• Őszi kézműves délután

          • Őszi kézműves délutánt tartottunk az óvodában. A szülők a gyermekekkel közösen fantázia és kedv alapján őszi terményekből /tök, gesztenye, magvak, gyümölcsök /díszeket készítettek. A nagy munkához a frissítőről is gondoskodtak a szülők. A jól elvégzett munka után a kész alkotásokból kiállítást készítettünk. Jutalmul a gyermekek tökvicsori hűtőmágnest kaptak.

          • 1956-ra emlékeztünk

          • A Kárpát-medencei magyarság szolgálatában tevékenykedő Rákóczi Szövetség idén 27. alkalommal valósította meg egyik legjelentősebb ifjúsági rendezvényét, a Gloria Victis 1956 elnevezésű programsorozatát. A nagyszabású, több mint 3 000 fiatal részvételével zajló eseményen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk. A történelmi megemlékezésen 2019. október 22-én régiónkból összesen 50 főt láttak vendégül a negyedi, a vágfarkasdi, a peredi és a vágsellyei magyar alapiskolákból. Iskolánkat tíz kilencedik osztályos tanuló és osztályfőnökük képviselte a budapesti rendezvényen. A program dunai hajózással kezdődött. Felejthetetlen élmény volt látni a fedélzetről Budapest csodálatos épületeit és a Dunán átívelő hidakat. Az ebédet is a hajón szolgálták fel, majd meghallgattuk  a Kis Kata Zenekar koncertjét. Hajónk a Műegyetem előtt kötött ki, majd az ünnepi megemlékezést követően a történelmi útvonalon fáklyás felvonulással megérkeztünk a Bem térre. Bem szobrának megkoszorúzása és az Esszencia zenekar előadása után pedig a MOM Sportközpontban egy erdélyi magyar zenekar, a Bagossy Brothers Company szórakoztatta a közönséget. 

          • Nagyszülők teadélutánja

          • Október 24-én ismét megrendeztük iskolánkban a nagyszülők teadélutánját. Az idei téma az olajos magvak volt. Örülünk, hogy szép számban jöttek el a nagymamák és nagypapák. Vendégünk volt Szanyi Mária, nyugdíjas pedagógus, néprajzkutató.  Nagy örömünkre szolgált, hogy a vágsellyei Solidaritas nyugdíjasotthonból is jöttek erre a programra. A nagyszülők finom süteményekkel is készültek, kóstoltunk továbbá chiapudingot és pestót is. A gyerekekkel közösen magvakból képeket alkottak. Tanulóink prezentációt mutattak be az olajos magvakról, valamint Szanyi Mária életpályájáról is. Köszönjük a nagyszülőknek, hogy eljöttek közénk, így ismét együtt tölthettünk egy tartalmas és szép délutánt.

          • Megérkezett

          • Megérkezett iskolánkba a 3D nyomtató, amelyet a Digitális Témahét pályázaton megnyert díj keretében kaptunk. Üzembe is helyeztük és kipróbáltuk, hogyan működik. A tavalyi évben még bérnyomtatásban készültek el tanulóink munkái, most már saját nyomtatóval nyomtathatjuk ki. Hajrá gyerekek, lehet alkotni!

          • Őszi takarítás az óvodában

          • A napfényes októbert élvezik a legkisebbek is. Összeszedték a lehullott faleveleket az óvoda udvarán. A jól végzett munka mellett még egy kis hempergésre, huncutkodásra is jutott idő.

          • Pázmány Napok 2019

          •  A Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda 2013-tól rendszeresen megrendezi a Pázmány Napokat. Ezen rendezvénysorozattal emlékezünk meg iskolánk névadójáról, Pázmány Péterről. Idén  2019. október 7. és 11. között érdekes programokat szerveztünk tanulóink számára. Programindítóként Gál Tamás színművész előadásában megtekinthettük Arany János Buda halála című elbeszélő költeményét. Idén első alkalommal heti rendezvényünk keretében került megrendezésre az Anyanyelvi vetélkedő járási fordulója.  Nyugdíjas pedagógusok segítségével volt kavicsfestés, érdekes gyakorlati bemutatóval egybekötve, valamint megismerkedtünk a rovásírás titkaival és rejtelmeivel. A Pázmány Péter életével és munkásságával kapcsolatos műveltségi vetélkedőbe is több háromfős csapat nevezett be a felső tagozatos osztályokból. A Terra Wag című pályamunka bemutatására is sor került. Délutánonként a sakkozni vágyók kedvükre sakkozhattak, a mozgást kedvelők pedig vidáman sportolhattak. A közkedvelt florball, foci- és asztalitenisz-bajnokságon kívül ügyességi versenyeket is rendeztünk. Kiállítás készült a szebbnél szebb rajzokból, fényképekből, festett kavicsokból és herbáriumból, mely az iskola folyosóit díszíti még egyideig. Az iskola felső tagozatos tanulói 2019. október 11-én Vácra látogattak Pázmány nyomában. A program szervezője Pázmány Karolina Ágnes, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető helyettese volt.

                 Utunk során megtekintettük a püspöki palotát, ahol felfedeztük Pázmány Péter egyik portréját. Megcsodálhattuk a püspöki székesegyházat, mely Magyarország harmadik legnagyobb székesegyháza. A fenséges épület a korabeli francia forradalmi építészet egyedülálló magyarországi példája. Ezt követte a Főtér gyöngyszeme, a Fehérek temploma, amely a fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta nevét. A XVIII. században épült barokk, rokokó stílusban. A templom homlokzata falpillérekkel, barokk csigavonalakkal, vázákkal, szobrokkal díszített.

                 Végül kisvonattal városnéző körúton vettünk részt. A több mint félórás sétaút Vác nevezetességei mellett haladt el: a Diadalívtől a Duna-parton végighaladva a várig, a Székesegyháztól a Hétkápolnáig, majd vissza a Főtérre. A történelmi áttekintést Cservenák Péter fotóművésznek, váci helytörténésznek köszönjük, aki kalauzunk volt a nap folyamán. A csodálatos őszi időben kellemes sétát tettünk a Duna-parton.

            Nagy öröm számunkra, hogy iskolánk tanulói érdeklődésük szerint bekapcsolódtak a versenyekbe, majd a legsikeresebbeket oklevéllel és apró ajándékokkal jutalmaztuk.

                 Az egyhetes rendezvénysorozat a Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg.

             

             

             

          • Vetélkedők a Pázmány Napok keretében

          • A Vágsellyei járás  magyar tanítási nyelvű alapiskoláinak az anyanyelv iránt érdeklődő, nyelvi játékokat kedvelő ügyes tanulói 2019. október 8-án játékos anyanyelvi vetélkedőn vettek részt iskolánkban. Eltérően az előző évektől idén a Pázmány Napok keretében szerveztük meg az említett vetélkedőt. A verseny két kategóriában valósult meg 29 résztvevővel. A versenyzők helyesírási feladatokat, érdekes nyelvi játékokat és kreatív gyakorlatokat oldottak meg.  Minden résztvevőnek köszönjük a felkészülést, a pedagógusoknak pedig a lelkiismeretes felkészítést és a szakmai segítséget.

            Eredmények:   

             

             I. kategória (5-6. évfolyam)

              1. hely – Csonthó Tímea, Negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskola
              2. hely – Mészáros Maggie, Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda, Vágsellye
              3. hely – Kiss Lilla, Farkasdi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

             

             II. kategória (7-9. évfolyam)

            1. hely – Szabadoš Tímea, Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda, Vágsellye

            2. hely – Udvaros Dorottya, Deáki Alapiskola

            3. hely – Horváth Viktória, Negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskola

            Továbbá a Pázmány Napok keretében szerveztük meg 2019. október 10-én a Pázmány Péter életével kapcsolatos műveltségi vetélkedőt, melybe  9 háromfős csapat nevezett be. A tanulók felkészülése során nagy segítséget nyújtott az iskolánk által kiadott Pázmány Péter élete és kora című helyi értékek megismerését segítő kiadvány.

            Eredmények:

            1. hely – Daru Csenge, Finta Luca, Polgár Sára
            2. hely – Godek Nikolett, Gregor Vivien Veronika, Klemász Diana
            3. hely – Bíró Lilianna, Lelovics Terézia, Takács Sára

            Az eredményes tanulóknak  szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

             

            "Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg."

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

          • Régiségek kiállítása

          • Az ötödik osztály diákjai idén ismét megszervezték  a régiségek kiállítását iskolánkban.  A kiállításon régi fényképek, újságok és használati tárgyak kerültek bemutatásra. A felső tagozatos diákok és tanító nénik is érdeklődve nézegethették, vajon miről mesélnek eme régi idők tárgyai?...

          • Vácon jártunk

          • Október 11-én felső tagozatos tanulóink tanulmányi kiránduláson vettek részt Vácon. Megtekintették a püspöki palotát és a váci püspöki székesegyházat. A fenséges épület a korabeli francia forradalmi építészet egyedülálló magyarországi példája. Ezt követte a Fehérek temploma, amely fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta nevét. Végül a kisvonattal városnéző körúton vettek részt. A több mint fél órás sétaút Vác nevezetességei mellett haladt el, a Diadalívtől a Duna-parton végighaladva a várig, a Székesegyháztól a Hétkápolnáig, majd vissza a Főtérre. A történelmi áttekintést köszönjük Cservenák Péter fotóművésznek, váci helytörténésznek. A szervezésben való közreműködésért pedig köszönet illeti Pázmány Ágnes művészettörténészt, a Váci Apor Vilmos főiskola tanárát.

          • Rovásírás

          • 2019. október 8-án Mészáros Magdolna a Felsőszeli Széchényi István Alapiskola nyugalmazott pedagógusa ellátogatott iskolánkba és a rovásírás rejtelmeivel ismertette meg tanulóinkat. Az előadás bevezető részében szólt a magyar történelemről, kultúráról és a rovásírás kialakulásáról. Érdeklődő tanulóink megismerkedtek az ábécével, a betűformákkal és a gyakorlatban is kipróbálhatták ezek írását. Köszönjük az érdekes elődást.

          • Sportnap a Pázmányban

          • Iskolánk hagyományos rendezvényei közé tartozik az októberi Sportnap, melynek keretén belül nemcsak a tanulókat, hanem a szülőket, pedagógusokat is megmozgatjuk a különböző sportversenyeken.  Az idei Sportnapon  kedvezett az időjárás is, verőfényes napsütésben próbálhatta ki  ügyességét, kitartását  kis- és nagy gyerek, szülő, vendég, iskolabarát és volt diák. Volt foci, floorball, zsákban futás, lepedős röplabda, célba dobás, népi játékok, melyeket Danada Szilviának köszönhetően próbálhatták ki  a gyerekek, de volt badmington és a kedvenc kötélhúzás. Mindenki jól érezte magát, felszabadult és vidám hangulatban telt a délután. A sok-sok mozgás után bizony jólesett a finom gulyás is.  Az említett sikeres akció a „2019 a külhoni magyar gyerekek éve” program keretében valósult meg, valamint a Szülői Szövetség támogatásával.

            Bízunk abban, hogy a gyerekek életében a sport nemcsak ezen a napon, hanem  a mindennapjaikban is fontos szerepet tölt be, hiszen ebben az iskolában arra neveljük őket, hogy mozogni, sportolni jóóóó!!!

          • Járási focibajnokság - Pázmány Kupa

          • A Sportnap egyik fontos rendezvénye a délelőtti órákban zajló Pázmány Kupa volt, melyre a járás magyar iskoláit hívtuk meg. A focitorna a fair-play jegyében zajlott, minden csapat sportszerűen, teljes bedobással küzdött. A Pázmány Kupa győztese a Peredi Alapiskola lett, második helyen a Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda, a harmadik helyen a Sóki Osztényi Leander Alapiskola, negyedik helyen pedig a Zsigárdi Alapiskola focistái végztek. Köszönet Rusznák Ádmá vezető bírónak is, aki profi módon vezényelte a meccseket, majd a kiértékelésen megdicsérte a játékosokat sportszerű játékukért.

          • Rólunk írták

          • A MY regionális újság 2019. október 7.-i hétfői számában rövid cikk jelent meg iskolánkról és elsős tanulóinkról.

          • Amiről a kövek mesélnek

          • Hétfő délután vendégünk volt Hlavatý Ibolya tanító néni, iskolánk volt pedagógusa. A kövek festéséről, annak technikájáról mesélt nekünk. Vezetésével sok szép festett kő került ki tanulóink keze alól. Köszönjük a tartalmas délutánt.

          • Gál Tamás előadása

          • Ma megkezdődött iskolánkban a Pázmány Napok rendezvénysorozat. Az első napon iskolánk felső tagozatos tanulói megtekintették Gál Tamás művész úr Arany János: Buda halála című csodálatos előadását. Az előadás a Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg a kulturális támogatás keretében.

          • Őszi focibajnokság

          • Szeptember 30-án iskolánk osztályai futballban versenyeztek egymással. A 3.helyet a 7. osztály csapata foglalta el, 2. helyen a 8. osztály csapata, 1. helyen pedig a 9. osztály csapata végzett. Gratulálunk.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje