• Előadás a könyvkiadásról a könyv hónapja alkalmából

          • A könyv hónapja alkalmából az iskolánkban előadott Brňák Katalin, a TOP1 knihy kiadó vezetője az 5. és 6. osztályosoknak.  A gyerekek megtudták azt, hogy milyen hosszú úton kell keresztül menni ahhoz, hogy egy gondolatból, ötletből a legvégén könyv szülessen. A beszélgetésen arra is lehetőségük nyílt, hogy megtapasztalják, milyen érzés, amikor dedikálnak egy könyvet. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást és kérdéseket is tettek fel a könyvkiadással kapcsolatban.

            Örülünk, hogy Brňák Katalin elfogadta  a meghívást és köszönjük a tartalmas előadást!

          • Húsvéti tojáskeresés

          • Március 27.-én az óvodások ellátogattak az 1. osztályba, hogy megízleljék, milyen igazi kiselsősnek, iskolásnak lenni, hogyan zajlik a tanulás az iskolában. 

            A rajzóra keretén belül az elsősök a húsvétra készülődtek. Az ügyes kezecskék szaporán készítették a szebbnél szebb színes tojásokat, nyuszifüleket. Az egész csapat pillanatok alatt sok kis tapsifülessé változott. Lozsy Olivér egy történetet mesélt el a nyúlról, majd a gyerekek nyuszifület készítettek. Színes papírcsíkokból tojást ragasztottak. Az a gyerek, aki mind a két alkotást elkészítette, belépést nyert a csokitojásokat kereső mókába, ami az alapiskola udvarán zajlott. A program közös zenei-mozgásos játékkal zárult. A megtalált csokitojásokat a gyerekek szétosztották egymás között, amit az óvodások az 1. osztályos tanulók által elkészített kis kosarakban vihettek haza.

            Az iskolások nagyon örültek az ovisoknak, kellemesen telt a közösen töltött idő. Az óvodások pedig köszönik szépen Euridi tanító néninek a meghívást és az együttműködést. Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

          • Víz, víz....

          • Az alsó tagozaton az egyes tanórákon és a napköziben is a víz védelmének fontosságáról beszélgettünk. A tanulókkal elsétáltunk a Vághoz és kis papírhajókat úsztattunk. Mozgalmas volt mai nap, reméljük a tanultakat a gyakorlatban is jól fogjuk tudni alkalmazni. Óvjuk a víz tisztaságát minden nap és ne pazaroljuk!

          • A víz világnapja

          • 2024. március 22-én iskolánkban megemlékeztünk A víz világnapjáról. Ez alkalomból a tanulók kékbe öltöztek. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a víz létfontosságú folyadék, mégis hajlamosak vagyunk a pazarlására. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy beszéljünk a problémáról, különféle feladatokkal és aktivitásokkal hívjuk fel a gyerekek figyelmét a víz védelmére. A hatodikos tanulók saját készítésű prezentációt mutattak be az alsó és felső tagozatos tanulóknak. Több tantárgyon belül is megvitattuk ezt a témát.

          • A víz világnapja az óvodában

          • "A víz motorja a természetnek."(Leonardo da Vinci)A víz világnapját minden évben március 22- én ünnepeljük, melynek célja, hogy felhívja a világ figyelmét: bolygónk vízkészlete nem kifogyhatatlan forrás.Az óvodás gyermekek ennek alkalmából kék színbe öltöztek és különböző aktivitásokon vettek részt az óvodában. Prezentációk segítségével beszélgettek arról, hogy a víz jelenléte hogyan határozza meg a mindennapi életünket. Megbeszélték, hogyan pazarolják az emberek a vizet, hogyan szennyezik a felszíni és felszín alatti vizeket. A Wordwall program segítségével feladatokat oldottak meg, felmérték a tudásukat. Az öltöző faliújságát saját alkotásaikkal díszítették. A kísérletek segítségével megismerkedtek a víz tulajdonságaival. A kinttartózkodás során beszélgettek arról, hogy városunkban hol található víz és mire szolgál: artézi forrás, Vág folyó. A gyerekek a sószobában megtekintettek egy kisebb vízesést. A gyerekek élményekben gazdag napot töltöttek el az óvodában.

          • „Poznaj slovenskú reč“ 2024 – Ismerd a szlovák nyelvet járási fordulója Vágsellyén

          • 2024. március 18-án ismét sor került a Poznaj slovenskú reč elnevezésű szlovák nyelvű verseny járási fordulójára hagyományosan iskolánk szervezésében. A Vágsellyei, Nyitrai és Lévai járás legügyesebb tanulói mérték össze szlovák nyelvtudásukat két kategóriában. A verseny és a megmérettetés célja a szlovák nyelvtanuláshoz való pozitív hozzáállás és egyben a nyelvi tehetséggondozás erősítése is. A járási fordulón a rátermett tanulók 4 versenyszámban mérték össze erejüket.

            Az 1. kategóriában az alsó tagozatosok mérkőztek meg a szlovák gyermekirodalom kiszámolóiból, versikéiből, mesereprodukcióból, értő olvasásból és szövegalkotásból. A kommunikációs képességek mellett a versenyzőknek a 2. kategóriában kreativitásukról is bizonyságot kellett tenniük szövegalkotással, 5 téma közül egyet a szakmai zsűri előtt kellett kifejteni, 7 megadott szó felhasználásával pedig összefüggő történetet megfogalmazni és előadni szabadon, illetve minél tökéletesebben reprodukálni és felolvasni az irodalmi szöveget. A nyolc tehetséges tanuló kategóriánként bátran vette az akadályokat, így nagyon szépen szerepeltek. Iskolánkat három tanuló képviselte méltóképpen. A II. kategóriában Szullo Vanda  nyolcadikos tanulónk is megmérettetett, s járási 3. helyen ezüstsávos minősítésben részesült. Felkészítője Horák Zsófia tanító néni. Az első három helyen végzett tanulók oklevelet és értékes könyvutalványokat vettek át, s ezáltal továbbjutottak a Komáromban 2024. április 17-én megrendezendő kerületi fordulóba. Az ügyes versenyzőknek és felkészitő pedagógusaiknak szívből gratulálunk, a kerületi fordulóhoz pedig sok sikert kívánunk mindenkinek.

             

          • Ilyet is tudunk...

          • A mai fiatalok gyakran kapnak kritikát a digitális eszközök túlzott használata miatt, azonban a technológiai affinitás mellett más képességekkel is rendelkeznek. Technika órákon is bizonyították a hatodikos tanulók, hogy nem csak a mobiltelefonokhoz értenek, hanem kézügyességük és kreativitásuk is van. Íme a fából készitett kisautók. Jól van fiúk, csak így tovább.

          • Megemlékezés az iskolában és az óvodában

          • Március 15-én a magyar nemzet egy emberként ünnepel. Mellkasunkra kokárdát tűzünk, és elszavaljuk a Nemzeti dalt.

            Iskolánk tanulói ünnepi műsorral emlékeztek meg a szabadságharc 176. évfordulójáról.

            Elsőként az iskola énekkara lépett fel, majd őket követték a szavalók és a nyolcadik osztály közös produkciója. Végül az énekkar előadásában Szarka Tamás: Otthon vagyunk című dala hangzott el.

            Az ünnepi műsorral méltóképpen emlékeztünk meg történelmünk egyik legjelentősebb eseményéről.

            Az alapiskolával együttműködve, az óvodások is megemlékeztek a március 15-ei ünnepségről. Az alapiskola énekkara énekekkel, szavalással és e jeles nap történelmének ismertetésével bővítette az óvodások ismereteit.

          • Elsőseink a könyvtárban

          • Március a KÖNYV hónapja. Ebből az alkalomból iskolánk 1.osztályos tanulói ellátogattak a városi könyvtárba. Megismerkedtek a könyvtár szabályzatával, megnézegethették az érdekesebbnél-érdekesebb tudományos könyveket, mesekönyveket, képregényeket.

            A látogatás végén megkapták a tagsági igazolványukat is, igy ezentúl bármikor ellátogathatnak újra a könyvtárba, hogy hasznos és érdekes időtöltéssé válhasson számukra is az olvasás.

          • Mi van a hátizsákban?

          •    Az iskolaérettség azt jelenti, hogy a gyermek értelmi, szociális, testi és pszichológiai fejlettsége eléri az iskolában elvárt szintet és megfelel az adott iskolarendszer követelményeinek. Fontos az érzékszervek megfelelő működése, a gyermek térbeli tájékozódása, a jobb-bal megkülönböztetése, mozgása, figyelme, emlékezeti funkciói, beszéde, beszédészlelése, gondolkodása, számfogalma, továbbá szociális készségei. Ha ezek a képességei és készségei elérték a megfelelő (iskolaérettségi) szintet,  a gyermek megérett arra, hogy iskolába menjen. Persze a helyzet korántsem ennyire egyszerű, hiszen a testi és szellemi fejlettségen túl egy sor olyan körülmény és tényező befolyásolhatja a kis elsős iskolai teljesítményét, amire nem árt előre felkészülni. Mire figyeljen oda a szülő és mit tehet, ha baj van, kihez fordulhat segítségért, tanácsért, szakvéleményért?

                   Közeleg a beíratás ideje, ezért ennek apropóján  meghívtuk intézményünkbe Mgr. Markovics Tímeát, a PRO EDUCA társulás képviseletében, hogy előadást tartson a kisiskolások és jövendőbeli elsősök szüleinek az iskolaérettségről. Az iskolakezdés nagy változás a szülők és a gyermek életében is, ráadásul egyfajta traumával is járhat mindkét fél számára, hiszen félnek az ismeretlentől, az új elvárásoktól és kihívásoktól. Ebben próbáltunk meg segítő kezet nyújtani ezzel az előadással, amely azon túl, hogy értékes és fontos információkat nyújtott a szülőknek, még rengeteg hasznos ötlettel és tanáccsal is szolgált.      

                    Amíg a szülők felvértezték magukat a legszükségesebb tudnivalókkal, addig az óvodások játékos formában ismerkedtek az iskolával. A harmadikosok Lego robotos bemutatóját megtekintették az óvódások és az elsősök is.  A napközis tanító nénik közreműködésével pedig a gyerekek nagyon szép alkotásokat készítettek.

          • Sikerek

          • Čičman Viktória 3. osztályos tanuló ebben az iskolai évben is több egy- illetve négyfordulós levelezős versenybe ibekapcsolódott. A Szeresd a Földet természetvédelmi versenyben 6. helyezést ért el és a Böngész Advent egyfordulós versenyben 5. helyezést ért el. Gratulálunk és további sikereket kívánunk.

          • Nőnapi köszöntő az idősek otthonában

          • Iskolánk tanuló nőnap alkalmából rövid kultúrműsorral kedveskedtek a Solidaritas idősotthon lakóinak. A gyerekek versekkel, kis énekkarunk pedig dalokkal lepte meg az otthonban élő és dolgozó hölgyeket is.

             

          • A kultúra jegyében

          •         2024. március 12-én iskolánk 4. osztályos tanulói a Városi Művelődési Központba látogattak, hogy megtekintsenek egyet abból a tíz előadásból, amelyeket a "Javiskový škriatok" elnevezésű, országos szintű promóciós, illetve drámai kreativitást bemutató verseny alkalmából rendeztek meg, idén immár 51. alkalommal. Ennek a seregszemlének a célja fejleszteni a régió gyerekszínházát, kapcsolatot teremteni más régiókkal és megosztani a szakmai tapasztalatokat. Az előadásokat szakmai zsűri bírálja el, de az ifjú "színészek" ajándéka leginkább a lehetőség arra, hogy megcsillogtassák tehetségüket, na meg persze a vastaps egy-egy előadás végén. A negyedikesek által megtekintett darab a "Chlapec, ktorý patril k moru" elnevezést kapta, amelyet a nyitrai 10 Nôh nevű csoport öt tehetséges ifjú színészpalántája mutatott be. A történet két magányos fiú történetét mesélte el, akik elmenekülnek egy misztikus tengeralatti világba, ami csupán a képzeletükben él és ahol a valóság és képzelet közötti határ lassan teljesen elmosódik... A színpadi adaptáció alapjául a kanadai író, Denis Thériault azonos című regénye szolgált. Nagyon szép és megható előadást láthattunk, köszönjük a kulturális élményt!

          • Március - A könyv hónapja

          • A könyv az ember számára igazi kincs lehet, egy bensőséges barát. A könyv hónapja alkalmából lehetőséget teremtettünk az óvodás gyermekek számára, hogy személyesebb kapcsolatot alakítsanak ki a könyvekkel. A gyerekek otthonról elhozták a kedvenc mesekönyvüket, melyhez könyvjelzőket készítettünk. Ellátogattunk a városi könyvtárba, ahol a gyerekek megismerkedtek a könyvtár szabályaival. Kedvük szerint lapozgathatták a könyveket.

          • Rajzverseny

          • A XXII. Ferenczy István Képzőművészeti Versenyen iskolánk 8. osztályos tanulója, Fricsek Kornélia országos díjazott lett. A szép eredményhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

          • Óvjuk a madarakat

          • Az enyhe téli idő ellenére az óvodás gyerekek gondoskodtak a madarakról. Az óvoda udvarán madáretetőket helyeztek el, melyekbe magvakat töltöttek. Ez a cselekedetük a heti témakörből fakadt: Madarak. Az Alf és Wordwall programban érdekes feladatokat oldottak meg. Prezentáció által megismerkedtek a madárfajokkal, testrészeikkel és meghallgatták a hangjukat. Színes papírból papagájokat készítettek, melyek az öltöző faliújságát díszítik.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje