• Pázmány Péter Napok 2023 - díjkiosztás

          • A Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda 2013-tól rendszeresen megrendezi a Pázmány Péter Napokat. Ezen rendezvénysorozattal emlékezünk meg iskolánk névadójáról, Pázmány Péterről. Idén is 2023. október 23. és 27. között érdekes rendezvényeket szerveztünk. Megtekinthettük Pázmány Péter életével és munkásságával kapcsolatos prezentációt, melyet Szullo Vanda és Váczi Lili mutattak be, valamint az érdekes levéltári kiállítást is. Ismét megrendeztük a Pázmány Péter életével kapcsolatos műveltségi vetélkedőt, melynek megvalósítására a Kahoot! interaktív alkalmazást használtuk. A vetélkedőbe  3 fős csapatok neveztek be az egyes osztályokból. A tanulók nagyon élvezték a verseny új formáját, és nagyon ügyesen versenyeztek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a 9. osztály lépett. Az alsó és felső tagozatosok is részt vettek október 25-én Zsapka Attila koncertjén iskolánkban, majd november 9-én Korpás Éva koncerten Pereden. A 8. és 9. osztályos felső tagozatosaink részt vettek egy exkurzión Szeredben, ahol a Holokauszt Múzeumot tekintették meg október 19-én, s a 6. osztályosaink pedig a komáromi hajógyárat. A meghirdetett képzőművészeti alkotások témája Pázmány Péter portréjának elkészítése volt, a fotóverseny pedig a varászlatos őszi természet rejtelmeit, valamint a ritka mesterségeket mutatta be. Az elkészült rajzokból és fényképekből kiállítás is készült, mely az iskola folyosóin megtekinthető. Továbbá tökfaragás és az őszi dekorációk készítése is a terítékre került.

            A közkedvelt foci- és sakk bajnokságon kívül ügyességi versenyeket is rendeztünk. Iskolánk tanulói bekapcsolódtak különböző versenyekbe, a legsikeresebb tanulókat pedig oklevéllel és apró ajándékokkal jutalmaztuk meg.

            Az egész heti rendezvénysorozat a Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg a sikeres kultúra projekt keretében.

             

            Projekt NSK kultúra 2023 s názvom Týždeň Petra Pázmánya

            Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya v Šali už od roku 2013 tradične organizuje niekoľko aktivít zameraných na kultúrnu oblasť, na podporu vzdelávania detí a žiakov školy v rámci Týždňa Petra Pázmánya. Zaujímavým programom a rôznymi aktivitami si každoročne pripomíname význam a pôsobenie osobnosti Petra Pázmánya, ktorá nesie škola vo svojom názve. V mesiaci október 2023 sme opätovne pripravili a uskutočnili rôzne zaujímavé aktivity pre deti a žiakov školy, t. j. vedomostný kvíz, športové a pohybové aktivity, literárnu, výtvarnú a fotografickú súťaž, výchovný koncert v podaní Attilu Zsapku. Okrem uvedených aktivít v danom mesiaci sa žiaci zúčastnili exkurzií v Holokaust múzeu v Seredi aj v Komárňanských lodeniciach, ďalej koncertu a vystúpenia známej speváčky Éva Korpás. Realizovali sme netradičnú hodinu literatúry, počas ktorej žiaci prezentovali život a dielo Petra Pázmánya formou prezentácie, navštívili sme aktuálnu výstavu Štátneho archívu v Šali. Zakúpili sme zaujímavé tituly kníh pre deti a mládež, taktiež niekoľko spoločenských hier, ktoré sa využívajú v školskom klube detí, vo výchovno-vzdelávacom procese, počas mimoškolských aktivít alebo triednických hodín (prioritne zameraných na formovanie kolektívu a spoločne strávený čas), niektoré sme poskytli ako darčekovú odmenu v rámci vyhodnotenia uskutočnených aktivít.

            Materiálne zabezpečenie uvedeného projektu bolo zabezpečené v rámci poskytnutia dotácie na podporu kultúry Nitrianskeho samosprávneho kraja.

            "Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja."

             

            Asó tagozatos díjazottak

          • Óvodás díjazottak

          • A Hol volt, hol nem volt...rajzpályázatba az óvodánkból 3 gyermek kapcsolódott be: Lelovics Eszter, Gaál Boglárka, Macky Rebeka Anna. Az I. kategóriában a 2.helyezést Gaál Boglárka és a 3. helyezést pedig Macky Rebeka Anna nyerte el. A kultúrházban megtekintettük a kiállított rajzokat és a díjazottak átvehették az oklevelet. Gratulálunk, nagyon ügyesek voltatok!

          • Rajzpályázat díjkiosztó

          • Az alsó tagozatos tanulóink részt vettek a Hol volt, hol nem volt...mesefesztivál keretén belül megrendezett rajzpályázaton. Sok kivételes alkotás született. Tungli Kornélia, 1.osztályos tanulónk a II. kategóriában 2. helyezést ért el. Gratulálunk a díjazottnak!

          • Őszi takarítás az óvoda udvarán, Márton-nap

          • Az óvodás gyermekek kihasználták a kellemes őszi időjárást és összegereblyézték az óvoda udvarán lehullott faleveleket. A nagy levélkupaccal örömmel játszottak. A kellemes munka után a gyerekek sárkányokat eregettek, amit saját maguk készítettek. Végül a gyerekek megismerkedtek a Márton-napi néphagyományokkal, jellegzetességekkel. Zenei-mozgásos játékokat játszottak, énekeltek, verseket tanultak, Wordwall programban feladatokat oldottak meg, majd tenyérlenyomatból libákat készítettek. Az óvodás gyermekek gazdag élményekkel zárták a hetet.

          • Korpás Éva előadása

          • A Pázmány Napok keretén belül 2023.11.09-én megrendezésre került Korpás Éva előadása. Iskolánk tanulói a peredi kultúrházba utazhattak el, ahol a kisebbeknek és a nagyobbaknak külön előadással készült az énekesnő. Az alsó tagozatosaink gyerekdalokat hallgathattak meg, míg a felső tagozatosaink ismert népdalokat, jazz zene kíséretében, modernebb feldolgozásban hallgathattak végig . A gyerekek együtt énekeltek az előadóval és nagyon élvezték a koncertet. Reméljük még sok hasonló előadáson vehetünk részt a jövőben is.

          • Egészséges életmód – projekt

          • Iskolánk  VI. osztályos tanulói bekapcsolódtak a Kaufland üzletlánc által hirdetett projektbe, melynek célja a gyermekek egészséges életmódra való nevelése és gyakorlati alkalmazása. A projekt anyagi támogatásával a tanulók 2 érdekes interaktív előadáson vettek részt: Radka Alakšová, táplálkozási szakértőtől megtudhatták, milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy jól működhessen, és megtanultak elkészíteni többféle egészséges, tápanyagokban gazdag reggelit, vacsorát.

            Megtanulták, hogy milyen olcsó alapanyagokból lehet ízletes, finom ételeket készíteni gyorsan, hol lehet megvásárolni ezeket az alapanyagokat, és főleg azt, hogy a kreativitás és fantázia az ételkészítésben is ugyanolyan fontos, mint minden más területen.

            A második előadást Želmíra Tóthová méhész asszony tartotta, aki a méz pozitív egészségügyi hatásairól beszélt, a méhészet fontosságáról, a méhek védelméről tájékoztatta a gyerekeket. A beszélgetés folyamán bemutatott néhány mézfajtát, majd a gyerekekkel közösen mézes kenyeret és mézes teát fogyasztottak.   

            Az októberi nagyszülők és idősek napja alkalmából –amikor a nagyszülőket láttuk vendégül iskolánkban, a tanulók prezentációt mutattak be Egészséges életmód minden életkorban címmel, majd a saját készítésű egészséges falatkákkal vendégelték meg a nagyszülőket. A finomságokat pontozással értékelték a vendégek, a szavazás eredményeként a zellerkrémes kenő, valamint a sajtos-sonkás zöldséges tortilla ízlett a legjobban.

            Az egészséges életmód természetesen nemcsak az étkezésre vonatkozik, hanem a testmozgásra is, ezért tanulóink részt vettek kerékpártúrán, a sportnap rendezvényein, és bekapcsolódtak az iskolai versenyekbe, sportrendezvényekbe.

            A projekt keretén belül kiállítás is készült a tanulók rajzaiból a helyes táplálkozásról, a legjobb rajzokat pedig további versenyfordulóba is beneveztük.

            Reméljük, a projektben résztvevők továbbra is alkalmazni fogják a megszerzett tudást, a kipróbált recepteket továbbadják, és egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással olyan életmódot tesznek magukévá, amely egészséges, kiegyensúlyozott, energikus felnőttkorhoz vezet.

            Az anyagi támogatásért köszönet a Kaufland üzletlácnak.

          • Nevelőkoncert

          • 2023.11.07-én iskolánk tanulói részt vettek a Folklórny súbor Šaľan által rendezett nevelőkoncerten. Megismerkedhettünk különböző táncstílusokkal, a néptánc kialakulásával és fejlődésével, végül a tanulók saját maguk is kipróbálhatták a tánclépéseket. Élménydús délelőttöt tudhatunk magunk mögött.

          • Focitorna Negyed

          • A Negyedi Pográcz Ágoston Alapiskola 2023. október 26-án focitornát rendezett a környék magyar iskolái számára, ahol iskolánk focicsapata is részt vett. A tornán 7 iskola tanulói mérték össze erejüket, mégpedig Gúta, Sókszelőce, Vágfarkasd, Zsigárd, Deáki, Neded és Vágsellye csapata. A tornára a perediek is hivatalosak voltak, de betegség miatt nem tudtak részt venni. Az egész nap jó hangulatban zajlott, kezdve a bevezető ceremóniával, ahol névtáblákat is kaptunk - nagyon szépen meg volt rendezve - egészen a finom szendvicsekig, amelyekről szintén gondoskodott a szervező. A meccseket gördülékenyen levezényelte a bíró, s csapatunk végül az 5. helyen végzett. Végig nagyon szoros volt az állás, mivel a csapatok között kis erőbeli különbségek voltak. A tanulók és a tanítók nagyon élvezték a sportrendezvényt, sokan új kapcsolatokat alakítottak ki más iskolák sportolóival és pedagógusaival.

            Köszönjük a Pongrácz Ágoston Alapiskolának, hogy ott lehettünk és külön köszönjük azt, hogy ilyen módon is segíti a magyar diákok és a magyar tanítási nyelvű alapiskolák kapcsolatának az erősödését.

          • Az idősek köszöntése

          • „Száguldva vágtat, rohan az idő,
            Sorra váltják egymást föl a hetek,
            Minden nyár gyorsabb, mint az előző,
            Az időnek nem mondhatsz „állj meg”-et…”

            (Zsoldos Imre)

            Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy évente legalább egy alkalommal  kifejezzük hálánkat, tiszteletünket, megbecsülésünket és szeretetünket a nagyszülők iránt, akik hosszú, munkában eltöltött évek után köztünk töltik megérdemelt nyugodt, de sokszor nyüzsgő  éveiket.                                                                                                                 

            Az idősek hónapja alkalmából október 26-án szeretettel fogadtuk iskolánkban a nagyszülőket „ Az egészséges életmód“ című rendezvényünkön. A Kaufland projekt keretében hatodikos tanulóink egészséges ételekkel kedveskedtek a nagyszülőknek és prezentáció formájában előadást tartottak az egészséges életmódról. Vendégeink megtekintették a halloweeni díszítésben pompázó iskolánkat, az osztálytermeket, a tablókat és nosztalgiázva emlékeztek vissza saját iskolai éveikre, melyeket valamikor ők is tapasztaltak iskolánk falai között.                                                                                                                                                  

              Köszönjük a nagyszülőknek és a szervezőknek ezt a tartalmas és kellemesen eltöltött délutánt.

          • Ügyességi verseny

          • A Pázmány-hét keretén belül az iskola udvarán megrendezésre került az ügyességi verseny is. Az ovisok és az alsó tagozat tanulói közösen versenyezve teljesítették a felállított akadálypálya egy-egy erőt-és ügyességet próbáló állomáshelyein kijelölt feladatokat. A sok-sok buzdítás mellett, nagyon jót sportoltunk és kellemesen elfáradtunk az együtt töltött idő alatt.

          • Egy tök jó délután

          • Október 25. egy tök jó délutánra sikeredett a Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda tanulói és szülei számára. Mindenki nagy alkotókedvvel érkezett és jó hangulatban töltötte a délutánt. Teljes erőbedobással zajlott a töklámpások faragása és az őszi díszek készítése. Szellemes és ötletes alkotások születtek a tanulók és szülők keze nyomán, melyek az iskola folyosóit díszítik. Íme egy kis ízelítő a hangulatos délutánról.

             

          • Halloween

          • Ma az osztályokban jelmezekbe öltöztek a tanulók. A 6. osztályban fordított matematika órát tartottak, a tanulók tanítottak. A "kis tanítók" szépen felkészültek az órára.

             

          • Vitaminnap az egészségünk ápolása az óvodában

          • Az óvodában 2 héten keresztül a gyümölcsökről, zöldségekről és a testrészekről beszélgettünk. Ellátogattunk a közeli piacra, feladatokat oldottunk meg az Alf program használatával. Megtartottuk a vitamin napot, mely keretén belül gyümölcsöket, zöldségeket kóstoltunk. Meghallgattuk Tóth Emőke, egészségügyi dolgozó beszámolóját, aki bemutatta, hogyan kell eljárni balesetek esetén. Végül az egészségünk ápolása érdekében kellemes időt töltöttünk el a Relax Cave wellness központ sószobájában.

          • Vidám, zenés délelőtt

          •        2023. október 23-án intézményünkbe látogatott a sokak által ismert és elismert gitáros, énekes és zeneszerző, a felvidéki magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakja és a máig aktív Kor-Zár verséneklő együttes alapító tagja, Zsapka Attila. 2005-ben határozta el, hogy Szlovákia magyar tanítási nyelvű alapiskoláiban fogja népszerűsíteni az énekelt vers műfaját, ezért számunkra nagy öröm, hogy ebből a megtiszteltetésből a "pázmányosok " sem maradtak ki. A Pázmány napok alkalmából rögtönzött koncertre elkísérte őt a nemzetközileg elismert gitárvirtuóz és zeneszerző, Emmer Péter is, aki lenyűgöző gitárjátékával kápráztatta el a gyerkőcöket. Elhangzott jó néhány - a gyerekek által is ismert és kedvelt vidám gyerekdal, mint a Micimackó, vagy a Paff a bűvös sárkány, de volt közös csókaénekeltetés és madárfütty is. Fülsiketítő "Vappappá - vappapparávará" közepette indultunk el SEMERRE, majd benéztünk a nyúliskolába, hogy megleljük a legokosabb nyuszit, de énekeltünk a zajos vekkeróráról, az elveszett kalapokról, sőt még az ismert József Attila költeményt (Kertész leszek, fát nevelek) is megénekeltük. Jó volt együtt énekelni, köszönjük az élményt! A koncert a felső tagozatosok számára is előadásra került, ahol a gyerekdalokat felváltották Petőfi Sándor és Laboda Róbert  megzenésített versei.

            A koncert a Nyitra Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg a sikeres kultúra projekt keretében.

          • Sportnap a Pázmányban

          • Pénteken iskolánk tanulói sportolással töltötték a napot. Délelőtt néhányan kerékpártúrán vettek részt, a többiek floorball-bajnokságon drukkoltak csapataiknak. Délután a szülőket is bevontuk a közös programba, volt focizás, zsákban futás, célba dobás, kötélhúzás. Reméljük, mindenki jól érezte magát, és kellemesen elfáradva tért haza a sportnapi programok után. Köszönjük a Healthy Food Supplements cég, valamint a Szülői Szövetség támogatását.

          • Az 1.osztályosok látogatása az óvodánkban

          • 2023.10.20-án ellátogattak az óvodánkba az alapiskola 1.osztályos tanulói. Az óvodás gyerekek egy kis műsorral, a tanító nénik pedig bábjelenettel kedveskedtek. A közös éneklés, táncolás után elérkezett a várva várt pillanat. A gyerekek vidáman vették birtokba a sok játékot és megkezdődött a közös játszás. Köszönjük szépen a tanító néniknek és a tanulóknak, hogy elfogadták a meghívásunkat és a szép ajándékot, amellyel megajándékozták az óvodás gyermekeket.

          • Exkurzió a hajógyárban

          • Komárom nem csak Jókai Mór szülővárosaként ismert, hanem Közép – Európa legnagyobb és Szlovákia egyetlen hajógyára is itt található. 1896-ban alakult, amikor egy modern kikötőt építettek a hajók javítására. Az előző rendszer szerint a hajógyár volt a régió egyik legnagyobb munkáltatója, 1997-ig a hajógyár 1812 hajót gyártott a hazai és a külföldi piacra.

            Jelenleg az udvart 2012 óta a Hajó és gépgyártó Rt. - SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY üzemelteti.

            Október 19-én hatodikos tanulóink tanulmányi kiránduláson vettek részt a hajógyárban. Vágó Csaba úr vezetésével megismerkedhettünk a hajógyár történetével, megtekinthettük a fedett szerelőműhelyeket, az egyes részlegeket, illetve a felújítás alatt lévő hajókat is. Tanulóink nagyon érdeklődőek voltak, minden kérdésre választ kaptak. Érdekes és tanulságos napot töltöttünk el együtt, köszönjük a lehetőséget!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje