulók is szépen szerepeltek. Két  tanulónk továbbjutott: Szullo Vanda és Németh Andrej 7. osztályos tanulók – aranysávos helyezettek.

            További eredmények:

            Kóňová Zoé 5. osztály - bronzsávos

            Szarka Viktor 5. osztály - ezüstsávos

            Szarka Krisztián 5. osztály - ezüstsávos

            Vígh Zsófia 7. osztály - ezüstsávos

            Gratulálunk a résztvevőknek, és sok sikert kívánunk a továbbjutóknak.

             

          • Matematika Olimpia eredményei

          • Január végén zajlott a Matematika Olimpia járási fordulója az ötödikesek és a kilencedikesek számára. Iskolánkból 4 ötödikes és 2 kilencedikes tanuló vett részt a megmérettetésen. Az ötödikeseknek két óra állt a rendelkezésükre 3 feladat megoldására, a kilencedikesek 4 feladatot oldottak meg négy óra alatt.

            Eredmények: Z5 – ötödikesek kategóriája:   I. hely  -  Gyurovszky Tamás

                                                                                   I. hely  -  Szarka Viktor

                                                                                   I. hely  -  Bugár Emma

                                                                          eredményes -  Szarka Krisztián

            Z9 -  kilencedikesek kategóriája:    II. hely – Szabó Máté,  aki továbbjutott a kerületi fordulóba.

            Csak így tovább, gratulálunk és büszkék vagyunk rátok!

          • Farsangi vigadalom

          •   A január 6-tól február közepéig tartó farsang már az ókortól a vidám összejövetelek, pajkos bolondozások és a bálok időszaka volt. A farsangi jókedv, mulatság eredetileg a tél temetését és a tavasz eljövetele felett érzett öröm kifejezését szimbolizálta.  Őseink a dús lakomákkal a természetet is hasonló bőségre akarták ösztönözni. A farsangi maszkok sok helyen a gonosz, rontó szellemek elriasztására, megtévesztésére szolgáltak.                   Február 17-én alsó tagozatos kisdiákjaink is jelmezekbe öltöztek és vidám gyerekzsivaj töltötte meg a tantermeket. Ezen a napon minden az önfeledt szórakozásról szólt. A jelmezes felvonulást követően seprűtánccal és székfoglaló játékkal fokoztuk a hangulatot, mely végül egy rögtönzött "lufipukkasztó bajnokság" formájában hágott a tetőfokára. Gyermekeink örömét csak növelte az a tudat, hogy a következő egy hetet remélhetőleg pihenéssel és feltöltődéssel töltik majd el otthonaikban, hiszen elkezdődött a várva-várt tavaszi szünet. Ennek apropóján mindenkinek kellemes és élményekkel teli szünidőt kívánunk!

          • Iskolai álarcosbál

          • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon megrendezésre került a karnevál, amelyre az iskolánk minden tanulója lázasan készült. Első részben a gyerekek egy „Ki mit tud?” versenyen vehettek részt. 4 kategóriában mutatták meg tehetségüket. 1. kategória: ének, zene, 2. kategória: sport, 3. kategória: képzőművészet, 4. kategória: egyéb. Ezután kezdetét vette a jelmezes felvonulás, melyre minden tanuló beöltözött kedvenc jelmezébe. Tanulóink szebbnél szebb, egyedi jelmezeket mutattak be az osztálytársaiknak, valamint a zsűrit is nehéz feladat elé állították a legjobb jelmezek kiválasztásában. A jemezek bemutatkozása után a táncparkett zsúfolásig megtelt, mindenki nagyon jól szórakozott. Nem maradhatott el a tombolahúzás sem, ezáltal kisorsolásra kerültek a szebbnél szebb tomboladíjak is. Kissé fáradtan, de élményekkel gazdagon fejeztük be ezt a csodálatos napot. Bízunk benne, hogy mindenki jól szórakozott ezen a kellemes délelőttön.

          • Látogatás a sószobában

          • Az óvodás gyermekek újból ellátogattak a közeli sószobába, ahol az egészséges környezetben kellemes időt töltöttek el. Mindannyian jól érezték magukat, légzőgyakorlatokat végeztek, miközben relaxációs zenét hallgattak és játszhattak a sóval is. 

          • “ Egy kicsi mozgás mindenkinek kell !”

          • Iskolánk alsó tagozatos tanulói rendhagyó torna órán vettek részt a Rebelia funkcionális mozgásközpontban. Változatos és hatékony mozgásos tevékenységekben mérették meg magukat a gyerekek. Amellett, hogy jól szórakoztak, betekintést nyerhettek az egészséges életmód rejtelmeibe is. Mindenki fáradtan, de élményekben gazdagon tért vissza az iskolába remélve, hogy lesz még folytatás :) .

          • Rendhagyó födrajzóra

          • Február 14-én újra iskolánkban üdvözölhettük Szeles Pál Ildikót, aki egy rendhagyó földrajzóra keretében tartott előadást. Utazásai során sok-sok országot bejárva arról mesélt, hogyan élnek a gyerekek a világ különböző részein, pl. Madagaszkáron, Indiában, Afrikában, Peruban stb. A tanulók és a pedagógusok is érdeklődve hallgatták, hogy milyen lehet amikor nemhogy telefonjuk nincs, de még szép ruha, rendes ágy és tiszta víz se jut sok-sok gyereknek a nagyvilágban. Köszönjük a lebilincselő előadást és további sok szép utazást kívánunk.

          • Tesztelés 9-2023

          • A 2022/23-as tanévben az alapiskolák 9. osztályos tanulóinak országos szintű tesztelésére 2023. március 22-én (szerdán) és 2023. március 23-án (csütörtökön) kerül sor.
            A 9. osztályos tanulók a következő tantárgyakból írnak tesztet:

            • matematika,
            • magyar nyelv és irodalom,
            • szlovák nyelv és szlovák irodalom.

            A tesztelés pótterminusa: 2023. április 4. és 2023. április 5.
            A teszteléssel kapcsolatban további információk a következő weboldalon találhatók:
            https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje