• Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

          • Kozmér Caleb 6. osztályos tanuló 1. helyezést ért el a Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 2. fordulóján. Felkészítette Dohányos Katalin tanító néni. Gratulálunk és további sikereket kívánunk.

          • Robotika kiállítás Vágsellyén

          • Május 13-án, szombaton, a vágsellyei Szabadidőközpont (CVČ Šaľa) Robotikai napot szervezett, amelyen bemutatkoztak azok a tanulók, akik a robotikával, programozással foglalkoznak. A látogatók kipróbálhatták az egyes robotokat és olyan számítógépes játékokat, amelyeket gyerekek hoztak létre. Volt Legó kiállítás, különböző versenyek és tombola is.

            Iskolánkat Bende Marcell, Szabó Máté 9. osztályos, valamint Kubányi Levente, Németh André 7. osztályos tanulók képviselték ezen a rendezvényen. Köszönjük a Szabadidőközpontnak a meghívást, tanulóinknak pedig a felkészülést és az aktív részvételt.

          • Anyák napja az óvodában

          • Május egyik legszebb napja az a nap, amikor mindannyian köszöntjük az édesanyákat és nagymamákat. Az óvodában ez mindig kiemelten fontos esemény, amelyre ajándékkészítéssel és műsorral készülnek a gyermekek. Ilyenkor tudjuk csokorba szedve bemutatni mindazokat a dalokat, mesejeleneteket, verseket, amelyeket egész évben tanultak a gyermekek. Május 12-én egy csodaszép műsort láthattunk óvódásaink előadásában. Köszönet a tanító néniknek a felkészítésért.

             

          • Tesztelés 9-2023 eredményei

          • A 2022/23-as tanévben az alapiskolák 9. osztályos tanulóinak országos szintű tesztelésére 2023. március 22-én (szerdán) és 2023. március 23-án (csütörtökön) került sor. A 13 kilencedikes osztályos tanulónk matematikából, magyar nyelv és irodalomból, szlovák nyelv és szlovák irodalomból írt tudásfelmérő tesztet. Az országos tesztelés célja, hogy felmérje az alapiskolák végzőseinek tudásszintjét, képességeit és kompetenciáit. Iskolánk tanulói a nyelvekből átlagon felüli, matematikából gyengébben, azaz minimális eltéréssel az országos átlag alatt teljesítettek. A felmérést az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) készítette elő.

            A 9. osztályos tanulóinknak gratulálunk az egyéni és ezáltal az iskolai eredményekhez, a továbbiakban pedig sok sikert kívánunk.

             

          • XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny

          • Szullo Vanda iskolánk 7. osztályos tanulója a XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny regionális elődöntőjén ezüstsávos besorolást ért el. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

          • Tekézés a városi tekepályán

          • Az áprilisi és a májusi hónap alatt a felsőtagozatos tanulóink, a tavalyi évhez hasonlóan ismét a városi tekepályán tekézhettek. A fiúk és a lányok is nagyon élvezték a játékot. Már most várjuk a következő lehetőséget a szórakozásra.

             

          • Föld napja az iskolában

          • Április 22-én a Föld napja alkalmából a felső tagozatos tanulók, egy rövid filmet tekinthettek meg, amelyből inspirálódva plakátokat készítettek. Ez alkalomból kitültetésre került egy fa az iskola udvarára.

          • Az iskolai játszótéren

          • Az óvodás gyermekek nagy örömmel vették birtokba az alapiskola udvarát. Fogócskáztak, fociztak, kipróbálták a játszótér egyes elemeit. A legnagyobb sikere a sakktáblának volt, ahol megtanulták a figurák felrakását. Megnevezték az egyes sakkfigurákat, illetve mozdulatokat is párosítottak hozzájuk. Végezetül különböző mozgásos játékokat játszottak a sakktáblán. A gyerekek fáradtan, de jókedvűen tértek vissza az óvodába.

          • Matematika Olimpia járási eredmények

          • Április 12-én megrendezésre került a Matematika Olimpia járási fordulója az alapiskolák hatodikos, hetedikes és nyolcadikos tanulóinak számára a Murgaš Alapiskolában Vágsellyén. Iskolánk több tanulója oldotta a házi forduló feladatait, majd kapott meghívást a járási fordulóba. Mindegyik kategóriában három feladatot kellett megoldaniuk 2 óra alatt.  Kitartóan számoltak, gondolkodtak, melyről tanúskodnak az elért eredmények.

            7. osztály:   Kubányi Levente – járási 1. hely

                                Németh Andrej - járási eredményes megoldó

            8. osztály:   Bán Péter Sámuel - járási eredményes megoldó

                                Szabados Ádám - járási eredményes megoldó

                                Molnár Gergő Dániel - járási eredményes megoldó

            Gratulálunk és „csak így tovább!”

             

          • Matematika olimpia kerületi forduló

          • Március 28-án rendezték meg a matematika olimpia kerületi fordulóját Nyitrán a Párovská utcai
            gimnáziumban. A nyitrai kerület járási iskoláinak legjobbjai mérték össze tudásukat. A vágsellyei
            járást 5 tanuló képviselte, köztük Szabó Máté, kilencedikes tanulónk, aki a járási matematika
            olimpián 2. helyen végzett.  A kerületi versenyen 4 igényes matematikai feladatot kellett
            megoldaniuk, a feladatokat elmagyarázni és a gondolatmenetet leírni. Vártuk már nagyon az
            eredményt, melyről a kerületi bizottság értesítette a résztvevőket. Bizakodásunk sikerrel járt, mert
            Máté kerületi eredményes megoldó lett. Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

          • Vadászok előadása az óvodában

          • 2023. április 27- én két vadászt fogadtunk sok szeretettel az óvodánkban: Ing. Czibula Tibort és Ján Demkot. Prezentáció segítségével bemutatták, hogy mi is valójában a vadászok szerepe, feladata. Felhívták a gyermekek figyelmét a természetvédelemre, az állatok iránti szeretetre. A gyerekek megtudták ki a vadászok védőszentje: Szent Hubert, hogyan kell osztályozni a hulladékot, a természetben eldobott hulladéknak mennyi a lebomlási ideje. A vadászat része a kutyaoktatás és lövészet. A gyerekek először meghallgatták az egyes állatok, madarak hangjait, majd megnevezték őket. Az előadás célja az volt, hogy megszerettessék a gyerekekkel a természetet, állatokat. Köszönjük szépen a szép és tartalmas előadást, amit az óvodás gyerekek nagyon élveztek.

          • Erdei iskola

          • Április 17-től április 21-ig iskolánk alsó tagozatos tanulói  élményteli napokat töltöttek Krahulen az erdei iskolában. A  „Tramptária” nevű királyságban, ahol maga a király és a királynő az összes udvarhölggyel együtt már nagyon várta és fogadta a hercegeket, hercegnőket bőséges program várt ránk. Felfedezhettük a természet adta lehetőségeket, a meseerdőn keresztül eljutottunk egy kilátóhoz, ahonnan gyönyörködhettünk a táj szépségében, elsétáltunk Európa közepébe és meglátogattuk az ott elhelyezkedő Keresztelő Szent János templomot.  Királyi mesterségeket tanultunk és erőnket lovagi tornákon mérhettük össze a többiekkel. A rendhagyó módon történő élményalapú tanulás-oktatás segítségével  értékes tudással  gazdagodtunk  természetismeretből, honismeretből, környzetvédelemből, fejlesztettük  képességeinket szlovák nyelvből, pénzügyi ismeretekből, képzőművészetből, zenéből és testnevelésből is. Fantasztikus csapatokká, közösséggé kovácsolódtunk az egy hét alatt.

          • A Föld napja az óvodában

          • " Kertész leszek, fát nevelek,

               kelő nappal én is kelek,

               nem törődök semmi mással,

               csak a beojtott virággal. " (József Attila)

            Az óvodás gyermekek a Föld napja alkalmából elsétáltak a töltésre, ahol virágokat szedtek. A fárasztó séta után visszatértünk az óvodába, ahol feladatokat oldottunk meg a Wordwall programban. A faliújságot szép rajzokkal díszítettük. Oktató videót néztünk arról, hogyan óvjuk a bolygónkat, miért fontos fákat, virágokat ültetni.A gyerekek meghallgatták a Mese a fáról című történetet, majd bábok segítségével eljátszották. Végezetül az óvodás gyerekek kis kertészekké váltak és az óvoda udvarán virágokat ültettek. Köszönjük szépen a szülőknek, hogy bebiztosították a szebbnél- szebb virágokat.

          • Večianska paleta

          • Iskolánk tíz felső tagozatos tanulója 2023. 4. 19- én részt vett a "Večianska paleta" járási rajzversenyen. A tanulók gyönyörű alkotásokat készítettek szabadon választott technikával.A legjobbnak Banász Zsófia 6. osztályos tanuló bizonyult, aki a 3. kategória győztese lett. Szép diplomot és ajándékokat vihetett haza. Az előkelő helyezéshez gratulálunk és további sok sikert kívánunk az ősszes ifjú képzőművészünknek.

          • Dobré slovo - Jó szó járási szavalóverseny

          • Iskolánk az idei tanévben ismét megszervezte a Dobré slovo - Jó szó elnevezésű szlovák nyelvi vers- és prózamondó szavalóverseny járási fordulóját. 2023. 4. 14-én a Vágsellyei és Nyitrai járások 17 tehetséges szavalója vett részt a járási fordulón, mely 4 kategóriában zajlott. A verseny elsődleges célja, hogy fejlesszük a tanulók szókincsét, előadói szlovák nyelvi és kommunikációs készségét, megismertessük velük egy másik nép irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak, akik szívesen és bátran mutatják be tudásukat a nagyközönség előtt. Iskolánk tanulói nagyon szépen szerepeltek, s így a következő szép helyezéseket érték el:

            I. kategória – Németh Andrej 2. hely

            II. kategória – Szullo Vanda 3. hely

            III. kategória – Szabó Máté 3. hely

            A díjazott résztvevők emléklapot és könyvutalványt kaptak. Minden szavaló mosolygós arccal és jó hangulatban hagyta el a „küzdőteret”.

            A díjazottaknak és a felkészítő pedagógusoknak gratulálunk. Bízunk benne, hogy a továbbjutók méltón és sikeresen képviselik majd a hónap végén iskolánkat és járásunkat a kerületi fordulón Komáromban.


             

          • Mesés előadás az óvodában

          • Az óvodánkba látogatott a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás egyik mesemondója Méry Beáta, aki a Malac Julcsa című népmesével kedveskedett a gyerekeknek. Az előadást énekekkel, tánccal tette színesebbé, amelybe a gyerekek is nagy örömmel bekapcsolódtak. A mese szereplői a gyerekek voltak, akik népviseleti ruhába öltözve örömmel élték át a szerepüket.

          • Pitagoriasz matematika verseny járási forduló

          • 2023. március 20-én zajlott le a Pitagoriasz matematika verseny járási fordulója a 3., 4. és 5. osztályos tanulók, majd 21-én a 6.,7. és 8. osztályos tanulók számára. A járási fordulóba iskolánk 13 tanulója jutott tovább. Egy óra alatt 15 feladatot kellett megoldaniuk, eredményes megoldó az a tanuló, akinek legkevesebb 10 feladata jól van kiszámolva.

            Eredmények:                                                                                                                   

            3. osztály:     Mészáros András,  Bán Annamária – eredményes  megoldók                                          

            4. osztály:     Gambini Sofia, Heves Dávid – eredményes megoldók                                                          

            5. osztály:     Szarka Viktor – 5. hely, Szarka Krisztián – eredményes megoldó                                  

            6. osztály:     Vedrődi Márk – eredményes megoldó                                                                                 

            7. osztály:     Kubányi Levente, Banász Ádám – eredményes megoldók                                                        

            8. osztály:     Szabados Ádám, Bán Péter Sámuel – eredményes megoldók                                         

            Felkészítő pedagógusaik: Lelovič Andrea, Andódi Laura, Putera Anikó                                                        

            A versenyzőknek gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk!

          • Vidám mesedélelőtt

          •     Április 12-én intézményünkbe látogatott Méry Beáta Rimaszombatból, hogy egy interaktív gömöri népmesével szórakoztassa intézményünk legkisebbjeit. Az altatódallal, népi játékkal, lakodalmas felvonulással és vigadalommal teletűzdelt mese főszereplői – Malac Julcsával az élen természetesen a gyerekek voltak, akik izgalommal telve bújtak a mesehősök bőrébe. Nem hiányozhattak a gyönyörű gömöri népviselet egyes darabjai sem, mint a hófehér ingváll, a tarka rakott szoknya, a lajbi vagy a surc sem, amit itt a Mátyusföldön mi csak kötínynek szoktunk nevezni. A három napig tartó vigadalomba bizony botcsinálta színészeink is alaposan belefáradtak, a mennyasszony is eltáncolta cipellőit, ideje volt hát búcsút inteni Malac Julcsának és a kedves mesemondónak, Méry Beátának is, akit viszont nagy szeretettel és tárt karokkal várunk vissza a jövőben is, akárhányszor vezet erre az útja.

          • A költészet napja

          • A vers gyönyörködtet, elgondolkodtat, empátiára tanít, letaglóz, megszólítja a lelket. Verset olvasni lélekemelő. Verset olvasni menő. Ez az, amit senki sem vehet el tőlünk, de amit mindannyian gyarapíthatunk, óvhatunk és továbbadhatunk.  A magyar költészet napját először 1964-ben ünnepelték meg, s azóta is minden év április 11-én előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, s egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról.

            E jeles nap alkalmából, sok szeretettel osztjuk meg mindenkivel - Kosztolányi Desző "Mostan színes tintákról álmodom"  című versét, Lutter Imre előadásában.
             

            Mostan színes tintákról álmodom.
             

            Legszebb a sárga. Sok-sok levelet
            e tintával írnék egy kisleánynak,
            egy kisleánynak, akit szeretek.
            Krikszkrakszokat, japán betűket írnék
            s egy kacskaringós, kedves madarat.
            És akarok még sok másszínű tintát,
            bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat,
            és kellene még sok száz és ezer
            és kellene még aztán millió:
            tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,
            szemérmetes, szerelmes, rikító,
            és kellene szomorú-viola
            és téglabarna és kék is, de halvány,
            akár a színes kapuablak árnya
            augusztusi délkor a kapualján.
            És akarok még égő-pirosat,
            vérszínűt, mint a mérges alkonyat
            és akkor írnék, mindig-mindig írnék,
            kékkel húgomnak, anyámnak arannyal.
            arany-imát írnék az én anyámnak,
            arany-tüzet, arany-szót, mint a hajnal.
            És el nem unnám, egyre-egyre írnék
            egy vén toronyba, szünes-szüntelen.
            Oly boldog lennék, Istenem, de boldog.
             

            Kiszínezném vele az életem.


             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda
      • ZŠ: +421 0317703495 MŠ: 0911/348100 Ekonómka: 0313217797
      • P. Pázmaňa 48, 927 01 Šaľa Adresa materskej školy (elokované pracovisko): Družstevná 396/3, 927 01 Šaľa 927 01 Šaľa Slovakia
      • 37861409
      • 2021623835
      • Riaditeľka školy: Mgr. Monika Hamarová Zástupkyňa pre ZŠ: Mgr. Silvia Kőrösová Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Eva Vargová
      • Alena Tamaškovičová (ZŠ Ľ. Štúra) Tel.:0317703175
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje